Доступність посилання

ТОП новини

Стрес і депресія вражають багатьох в Україні.


Василь Зілгалов Прага, 2 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) – Психологічний стан і стиль життя населення Росії, України, Білорусі та Казахстану залежить від соціальних змін у цих країнах. Такий висновок зробило відоме міжнародне видання «Соціальні науки і медицина». У результатах досліджень американських та британських науковців йдеться про вплив психологічних негараздів на стиль життя у людей на пострадянському просторі, включно з Україною.

Одним із головних факторів впливу на тривалість життя чоловіків у згаданих країнах, і, зокрема, в Україні, є інтенсивне вживання алкоголю, вважають автори дослідження. Хоча це є часто наслідком психологічної дестабілізації тих же чоловіків, яка, в свою чергу, викликана низкою соціальних факторів у згаданих країнах.

Жінки в Україні живуть довше, але не легше

Автори дослідження з Алабамського університету США та університету Ґлазґо (Шотландія) вказують на значний розрив у тривалості життя чоловіків і жінок, зокрема, в Україні. За цими даними, він дорівнює більше ніж 11 рокам, тобто жінки в Україні живуть на згадану кількість років довше в середньому. Ця різниця набагато більша, ніж у розвинутих країнах.

Хоча, як стверджує у розмові з Радіо Свобода лауреат Державної премії України, заступник директора по науці Інституту геронтології НАН України Олег Кульчицький, в Україні нині жінки відчувають все більший психологічний стрес: «Чоловік не заробляє, п’є – жінці погано. Вона перебирає на себе його функції – десь щось підзаробити, десь щось зробити для дому».

Кульчицький також вважає, що останнім часом тривалість життя в Україні трохи зросла: «Було у чоловіків 62 роки – стало 64, а жінки – щось там на 3 з половиною – чотири роки довшою стала передбачувана тривалість життя». Додамо, що на початок третього тисячоліття середня тривалість життя у західних країнах сягає 80 років.

Найважливіше — це стабільність

Олег Кульчицький також вважає, що на наростання стресу впливає нестабільність економічного, соціального життя, невпевненість: «Стрес завжди буде. Якщо людина працює, якщо людина хоче заробити, якщо людина хоче мати перспективу в своїй роботі, щоб іще більше заробити – це завжди стресовий фактор. Без стресу і працювати не можна. Але людина має мати впевненість в тому, що те, що вона робить, що те, що вона заробляє, і те, що вона вкладає чи то в банк, чи в якусь компанію, гарантує економічну стабільність – не на рік, не на два, незалежно від того, хто президент, хто прем’єр і хто ухвалює закони у Верховній Раді».

Фахівець каже, що навіть у наукових колах при обговоренні демографічних проблем в Україні сьогодні часто використовують слова «бананова республіка»: «Я не хочу казати, що Україна „бананова республіка“. Але цей термін такий є навіть демографічний, коли йде обговорення демографічних проблем».

Один із провідних фахівців проблем виживання в Україні – Олег Кульчицький називає чотири області, де найгірше становище зі стресовою напругою серед населення – це Донецька, Луганська, Сумська області і Крим. А от про найбезпечніші регіони він говорити не хоче: «Я б не використовував термін і слово „найбільш безпечні“, бо безпечних немає».
XS
SM
MD
LG