Доступність посилання

ТОП новини

Індустріальний союз Донбасу домовляється про прямі поставки узбецького газу.


Мар’яна Драч Київ, 3 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Українська компанія веде переговори про прямі поставки середньоазійського газу. Як повідомило джерело в компанії “Узбекнафтогаз”, про поставки газу з Узбекистану домовляється “Індустріальний союз Донбасу” та британська фірма Eastern Distribution Limited. За цими даними, йдеться про поставки трьох мільярдів кубометрів газу упродовж 2007-2008 років як оплату за будівництво магістральних газогонів на території Узбекистану.


У представництві ІСД цієї інформації не коментують, але вона розміщена на офіційному сайті компанії, з посиланням на повідомлення узбецької інформаційної агенції.

Енергетичний експерт Олена Вітер каже Радіо Свобода, що переговори узбецьких та українських компаній мають стратегічне значення для України:

“Це є реальна спроба вийти з-під контролю Росії у постачанні газу. Це вигідно і для України , і для Європейського Союзу. Завжди головним постачальником до України, до ЄС була Росія, компанія “Газпром,” яка намагалася замкнута на себе всі можливі шляхи постачання середньоазійського газу. Якщо схема спрацює, то це перший дзвінок до того, що монополія Росії на газ в каспійському регіоні починає повільно руйнуватися.

Другий момент, це те, що нинішні переговори між українськими та узбецькими компаніями - це справа не стільки тактична, скільки стратегічна. Наскільки я знаю, Узбекистан ставив ціну на газ близько ста доларів. Це також немала ціна для України. Але, якщо говорити про диверсифікацію джерел енергопостачання, то це дуже вигідні переговори, які відкривають дуже широкі перспективи надалі”.


Але українські та узбецькі компанії ще мають домовитися про умови поставок газу з “Газпромом” і компанією “RosUkrEnergo”, єдиним оператором з поставок узбецького газу в Україну. Чи не зарано говорити про руйнування російської монополії?

“Сам факт переговорів між Україною і Узбекистаном без присутності російської сторони вже говорить про те, що зараз відбувається демонополізація постачання газу. Звичайно, що цей процес буде тривати ще досить довгий час. І Росія буде в ньому представлена досить активно, бо вона залишається головним транспортувальником газу. Але разом з тим це вже перший сигнал, що Україна може без допомоги Росії виходити на ринок каспійських країн”.

У вересні про прямі поставки газу з Росії домовилася компанія System Capital Management, яка належить донецькому мільярдеру і члену Партії регіонів Ринату Ахметову. SCM зможе закупити близько 2 мільярдів кубометрів газу упродовж наступних трьох років. “Індустріальний союз Донбасу” належить конкуренту Ахметова – донецькому мільярдеру Сергієві Таруті. Колишній менеджер ІСД Віталій Гайдук у жовтні став секретарем Ради національної безпеки та оборони України.
XS
SM
MD
LG