Доступність посилання

ТОП новини

Гіларі Клінтон готується до боротьби за Білий Дім.


Сергій Куделя Вашингтон, 2 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Вибори до Конгресу США, які відбудуться наступного вівторка, покладуть початок і президентській кампанії 2008 року. На відміну від попередніх десятиліть, коли президентами США ставали переважно губернатори штатів, зараз серед головних претендентів на найвищу посаду у державі переважають члени Конгресу. У демократичній партії, головним кандидатом на право поборотися за Білий Дім називають жінку, яка вже провела у ньому вісім років – колишню першу леді США , а тепер сенаторку від штату Нью Йорк Гіларі Клінтон. Про її президентські перспективи розповідає кореспондент Радіо Свобода у Вашингтоні.


Шість років тому Гіларі Клінтон була новачком великої політики, і вперше у житті взяла участь у виборчій кампанії в якості кандидата. Тоді вона із великими зусиллями виборола місце у Сенаті США, а більшість аналітиків скептично оцінювали перспективи її політичної кар»єри. Зараз Гіларі Клінтон завершує свою другу виборчу кампанію за посаду сенатора, і вже ніхто не ставить під сумнів її впевнену перемогу наступного тижня. В останні шість років, Клінтон набула репутації незалежного та яскравого політика, який аргументовано критикує політику республіканців і твердо обстоює національні інтереси. Тому, згідно опитувань громадської думки, майже третина демократів хочуть побачити саме її в якості партійного кандидата на наступних президентських виборах. Вона залишає далеко позаду таких досвідчених політиків як Ел Гор та Джон Керрі. І хоча навіть її чоловік - Біл Клінтон - нещодавно заявив, що Гіларі була б прекрасним президентом, сама сенаторка поки що відмовляється говорити про свої президентські амбіції.

Все ж, більшість спостерігачів відзначають, що її останні кроки свідчать про підготовку президентської кампанії. За цей рік Гіларі вдалося назбирати політичних внесків на суму майже 50 мільйонів доларів, що значно перевищує кошти її цьогорічної сенатської кампанії. Окім того, Клінтон активно коментує питання зовнішньої та оборонної політики США і поступово набуває авторитету у цій важливій для американських виборців сфері. Цього тижня вона виступила із промовою у Раді з Зовнішньої Політики, в якій піддала нищівній критиці політику Адміністрації Буша щодо Іраку і закликала до її фундаментальної зміни. Зокрема, Гіларі Клінтон наголошує на необхідності міжнародної співпраці:

«Ми повинні і словомо і ділом відродити інтернаціоналізм у новому столітті. Ми не були самі піж Другої Світової Війни, ми не були на самоті під час Холодної Війни і ми не можемо самі вирішувати проблему міжнародного тероризму.»

Аналітики вважають доволі високими шанси Гілларі Кліннтон стати офіційним кандидатом від демократичної партії на майбутніх президентських виборах. Водночас, спостерігачі відзначають, що їй поки не вдалося набути підтримки серед поміркованих республіканців. У партій Джорджа Буша її досі вважають політичною кар»єристкою із сумнівними моральними цінностями та лівими ідеологічними поглядами. Отже, на думку багатьох експертів, майбутній успіх Гіларі Клтінон залежатиме від її здатності стати прийнятною для протилежного політичного табору.
XS
SM
MD
LG