Доступність посилання

ТОП новини

У Нікарагуа обирають президента; за опитуваннями, до влади може повернутися революціонер-марксист Данієль Ортега


Нині 60-літній Ортега останні 16 років пробув в опозиції. 1979 року він як лідер руху сандіністів влаштував революцію й захопив владу в країні, але втратив її на президентських виборах 1990 року.

Нині 60-літній Ортега останні 16 років пробув в опозиції. 1979 року він як лідер руху сандіністів влаштував революцію проти диктатора Анастасіо Сомоси й захопив владу в країні, але втратив її на президентських виборах 1990 року.

Проти кандидатури Ортеги відверто виступає Вашингтон. У США непокояться, що перемога лівака в Нікарагуа розширить антиамериканський блок у Латинській Америці з президентами Венесуели Уго Чавесом і Куби Фіделем Кастро. Натомість Чавес відверто підтримує Ортегу.

За опитуваннями, Данієль Ортега тримає впевнений відрив від найближчого суперника, банкіра з освітою з Гарварда Едуардо Монтеалегре. Єдине, що цього відриву може забракнути для перемоги вже в першому колі виборів. Як уважають оглядачі, в другому колі наразі розділені праві сили мають шанс об’єднатися.

Монтеалегре в революційні часи навчав і фінансував так званих «контрас» — повстанців проти режиму сандіністів.

Ортега нині стверджує, що змінився. Він навіть узяв собі за кандидата на віце-президента колишнього речника «контрас», конфіскований за революції будинок якого досі займає виборчий штаб Ортеги.

Нікарагуа — друга найбідніша держава Західної півкулі після Гаїті.
XS
SM
MD
LG