Доступність посилання

ТОП новини

Ця людина постійно з кимсь бореться; не завжди перемагає, натомість завжди робить це затято, наполегливо і охоче: депутат Київради Михайло Бродський



Сергій Рахманін

Добрий вечір. Якби була моя воля, заради нашого гостя я змінив би назву програми. Я б назвав її не “Дійова особа”, а “Особа проти дії”.

Наскільки я знаю цю людину, вона постійно з кимсь бореться. Не завжди перемагає, натомість завжди робить це затято, наполегливо і охоче.

Отже, наш сьогоднішній гість – депутат Київради Михайло Бродський.

Михайло Бродський

Добрий вечір. Я не згоден, що я не завжди перемагаю, я перемагаю завжди.

Сергій Рахманін

Це ми сьогодні і з’ясуємо. Згадаємо про всі перемоги, поразки та всі нічиї Михайла Бродського. А перед цим – невеличка довідка, що ми знаємо про Михайла Бродського.


Бродський Михайло Юрійович. Народився 5 квітня 1959 року у м. Києві.


Закінчив у 1978 році Київський будівельний технікум транспортного будівництва, кваліфікація - технік-будівельник.

Вісімнадцять років потому отримав диплом Інституту ринкових відносин міжнародного центру “Ринок” за фахом - менеджер.

Двічі – у 96-му та 97-му - Лауреат української загальнонаціональної премії “Людина Року” в номінації “Бізнесмен року”.

Відомим широкій громадськості став завдяки діяльності концерну “Денді”, який пан Бродський очолював у 94-97 роках. У той же час його обрали депутатом Печерської районної Ради Києва.

Був видавцем та співвласником газети “Київські відомості”.

1996-1997 - віце-президент Федерації баскетболу України.

1998 – народний депутат України. Дізнався про це пан Бродський, знаходячись у Житомирському СІЗО.

У парламенті спочатку працював у Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Потім головував у Комітеті з питань промислової політики і підприємництва.

Балотувався на президентських виборах у 2004 році. Член політради партії “Батьківщина” з квітня 2005 року. У нинішньому скликанні Київради входить до фракції БЮТ.

Одружений, має двох синів і доньку.

Михайло Бродський

Деякі уточнення. По-перше, у 2004 році я балотувався на президента як технічний кандидат Віктора Ющенка.

Сергій Рахманін

Я б цю довідку насправді доповнив значно більше. Ми знаємо, що років 14 тому була команда “Денді-баскет”, Михайло Бродський був першою людиною, яка зробила обмін валюти системним бізнесом.

Михайло Бродський


Не системним, це взагалі був перший обмін валюти в Україні.

Сергій Рахманін

Можна багато про що згадати. Я навіть не уявляю собі помітного політика, спортсмена, бізнесмена, якого б не знав особисто Михайло Юрійович, при чому багато-багато років.

Не знаю, як це йому вдається. Напевне, він цю таємницю не викриє, не видасть.

Ще відомо про те, що Михайло Бродський дуже добре знає нинішнього міського голову Києва Леоніда Черновецького. Більше того, Ваші сини були друзями. Ще досі лишаються?

Михайло Бродський


Ні, не лишаються. Я скажу, що друзі – це дуже серйозне поняття. Ми були приятелями, сини також були приятелями. Мій син також був приятелем Віктора Ющенка.

Сергій Рахманін

Вони посварилися через політику? Через конфлікт між батьками? Чи були інші обставини?

Михайло Бродський


Діти ходили в гості до панів Черновецьких. Але в якийсь час вони більше не захотіли туди ходити. Їх почали залучати в церкву, куди ходить пан Черновецький, і мої діти не захотіли більше ходити туди.

Сергій Рахманін

Що ж, як на мене, абсолютно слушно. Хоча кожен має право на свою церкву, на те у нас існує Конституція.

Михайло Бродський


Так, у кожного до Бога свої двері, але кожен має право вибору.

Сергій Рахманін

Михайле Юрійовичу, Ви – найбільш затятий опонент Черновецького, це відомий факт. Більше того, Ви були опонентом Черновецького, коли формально БЮТ, представником якого Ви є, входив у так звану більшість у Київраді.

Але чи немає бажання покаятися, спокутувати гріхи? Наскільки я знаю, Ви особисто причетні до того, щоб Черновецький став мером.

Михайло Бродський


Тут є неточність. Я в квітні цього року вийшов з партії “Батьківщина”, залишився в БЮТі. Якраз я був проти, щоб БЮТ працював з паном Черновецьким.

Я не робив його мером. Його робили люди, які за нього проголосували. Я не мав до цього відношення, бо я за нього не голосував.

Сергій Рахманін

Але Ви не будете заперечувати той факт, що Ви все ж таки співпрацювали з Черновецьким і покладали певні надії саме на нього? Чи це не так?

Михайло Бродський


Не так. На жаль, ми тоді не бачили як кандидата Кличка, молода людина, яка приїхала, спортсмен.

Обираючи мера між Омельченком і Черновецьким, все ж таки перевагу віддавали Черновецькому, тому що банкір, людина, яка зробила себе сама. Людина, яка клялася, що він вірить у Бога, і я це знав, я бачив і вірив у це.

Я й сьогодні вірю, що він вірив у Бога, але, на жаль, у нього якась своя віра, і не треба робити з віри в Бога бізнес. Тому я все ж таки думав, що ця людина буде працювати на киян, як він обіцяв.

Але я - не опонент Черновецькому, я - не ворог Черновецькому, я – опонент до тих дій, які робить Черновецький. Це зовсім інше.

Я з першого дня, коли він мені почав розповідати, як він працюватиме, зрозумів, що це не підходить до Києва.

Тому що я йшов, моє головне життєве завдання на цьому етапі – щось перетворити в Києві на нормальне. Тому що в цьому місті люди залишаться жити і після нас.

Наші діти, наші нащадки, всі тут залишаться жити. Тому що колись тут жив мій дідусь, бабуся, вони загинули. Діди загинули, захищаючи Київ в період ІІ Світової війни.

І для мене дуже важлива та ситуація, яка сьогодні діється. Всі майданчики спортивні в центрі міста пан Омельченко забудував, проїхати неможливо. Генеральний план міста відсутній, Київрада займається дерибаном.

Сергій Рахманін

Давайте не чіпати пана Омельченка...

Михайло Бродський


Хвилиночку. Як це не будемо чіпати? Те, що сьогодні діється в місті, це продовження роботи Омельченка, це не є нечіпання.

Тому що, на жаль, не зробили аналітику і аудит того, що вже зроблене в місті, що треба переробити. На жаль, всі принципи залишилися.

Сергій Рахманін

Я можу з Вами не погодитися, тому що шалені темпи.

Михайло Бродський


Ми раніше не знали про те, що діється в Київраді. Я може на себе візьму забагато, але не було там Бродського, ніхто не кричав, всі тихенько дерибанили землю, дерибанили власність.

Сергій Рахманін

Я не бачив, що робилося в Київраді, але бачив, що робилося в Києві. Те, що робиться в Києві зараз, не йде в жодне порівняння з тим, що було за часів Омельченка.

Михайло Бродський


Той хоч сміття забирав, так?

Сергій Рахманін

Це моя суб’єктивна точка зору як киянина. Але пропоную все-таки послухати пересічних киян.

Трохи не найголовніша тема сьогодні – підвищення комунальних тарифів. Підвищення тарифів відбувається скрізь, але найбільше, найсерйозніше, найглибше воно відбувається в Києві, де розцінки на сплату різного виду послуг зростають у 3-3,5 рази.

Ми спробували опитати киян і дізнатися, як вони до цього ставляться. Хто, з їхньої точки зору, у цьому винен. Отже, слово киянам.

Респондент


Треба спочатку порахувати, чи відповідає дійсності те, що говорить мер. Чи існує та послуга, яку вони хочуть нам дати з більшими тарифами. Я думаю, що ні.

Респондентка

Їх треба підвищувати паралельно підвищенню заробітної плати.

Респондент

Підвищувати їх треба, це об’єктивна необхідність. Треба дуже не поспіхом це робити. Боюся, що більша половина киян не витримає цього підвищення.

Респондент

Погляньте, все ж дорожчає. Можливо, не так різко.

Респондентка

Треба реформувати комунальні підприємства. Щоб вони не державними були. Щоб була організація, яка б відповідала за ті послуги, які надає.

Респондент

Може їх треба було б і підвищувати, тобто більш поступово. Зарплати ж не підняли в три рази.

Сергій Рахманін

Мене ці відповіді трохи здивували. Тому що насправді наші кияни виявилися або більш мудрими, ніж я особисто думаю, або менш обізнаними, ніж я думав.

Тому що вони всі практично стверджують, що так, тарифи треба підвищувати.

Михайло Бродський


Сергію, я б хотів скористатися можливістю, що я прийшов.

Я думаю, що кияни, які виступали, вони сказали все, більше не треба казати. Треба просто зробити резюме.

- Можна було підняти тарифи не відразу в три з половиною рази, а поступово.

- Треба було попрацювати взагалі із собівартістю послуг. І може треба було тоді піднімати не в три з половиною рази, а менше.

- Може треба піднімати паралельно заробітну плату, це також питання.

Сергій Рахманін

Заробітну плату піднімає не Черновецький.

Михайло Бродський


Я вам стовідсотково скажу, що він також.

- Може спочатку треба було запровадити механізм компенсацій. І це також можна було робити.

Коли ми вже будемо робити цю житлово-комунальну реформу? Він вже 6 місяців працює. Крім балаканини і брехні – жодного слова.

“Я буду робити те-то”. Ну зроби що-небудь, а він тільки піднімає тарифи, більше нічого.

Ми працювали в БЮТ і давали пропозиції, що більше, ніж в півтора рази, не треба було піднімати. Треба, але зараз не більше, ніж у півтора рази.

Якщо ти хочеш збирати такі великі гроші, твоя послуга повинна бути адекватною, якіснішою.

Може не треба робити якісь дотації бідним, а поставити їм лічильники за рахунок міста? І тоді у них буде сам тариф менший у два рази. Вони ж не можуть поставити.

Може треба дати якісь гроші на те, щоб цю систему, яка отоплює повітря, а не наші кімнати, привести в порядок?

Може допомогти бідним вікна зробити металопластикові? Скажемо, дати можливість взяти людям кредит, а відсотки по кредиту платити за рахунок міста, наприклад. Щоб люди замінили собі вікна, вони дають можливість стримувати тепло в кімнатах.

Є багато ідей. Можна робити так звані котельні, які дають можливість подавати у будинок лише газ, а не в трубах, з яких тепло виходить від котельні додому у повітря.

Сергій Рахманін

Ви обіцяли резюме. Чи можна говорити про те, що Київська міська адміністрація намагається просто заробити грошей? Бо вона є розпорядником і власником майна.

Михайло Бродський


Я скажу так. Київська міська адміністрація нічого не робить, а просто за рахунок киян компенсує своє нічогонероблення.

Як 15 років до них ніхто нічого не робив, так і вони зараз теж нічого не роблять. Вони просто взяли, скільки там треба грошей, щоб ще й заробити.

Якби вони не хотіли заробляти, може вистачило й два з половиною рази. А стільки – добре, ось вам, платіть, хлопці. А особисто бідним, які підтримують Черновецького, ми допоможемо, дамо по сто гривень. А ще ми їм скажемо, дивіться на багатих, це вони в усьому винні.

Я, наприклад, так не вважаю. В розумінні Черновецького, тисяча гривень - це вже багатий. Людина, яка заробила тисячу гривень, вона ще сплатила податки з цієї тисячі. І підприємство, на якому вона працює, також сплатило податки.

Так от, пане Черновецький, ти за ці гроші щось роби в місті. А ти хочеш із цієї тисячі ще щось взяти. Не маєш права. Не можемо ми казати, що багаті повинні поділитися з бідними.

Вони діляться податками. А Черновецький замість того, щоб красти, може б віддав ці податки бідним?

А якщо казати про надбагатих, таких, як він сам, які їздять на Майбаху, наприклад. Його діти змінюють машини щомісяця. Довгий їздить на машинах, я навіть назву не розумію, по 500 тисяч доларів. Це хлопчина, який колись, якщо Ви пам’ятаєте, дарував телефон за 40 тисяч доларів сину Президента.

Така людина талановита, цей Олесик-телесик. І дуже талановитий мер Черновецький. На жаль, їхній талант якийсь кримінальний. Пам’ятаєте фільм “Кримінальний талант”? Він сьогодні направлений проти киян.

Так хай вони може підуть до себе, у свої банки, свої фірми і там працюють?

Сергій Рахманін

БЮТ намагався оскаржити рішення про підвищення тарифів у суді. Як Ви до цього ставитеся, чи є перспектива виграти цей суд?

Михайло Бродський


Я думаю, що суд – так. Але головне, думаю, взяти владу у місті.

Сергій Рахманін

В який спосіб?

Михайло Бродський


Це створення нормальної, чесної більшості в Київраді. І тоді, можливо, ми зможемо зробити так, щоб комісію Київради із житлово-комунальної реформи не очолював голова “Київенергохолдингу”.

Сергій Рахманін

Як Ви збираєтеся створювати більшість у Київраді?

Михайло Бродський


Треба все ж таки зробити таким чином, щоб ця рада, де люди сьогодні радяться, перетворилася в думу, де думають.

В Києві до 17-го року ця рада мала назву дума. Якщо у нас буде дума в Києві, ми почнемо думати, не будемо красти, тоді може у нас вистачить грошей і на будівництво мостів, і на будівництво підземних переходів.

Сергій Рахманін

Михайле Юрійовичу, порадьте рецепт, як умовити людину не красти, особливо коли ця людина або чиновник, або можновладець.

Михайло Бродський


Є рецепт - свобода слова. Те, що ми зараз з вами робимо.

Сергій Рахманін

І тоді Леонід Михайлович засоромиться і піде у відставку. Або припинить робити те, що він робить. Так?

Михайло Бродський


Ні. От ми з Вами 15 років. Я знаю, що Ви, Сергію, також дуже багато працювали на те, щоб була свобода слова.

Коли Ви казали, що я сидів у в’язниці і мене обрали кияни у залізничному районі. Я думаю, може багато хто не пам’ятає цього, але мене обрали якраз з того приводу, що я боровся за свободу слова.

Я Вам, Сергію, особисто давав можливість писати те, що ви думали і хотіли тоді писати. Це робили тільки “Київські відомості” і “Дзеркало тижня”. На той час. Хоча були завжди нюанси, без них не буває.

Сергій Рахманін

Давайте ближче до сьогодення.

Михайло Бродський


Є свобода слова - є світло. І вмикаючи це світло, ми підключаємо до цієї ситуації ще й громадську думку, ми підключаємо людей, щоб вони бачили, що діється.

Якщо пан Черновецький не може засоромитися і він не зупиниться, так і буде. В раді міській є 120 людей, невже там не знайдеться на боці правди, на боці киян 61 нормального депутата?

Сергій Рахманін

Є чутки, що багато з тих, хто теоретично могли бути в опозиції діючій міській владі, є членами промерської більшості, тому що мають певний матеріальний інтерес. Це так чи ні?

Михайло Бродський


Так. Але вся ця публічність на багатьох із них тисне. Вони всі мають дітей, у них є родичі, вони живуть в Києві, до них звертаються.

Сергій Рахманін

Вони інколи ходять по вулицях.

Михайло Бродський


Їх починають пізнавати, починають називати прізвища, які раніше не звучати. Хто ж ці люди, які крадуть?

Хто ці пани “бабаки”, які проходять за списками БЮТ, під нашими прапорами, з нашими зобов’язаннями не віддавати безкоштовно землю, працюючи ректорами університету ГВФ в Києві, здають киян, йдуть в більшість до Черновецького і голосують 61-им голосом за роздачу земельних ділянок безкоштовно.

Він голосував, щоб безкоштовно віддати Аделаджі 3600 метрів в оренду легкоатлетичний манеж на Березняках. Може ми у нього запитаємо? Шановні кияни, може, нехай йде геть з цього університету?

Може хай студенти піднімуться і напишуть йому на спині, як це вони повинні робити, чи може клеєм йому сидіння помажуть?

Сергій Рахманін

Жах який. Ніколи в житті не подумав, що Ви - така різка людина. Хоча Ви все ж таки мрійник. Скільки я Вас знаю, ви все-таки мрійник. Люди піднімуться, клеєм намажуть...

Михайло Бродський


Хвилиночку, одного разу моя мрія збулася.

Сергій Рахманін

От бачте, були у Вас і перемоги, не лише поразки.

Михайло Бродський


Ану скажіть мої поразки, давайте мої поразки перерахуємо.

Скажіть будь ласка, Косаківського зняли? Пам’ятаєте цю боротьбу? Тоді це була перемога, тому що ця людина консервувала ситуацію. Він взагалі раду не бачив, треба було знімати.

Сергій Рахманін

Часи були інші.

Михайло Бродський


Якщо Ви пам’ятаєте, ми з Вами навіть Діму Табачника знімали, пане Рахманін, Ви брали в цьому участь.

Голова адміністрації, в якій працював Кучма, пам’ятаєте? Адміністрація Табачника, де працює Кучма президентом. Було?

Сергій Рахманін

Повертаючись до Києва і киян, з огляду на сьогодення, я б залюбки повернув би не тільки Омельченка, навіть Косаківського.

Пояснюю чому. Тому що темпи, з якими псується моє рідне місто, мене просто жахають.

До речі, про останні подвиги. Три найблискучіші приклади. Спроба забудувати Пирогово, чого не міг собі дозволити жоден мер.

Михайло Бродський


Так Ви собі послухайте. Він відвів 9,5 гектарів, є рішення Київради – 61 голос.

Сергій Рахманін

Спроба знищити зоопарк у Києві і побудувати там щось на кшталт Дісней Ленду.

Михайло Бродський


Атракціони.

Сергій Рахманін

І те, що є образою особисто для мене, це приречення Петрівського ринку, побудова там чергового торговельного центру.

Михайло Бродський


А схили Дніпра? Це вже ми не дали йому зробити.

Сергій Рахманін

Щоб слухачі слухали не лише нас з Вами, давайте послухаємо слухачів. Ми поставили їм питання: як вони до цього ставляться?

Респондентка


Не за рахунок звірів можливо це зробити. В інше місце.

Респондент

Це може бути дуже добре. А може бути - як завжди. Тоді що вийде? Що звірі там майже не будуть. Тоді це буде погано.

Респондентка

Я вважаю, що ці гірки можна поставити в будь-якому місці, де є можливість.

Респондент

Зоопарк необхідно залишати, але там багато місця недоглянутого.

Респондентка

Якщо зоопарк, то там повинні бути звірі, щоб діти ходили дивитися на звірів. Але якщо діти починають звертати увагу не на тварин...

Респондент

Ідея “брєдова”. Зоопарк – це свого роду артефакт Києва.

Респондентка

Атракціони – це парк атракціонів, а зоо – це парк, де живуть тваринки.

Респондент

Атракціонів у Києві і так скрізь вистачає. Куди не глянь – скрізь є атракціони.

Респондент

Пирогово я дуже люблю. Може там і доцільно було б зробити готельний комплекс.

Респондентка

Тому що туди приїжджають не лише кияни, але й туристи як з України, так і з інших країн.

Респондент

Значить буде брудно, якщо буде готельний комплекс.

Респондент

Аби вони не з’їли Пирогово цим готельним комплексом.

Респондентка

Нехай буде нормальний транспорт, нехай будуть екскурсоводи гарні, різними мовами і багато. А готель, напевне, не треба.

Респондент

Нещодавно їздив на Петрівку. Щоб знайти і купити щось, усі ці закапелочки. Мені здається, він дійсно не виконує свої функції.

Респондентка

На Петрівці вся сіль у чому? Що ти можеш походити – не знайшов в одного продавця, можна знайти в іншого, можна поторгуватися.

Респондент

Ми тією дорогою їздимо, знаємо, що це таке. Там автобуси, не проїхати нічим. Треба привести в порядок, і буде гарно виглядати, добре буде для міста Києва.

Респондент

Щоб було якесь табло, щоб можна було орієнтуватися, де і що купити.

Сергій Рахманін

От бачте, кияни, яких ми опитували, вони - такі ж мрійники, як і Ви, Михайле Юрійовичу. Але навіть більші мрійники.

Тому що вони думають, що Петрівку перероблять для того, щоб там було зручніше. Не розуміють, що її не буде взагалі.

Михайло Бродський


Може там буде щось, але воно буде належати Черновецькому.

Сергій Рахманін

Там книжок не буде. Це для мене найболючіше.

Вони думають, що можливо оздоблять Пирогово. Я думаю, його просто з’їдять на підставі цього рішення. Я помиляюся?

Михайло Бродський


Якби міська громада розуміла, що за ці рішення гроші якісь прийдуть у громаду, що за гроші у місті побудують щось добре, можна було б про це щось казати.

Зоопарк. Ніде в світі такого немає. Атракціони хочете будувати? Це бізнес. Будуйте будь ласка за містом, на вільних ділянках землі.

Ця земля належить місту і всій громаді. Спитайте спочатку громаду, проведіть референдум у місті. І взагалі БЮТ казав, що по всіх подібних питаннях треба проводити референдум. Можна по тій самій Петрівці ставити це питання.

Якщо казати про мене, то я взагалі проти ринків. Я - за цивілізовану ситуацію. Тому що все ж таки ринки – це відхід від сплати податків, щоб ви розуміли.

Якщо я знаю, що ті податки, які сплачую я, моя сім’я, йдуть до бюджету і потім їх використовують для громади, щоб будувати ті ж самі мости, я спокійно сплачую.

Якщо я знаю, що вони туди йдуть, а потім їх крадуть, як це сьогодні діється, я не хочу платити такі податки. Тому я розумію тих людей, які не платять.

Я все ж таки хотів скористатися тим, що “Наше радіо” чує вся країна. Я хотів би, щоб всі громадяни, всі громади побачили, що в Києві почала працювати публічна рада. Що в Києві вперше в Україні підняли питання, що землю не можна роздавати безкоштовно.

Сергій Рахманін

Її все одно роздають.

Михайло Бродський


Так, але ми боремося. 10-20 ділянок, але не так, як було раніше. Омельченко роздавав по 100 ділянок, і ніхто про це не казав.

В Києві почалася боротьба за те, що земля в містах, селищах належить громаді, а не меру чи раді. Вони, використовуючи свої депутатські повноваження, цю землю крадуть.

Піднімайте галаси у своїх містах, звертайтеся до своїх депутатів, чому роздають безкоштовно землю? Вона повинна виходити тільки на аукціони.

Чому не проходять тендери на закупівлю? Чому люди не знають правду? Чому кожне рішення міської ради не обговорюється публічно? Чому немає міських референдумів?

Чому люди забули, що міська чи селищна громада – це головне? Ми не обираємо один раз, а потім не бачимо, що ці люди роблять.

Ми обрали, а потім дивимося, контролюємо. Якщо вони - покидьки, і всіма іменами тварин у зоопарку можна їх назвати – собаки, свині і все інше, то треба їх знімати.

Треба проводити референдум і викидати їх із крісел. Виходити на майдани і казати “Геть!”. Тому я всіх запрошую сказати “Геть!” негідникам, які крадуть наше майно.

Сергій Рахманін

Михайле Юрійовичу, про київську міську політику можна говорити нескінченно довго, але мені здається, ми переважно про неї поговорили.

Ви закликали до штурмів, до перемог, до побудови соціалізму з людським обличчям в окремо взятому місці і не тільки.

Михайло Бродський


До гільйотини я поки що не закликав.

Сергій Рахманін

Маю надію, що цього не буде, принаймні в цьому ефірі. Тому що страшенно не хочеться до в’язниці.

Хоча, я щось забув сказати про Бродського. Саме завдячуючи цій людині, за що особисто я йому щиро вдячний. У нас був трохи лібералізований кримінально-процесуальний кодекс, і за деякі види порушень у нас прибрали кримінальну відповідальність.

Зокрема, за наклеп і образу, а це була стаття кримінального кодексу, за якою журналіста теоретично в будь-який момент можна було кинути за грати.

Михайло Бродський


Я зараз гадаю, невже я тоді думав, що колись з’явиться Черновецький, про якого треба буде казати правду, а всі думатимуть, що це є образа. І він би обов’язково скористався цією статтею.

І ще була одна стаття, яку я особисто розробив. Це кримінальна відповідальність за катування. В першу чергу, працівників правоохоронних органів. На жаль, вона до цього року не працювала.

Я розмовляв з Юрієм Луценком, цього року тільки запрацювала ця стаття. Думаю, може ми зупинимо катування, тому що Україна приєдналася до угоди про заборону катування.

600 поправок, які зробили тоді в кримінальному кодексі, ухваленому в 91 році, коли я працював головою комітету по підприємництву і промисловості у Верховній Раді, ці поправки дуже серйозно лібералізували економічну діяльність.

Таке питання, наприклад, як конфіскація майна, я взагалі прибрав майже з усіх статей. Залишилося лише 4 статті. Це був головний біль. Як в Радянському Союзі, вкрав свиню в колгоспі, а в тебе забрали за це будинок, який подарувала тобі мати.

Сергій Рахманін

Ви згадали Луценка. Нещодавно депутати створили спеціальну слідчу комісію, яка буде розслідувати публікацію в одній із газет.

Серед тих депутатів, які підтримали це рішення, було кілька депутатів від БЮТ.

Михайло Бродський


Не кілька, 23.

Сергій Рахманін

25, але не принципово.

Ви дуже добре знаєте цих людей, маю надію. Ви знаєте самого Луценка. Як Вам здається, чи були підстави голосувати за це рішення? Як особисто Ви ставитеся до цього рішення? В чому були причини?

Михайло Бродський


Кожен відповідає за себе. Якби я голосував із цього питання в той день у Верховній Раді, я б не проголосував по Луценкові за це питання.

Тому що, на мою думку, це на користь антикризової коаліції. Але я не звинувачую жодного народного депутата. Тому що кожен з них має право голосувати так, як йому завгодно, як йому про це каже його совість.

Так, фракція ухвалила рішення не голосувати з цього питання, але люди думають по-іншому. Комусь не подобається те, що він займається піаром на цій посаді, комусь не подобається, що він нікого не посадив за ці роки. Хтось його в цьому звинувачує. Є до нього багато питань.

Але в тому конкретному випадку я б не голосував. А взагалі за це все він повинен бути вдячним і регіонам, і БЮТу, тому що Юрій Віталійович дуже потужно розкручується як політик національного масштабу.

Я думаю, він займе цікаву нішу, яку залишає зараз пан Мороз, яку частково залишає Юлія Володимирівна, це лівий центр.

Я думаю, що у Юрія Віталійовича дорога дуже цікава. Це якраз один з тих політиків, який може прийти після того, коли настане час тим, кому недовіряють. На жаль, сьогодні в політиці і взагалі в Україні народ не довіряє нікому у владі.

Сергій Рахманін

Мене, чесно кажучи, у цьому питання більше цікавило майбутнє БЮТ, а не майбутнє Юрія Луценка. Але спочатку ми послухаємо слухача.

Слухачка


Я дуже уважно слухаю програму від початку. У мене питання до Бродського. Скажіть будь ласка, Михайле Юрійовичу, чому Ви спочатку не хочете дати можливість Черновецькому зробити хоч щось, а потім вже, як кажуть, на нього бруд лити?

Я, наприклад, цій людині дуже довіряю. Я за нього голосувала. Я вважаю, що це людина, яка в житті добилася всього, не вкрав жодної копійки ніде.

Коли я чую цей бруд, який на нього ллють, мені, чесно кажучи, серце болить. Тому що так не можна.

Що таке півроку? Тим більше, що йому постійно ставлять палки в колеса. На нього вже шкода дивитися, коли він виступає. Розумієте?

Усі ці програми київські, які ми дивимося. Я вважаю, він веде правильну політику. У всякому разі видно, що він забрав автомати гральні, які стояли.

Йому не дають можливості зробити все так, як потрібно. Спочатку дайте йому можливість попрацювати, а потім будете його брудом обливати.

Михайло Бродський

Не кладіть будь ласка трубочку. Давайте подискутуємо.

Слухачка

Давайте.

Михайло Бродський

Я чую, що Ви – киянка.

Слухачка

Так, звичайно, в четвертому поколінні.

Михайло Бродський

Шикарно. Я киянин у п’ятому поколінні. Якщо Ви в четвертому – Ви, напевне, прізвище Бродський у Києві чули, так? Ви також знаєте мій шлях у бізнесі, як все було. Бачили “Денді”, бачили Кравченка, бачили міліцію, може навіть голосували за мене.

Слухачка

Знаю навіть, як на Площі Льва Толстого Вас оточували та забирали. Це також пам’ятаю.

Михайло Бродський

До речі, я в цьому будинку жив разом з Льоньою. Я дуже добре це все знаю.

Я Вам можу сказати чесно, повірте, 6 місяців – це дуже багато. Я Вам зараз наведу 10 моментів, що не зроблено нічого, крім декларацій, на жаль.

Я зроблю, я зроблю, я зроблю... Невже важко, наприклад, дати гроші, щоб Дарницький вихід з метро нарешті закінчили?

Чи важко поблизу ресторану “Дубки” завершити це розширення, щоб там припинилися затори?

Чи важко придбати нормальні автобуси та тролейбуси в місто, щоб забрати ці всі маршрутки і так далі?

Слухачка

Так я цього чекаю. Тому що Черновецький обіцяв це зробити.

Михайло Бродський

Ви чекаєте? А я більше не чекаю. Тому що я 6 місяців бачив. Розкажіть, для чого Черновецький та його сім’я сьогодні зайнялися безкоштовним роздаванням землі?

От поясніть, чому вони продовжують стиль Омельченка? Чому всі будівництва Омельченка, які заморозили під час виборів, зараз вже дозволені?

Чому у нас з вами будуть 25-поверхові будинки в центрі знову? Чому поблизу стадіону продовжується будівництво? Чому Льоня не почав будівництво жодного підземного переходу?

А чи знаєте Ви, скільки дітей гине на вулицях Києва щоденно? Чи знаєте Ви про це? Може вистачить кормити нас гречкою та обіцянками? Може почнемо щось робити?

Давайте візьмемо на вулиці 40 років Жовтня і побудуємо підземний перехід. Там щотижня гине людина. І буде щось зроблено.

Може відбійники поставимо на Окружній, і посередині машини не вискакуватимуть на зустрічний рух? Якби я був мером, я це робив би щодня.

Може потрібно було півроку готуватися до опалювального сезону, щоб одного дня це все увімкнути, а не вмикати два тижні, коли під час морозу діти в школу не ходили?

Він вважає, що садочків не вистачає нашим дітям. Та він хоч в одному пологовому будинку був? Розкажіть, де Льоня був? Хоч один пологовий будинок він відвідав?

У нас зараз росте народжуваність. Чи він прийшов туди? Чи запитав, чи їм потрібні ліжка? Щоб лікарі не запитували у породіль, щоб вони в розрахунок їм купували ліжка.

Слухачка

Тоді у мене до Вас таке питання. От я живу на 400 гривень пенсії, до цього звісно і підпрацьовую, адже на ці гроші не прожити.

Так от я Вам хочу сказати, що я також дуже багато чого хотіла б зробити, але мій бюджет цього зробити не дозволяє.

Я не виключаю, те, що Ви кажете, може й правда. І все це правильно. Але ж це також, як кажуть, одну сорочку тягнути у всі сторони. Він робить певні речі. Я не вірю в те, що він взагалі нічого не робить.

Михайло Бродський

Давайте продовжимо дискусію. Я Вам точно скажу, що в “Правекс-банку” він щодня працював. Він працював на власний прибуток. Так хай попрацює на наш прибуток.

А прибуток громадян – це коли менше людей гине на вулицях, це коли аварій менше, це наш прибуток. І ми потім не ремонтуємо наші автомобілі.

Це коли дороги ремонтують, це коли сміття вивозять, це коли в школі вчителі себе нормально почувають, щоб вчити наших дітей. Коли відремонтовані наші двори і під’їзди. Це наш прибуток. Нехай працює на нас, ми його найняли.

А він нашу землю “на шару” роздає за те, щоб його потім підтримували депутати Київради, щоб голосували за його питання, щоб Сандею віддати київський атлетичний манеж, який він обіцяв звільнити.

А я Вам кажу, що Льоня говорив. І це написано, він видав брошуру про детектор брехні. Я вважаю, що для нього може бути один детектор брехні – паяльник. Тому що інакше він завжди каже неправду.

Він обіцяв, якщо хоч один будинок проти волі киян будуть будувати в Києві, він піде у відставку в той же день. Я зараз не пам’ятаю точної дати, коли він це казав, але скільки зараз будинків будують проти волі киян?



Що сьогодні відбувається у центрі? Проїхати неможливо. Переїдьте з Харківського масиву на правий берег чи навпаки в години пік. Люди по дві години добираються. Коли це закінчиться?

Він зобов’язаний про це думати. А не про те, як він щодня приїжджає на роботу об 11 годині. Він раніше не прокидається, він приїжджає в 11 годин на роботу. А цей час, дві робочі години, якби він прийшов на дев’яту, він би вже працював.



Він сьогодні згадав, що чиновники мають працювати. Він лише розповідає, а потрібно діяти, щодня щось робити.

Якщо щодня зробити щось, обов’язково вкінці місяця таких щось буде 30, тому що 30 днів. А не сісти в день увімкнення опалювального сезону в літак і полетіти на п’ять днів в Абу-Дабі погрітися.

Це в той час, коли в місті вмикали опалення. До речі, Омельченко проводив п’ятихвилинку щодня, йому доповідали про увімкнення до кожного будинку, про всі ЧП.

Він ставив на місце всіх, хто не забезпечив, за це необхідно віддати йому належне, він так робив. Правда, він робітник, він працював щодня.

А Льоня не лише схеми Омельченка з розкрадання продовжує, так він ще й не працює, і ми це сьогодні все відчуваємо. Вибачте будь ласка за емоції.

Сергій Рахманін

Полум’яний монолог Михайла Бродського, якого важко було перервати. Цікаво було спостерігати за дискусією. Навіть не набрався нахабства в неї втрутитися.

Михайле Юрійовичу, питання, яке прийшло електронною поштою, не можу його не поставити.

Нещодавня перепалка між Бродським і Тимошенко з приводу виборів Черкаського міського голови пересвідчила нас у тому, що існує конфлікт між Тимошенко і Бродським.

Може він вже дійти до логічного завершення? Наскільки глибоким є цей конфлікт?

Михайло Бродський


Я повторюю, що я вийшов з партії “Батьківщина”, але я залишаюсь членом БЮТ, тому що я в опозиції до антикризової коаліції.

Я багато в чому підтримую все ж таки Тимошенко і БЮТ. Але я нормально, цивілізовано, по-європейськи перебуваю в опозиції до керівництва.

Я вимагають демократизації блоку, демократизації всіх процесів, роботи політради, роботи президії. Я вимагаю, щоб ніхто нікого не міг звільняти зверху донизу, як сьогодні є це в уставі. Щоб все працювало демократично.

Я вимагаю конкуренції в самому блоці. Я вимагаю, щоб ми спочатку почали ставитися до самих себе чесно. Щоб ми відчистили самих себе від крадіїв, а потім будемо цим займатися в Україні. Інакше нам не будуть вірити.

Головне, я проти того, щоб йти в Соцінтерн. Я - людина правих поглядів, захисник середнього класу. Я - лобіст малого і середнього бізнесу, тих людей, які в цих бізнесах працюють.

Тут у нас є конфлікт. Я буду пробувати впливати на Тимошенко, щоб вона десь все ж таки переходила і на мою точку зору, щоб в конфлікті у нас будувалася істина. Але я не є опонентом до неї.

Сергій Рахманін

Це був Михайло Бродський і Сергій Рахманін. Почуймося наступної суботи. На все добре.

Михайло Бродський


До побачення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG