Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 6 листопада.


Віктор Недоступ Київ, 6 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 6 листопада Авраам Лінкольн став президентом, більшовики почали збройне повстання в Петрограді, в Києві запрацювало метро, а Австралія залишилася під протекторатом англійської корони.

6-го листопада 1860 року – Авраам Лінкольн став 16-м президентом Сполучених Штатів. Він перший республіканець, що переміг на президентських виборах у США. Набравши всього 40% голосів виборців, Лінкольн випередив трьох інших кандидатів – демократа з Півдня Джона Брекінріджа, кандидата від Конституційного союзу Джона Белла і демократа з Півночі Стефена Дагласа.

1917 – На засіданні ЦК Російської соціал-демократичної робітничої партії (більшовиків) ухвалене рішення про початок збройного повстання в Петрограді.

1917 – Після трьох місяців боїв канадські війська нарешті захоплюють бельгійське селище Пашендель, завершивши Третю битву на Іпрі. Це - одна з найкривавіших битв 1-ї Світової війни. У жахливих погодних умовах, при вкрай невдалому керівництві британського маршала Дагласа Хейга, під постійним обстрілом німецької артилерії війська антинімецької коаліції просунулись лише на 5 миль вглиб території супротивника, втративши при цьому близько чверті мільйона людей.

1956 – На знак протесту проти введення радянських військ в Угорщину і кривавого придушення антикомуністичного повстання Іспанія та Голландія відмовляються брати участь в Олімпійських іграх у Мельбурні.

1960 – У Києві стає до ладу перша черга метрополітену – 5-кілометрова ділянка Святошино-Броварської лінії з''єднує станції "Вокзальна", "Університет", "Хрещатик", "Арсенальна" та "Дніпро".

1962 – Генеральна асамблея Організації Об''єднаних націй ухвалює резолюцію, котра засуджує расистську політику апартеїду у Південно-Африканській Республіці і закликає всіх членів ООН припинити будь-які економічні та військові стосунки з ПАР. Через 11 років ООН ухвалить ще одну резолюцію, в котрій оголосить апартеїд "злочином проти людства", і у 1974 році Південну Африку виключать з членів ООН.

1999 – У Австралії на референдумі 55% виборців висловилось проти проголошення країни республікою. Австралія залишилась під протекторатом англійської королеви.
XS
SM
MD
LG