Доступність посилання

ТОП новини

Російське свято «День народної єдності» і українське втручання у Московську смуту початку ХVII cт.


Віталій Пономарьов Київ, 6 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Позавчора у сусідній Росії відзначався «День народної єдності» на честь звільнення Москви 1612 року від війська «польських інтервентів». Як засвідчило святкування, чимало російських громадян не знають, що в різні роки Московської смути мало не половина з тих «польських інтервентів» були українцями.


Вперше під час Московської смути українські козаки увійшли до Москви 20 червня 1605 року у складі двадцятитисячного війська Лжедмитрія І. До нього входили 12 тисяч запорожців та козаки надвірних загонів українських князів. В армії Лжедмитрія ІІ, що у липні 1608 року взяла в облогу Москву, служили 13 тисяч запорожців та кілька тисяч козаків загонів князів Адама Вишневецького і Романа Ружинського. Говорить професор Віталій Щербак:

"Завдячуючи козакам, і Дмитро ІІ здобув корону московську, а козацтво в поході до Москви вело себе як будь-який військовий контингент в таких умовах пізнього Середньовіччя. Звичайно, що під час цієї кампанії багато гинуло людей".

У війську польського короля Сиґізмунда Третього, яке 1609 року штурмувало Смоленськ, налічувалося 50 тисяч запорожців. А під час московської кампанії 1611 року тільки на офіційній королівській службі нараховувалося 30 тисяч запорожців. Говорить київський історик Тарас Чухліб:

"Козаки, беручи участь у війні Речі Посполитої проти Москви, тим самим добивалися прав і привілеїв для себе. Вже у 1617 році відбулася так звана Вільшанська угода між представниками короля і козацької старшини. І, власне, дозволили тоді мінімальний реєстр – в тисячу козаків, – але це вже означало леґітимізацію козацького стану в межах Речі Посполитої".

Востаннє запорожці на чолі з гетьманом Петром Конашевичем-Сагайдачним ходили на Москву влітку 1618 року, щоб урятувати з оточення військо королевича Владислава. По дорозі Сагайдачний взяв міста Скопин, Ливни, Ряжськ, Калугу, а перед штурмом Михайлова надіслав його оборонцям попередження:

"Вранці град ваш, як птицю, рукою своєю візьму і на пустку його оберну, і піддам вогню".

У жовтні Сагайдачний керував штурмом Москви і в бою вибив із сідла воєводу Бутурліна. Коли ж козаки висадили у повітря Арбатську браму, московське командування погодилося на переговори. 11 грудня у підмосковному селі Деулині було укладене перемир’я, і військо Сагайдачного вирушило додому.
XS
SM
MD
LG