Доступність посилання

ТОП новини

Террі Девіс у Києві.


Тетяна Ярмощук Київ, 6 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Києві з офіційним візитом перебуває Генеральний секретар Ради Європи Террі Девіс. Сьогодні він зустрінеться з головою Верховної Ради Олександром Морозом та прем’єр-міністром Віктором Януковичем. А далі, делегації українського зовнішньополітичного відомства та Ради Європи зустрінуться за столом переговорів. Після цього сторони планують підписати Меморандуму про заснування в Україні офісу Ради Європи.

Метою візиту Террі Девіса до Києва називають продовження конструктивного діалогу з українським керівництвом для підтримки демократичних змін в Україні та зміцнення співпраці з Радою Європи. Нинішній візит Террі Деріса в Україну є традиційним, зазначає перший заступник голови парламентського комітету у закордонних справах Олег Білорус. Найважливіша складова цього візиту, на думку депутата, це відкриття в Україні офісу Ради Європи:

“Відкриття офісу Ради Європи в Україні дасть можливість регулярного обміну інформацією, оцінками. Можливо, розробки і реалізації деяких проектів в галузі прав людини, свободи слова, верховенства права, перенесення досвіду судової системи європейських країн. Можливо, це дозволить зняти той моніторинг, який до цього часу залишається з боку Ради Європи. І таким чином, це сприятиме більшому поширенню в Європі інформації про Україну, про її інвестиційні можливості”, – зазначив Олег Білорус в інтерв’ю кореспондентці Радіо Свобода. На думку експерта школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії Петра Бурковського, у стосунках між Україною та Радою Європи важливо, що їхня співпраця відбувається в режимі моніторингу:

“Україна до цього часу перебуває під моніторингом Ради Європи. Це, насамперед, стосується виконання зобов’язань України у сфері захисту прав людини, у сфері зміцнення демократичних інститутів і запровадження верховенства права. Фахівці Ради Європи вважають, що ці дві сфери залишаються проблемними в Україні, навіть не зважаючи на той прогрес, який був зроблений у справі зміцнення інституту вільних і прозорих виборів. Варто згадати й те, що до цього часу не виконано рекомендації Парламентської Асамблеї Ради Європи щодо розкриття вбивства Георгія Гонгадзе”.

Після президентських виборів, Україна знаходиться на гарному рахунку у Раді Європи, там визнають, що Україна зробила прогрес, зазначає пан Бурковський. Наразі ж головним питанням для України, є реформа судової системи та органів прокуратури.
XS
SM
MD
LG