Доступність посилання

ТОП новини

У столиці та двох провінціях Іраку продовжили комендантську годину


Влада країни побоюється протестів мешканців Багдада та суннітських провінцій Діяла і Салахеддін через винесення вердикту Саддамові Хусейну.

Влада країни побоюється протестів мешканців Багдада та суннітських провінцій Діяла і Салахеддін через винесення вердикту Саддамові Хусейну.

Вчора колишнього іракського лідера та двох його спільників засудили на смерть за організацію вбивства 148 шиїтів міста Дуджайля на початку 1980-х років.

Четверо інших підсудних мають відбути тривалі терміни ув’язнення; одного з них засудили на довічно.

Установи і центральний аеропорт у Багдаді сьогодні не працюють.

Натомість мешканці шиїтських провінцій Іраку, де не було комендантської години, святкують призначення Саддамові кари смерті.

Прем’єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі назвав ухвалу спеціально створеного Верховного кримінального трибуналу «перемогою жертв Саддама».

Прем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер вважає розгляд справи Хусейна важливим моментом в історії Іраку.

«Суд над Саддамом Хусейном дав нам шанс знов побачити, яким було минуле Іраку: жорстокість, тиранія, сотні тисяч людей, яких він вбив, війни, у яких загинули мільйони. (Цей суд) також вказує шлях до єдиного майбутнього, якого, незважаючи на всі перешкоди, прагне іракський народ і за яке варто боротись — це Ірак без релігійної ворожнечі, де люди з різних спільнот живуть разом і вирішують власне майбутнє шляхом демократії», — сказав британський прем’єр.

До керівників Великої Британії а також США, які привітали вердикт колишньому іракському президентові, приєднався прем’єр-міністр Австралії.

Джон Говард назвав вирок суду «грандіозною віхою на дуже тяжкому шляху до демократії в Іраку».

«На мій погляд, є дещо героїчне у тому, що громадяни країни, переживши усі кровопролиття, заворушення та страждання, все ж прагнуть до чесного судового процесу над цим масовим убивцею. І шлях, який вони пройшли для забезпечення прозорості, доводить мені, що народ Іраку дійсно прагне до встановлення демократії в країні», — зазначив австралійський прем’єр.

Водночас Європейський Союз загалом і низка країн ЄС окремо, Ватикан та Рада Європи, а також Верховний комісар ООН із прав людини, які протестують проти смертної кари, закликали владу Іраку не виконувати вирок смерті.

Прем’єр-міністр Бельгії Ґі Вергофстадт стурбований реакцією іракців на вирок суду.

Він висловив сподівання, що цей вирок не створить нового напруження, нових конфліктів в іракському суспільстві.

«Ми маємо вірити, що це може бути початком встановлення спокійнішої ситуації, громадського примирення в Іраку», — зазначив бельгійський прем’єр.

Міжнародні правозахисні організації зазначили, що судовому процесові над Саддамом Хусейном бракувало справедливості.

Зокрема, вони згадали вбивство трьох представників захисту, звільнення судді шляхом політичного втручання та слабкі місця у свідченнях.
XS
SM
MD
LG