Доступність посилання

ТОП новини

Польща виступає за створення 100-тисячної європейської армії.


Єва Поштар Варшава, 6 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Пропозиція створити 100- тисячний європейський військовий корпус є темою сьогоднішніх переговорів у Лондоні між польським президентом Лєхом Качинським та прем''єр-міністром Великобританії Тоні Блером.


Президент Польщі Лєх Kaчинський пропонує створити 100- тисячний європейський корпус, який політично підлягав би Європейській Комісії, а військове командування мало б бути підпорядковане військовим структурам НАТО. Минулого тижня польський прем''єр Ярослав Качинський говорив про це з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Він не підтвердив, що розмовляв про військовий єврокорпус. Однак речник німецького уряду визнав у розмові з польськими журналістами, що про це була розмова під час зустрічі в Берліні. Коментатори припускають, що справа єврокорпусу може бути елементом ширшої міжнародної ініціативи Польщі. Про це для Радіо Свобода говорить голова парламентської комісії у закордонних справах, Павел Залевський:

"Створення європейських військових сил є лише справою часу. Виникає це з інтеграційних процесів на нашому континенті. Також із наявності загроз, яким Європа буде змушена протиставитися. Це також пов''язане з військовими місіями, які організує Європа, наприклад, y Ліванi. Це мали б бути частини, що тісно співпрацюють із НАТО і в рамках НАТО. Тут не може бути мови про альтернативи для НАТО".

Голова парламентської комісії у закордонних справах, депутат правлячої партії “Право і Справедливість” Павел Залевський у цій ініціативі вбачає ширший політичний контекст. Він продовжує у розмові з Радіо Свобода:

"Цю ідею можна визначити і більш детально обговорити – як внесок Польщі в дискусію про майбутній європейський загальний документ. Така дискусія матиме місце, оскільки тривають переговори про Європейську конституцію".

Однак ініціатива щодо європейського військового контингенту викликала здивування серед опозиційних партій у Польщі. Для РС коментує колишній міністр оборони Єжи Шмайдзінський:

"Бойові групи Євросоюзу зрештою уже творяться. Рішення в цій справі ухвалене в 2003 році".

Пропозицієя президента Качинського здивувала також польську євродепутатку Гражину Станішевську. Вона вважає, що ця ідея не зрозуміла, тим більше, що до правлячої коаліції входять представники партій, які явно критично настроєні щодо Євросоюзу. Гражина Станішевська сказала Радіо Свобода:

"З одного боку, прем''єр Ярослав Качинський та його брат - президент заперечують інтеграційні ініціативи Євросоюзу. З іншого боку, він хоче спільної армії, яка є характерною рисою унітарної держави – у вигляді Сполучених Штатів Європи".

Коментатори вважають, що не існує жодних сумнівів щодо одного: Польща, виступаючи з пропозицією створити європейський військовий корпус, досягла того, що про це говорять і в країні, і в Європі.
XS
SM
MD
LG