Доступність посилання

ТОП новини

Візит Генерального секретаря Ради Європи до Києва.


Богдана Костюк Київ, 6 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Заснування і статус офісу Ради Європи у Києві; роль України у системі регіональної безпеки; спільні євро-українські проекти і внутрішньополітична ситуація в українській державі. Такий перелік питань, які обговорив під час перебування у Києві з українськими урядовцями Генеральний секретар Ради Європи Террі Девіс. Насправді, дискусії вийшли далеко за межі цих питань, про що і повідомив журналістам після закінчення візиту сам Генеральний Секретар.

Президент України Віктор Ющенко і Генеральний секретар Ради Європи Террі Девіс.
Перш ніж стати політиком, Террі Девіс ледве не став істориком – фахівцем з “українського питання”. У Раді Європи його називають “симпатиком України”. У цьому Генеральний секретар зізнався численним журналістам, які спостерігали за його пересуваннями по Києву – від будинку уряду до міністерства закордонних справ, далі – до Державного секретаріату. Пан Девіс далі:

“Моє ставлення до України змінювалося упродовж років: від щирих співчуттів до народу, який втратив кілька мільйонів населення під час Голодомору – до захвату українською народною культурою. Знаєте, коли я познайомився зі своєю нинішньою дружиною, то повів її на концерт українського танцю, це було вражаюче, чудове дійство! Коли я став політиком, завжди цікавився подіями в Україні, 1995 року активно агітував у стінах Ради Європи за прийняття України у цю організацію. Тепер мені приємно бачити, що український народ самотужки намагається досягти європейських демократичних цінностей, і я готовий йому у цьому допомогти”.

І Террі Девіс, і прем’єр Віктор Янукович, і міністр закордонних справ Борис Тарасюк сподіваються, що поглибленню співпраці між Україною та європейськими інституціями сприятиме відкриття офісу Ради Європи у Києві: подія запланована на наступний рік. Голова офісу відповідатиме за координацію проектів, що їх у Парламентській Асамблеї Ради Європи назвали “київськими ініціативами”. Про деякі з них розповів журналістам Борис Тарасюк:

“Мова іде про УІІІ конференцію, яку організовує Рада Європи - з питань міграції; вона проходитиме у Києві у 2008 р.; проведення Форуму “За розвиток демократії”, який має відбутися 2009 р., Київ. Також – ініціатива “За розвиток демократії через культуру” у країнах регіону – це Україна, Молдова, Вірменія, Азербайджан і Грузія. Також ми обговорили перспективи завершення і переходу у пост-моніторинговий період з боку ПАРЄ”.

Журналісти розпитували Террі Девіса, якою він побачив політичну ситуацію в Україні. Генеральний секретар Ради Європи продемонстрував ... хорошу обізнаність з правилами “політичного футболу”:

“У демократичних державах політична боротьба – звичне явище, головне, щоби вона не вийшла за межі фолу, як у футболі. У футболі треба грати не проти ноги суперника, а за м’яч. У політиці так само: не повинно бути ворогів – мають бути опоненти. Що характерно для демократії – усередині однієї партії одне одному опонують більше політиків, ніж у різних партіях!”

Террі Девіс запевнив українських урядовців, що Рада Європи підтримуватиме демократичний розвиток держави. І підкреслив, що представники європейських інституцій очікують на політичну стабільність та економічне зростання України, успішність якого залежить все ж таки від української влади і суспільства.
XS
SM
MD
LG