Доступність посилання

ТОП новини

Чи можливий небезпечний розвиток подій в Киргизстані.


Василь Зілгалов Прага, 7 листопада 2006 – Політична ситуація в Киргизстані залишається напруженою. Пошук компромісу між президентом Бакієвим і опозиційними силами триває, як у парламенті, так і на вулицях Бішкека. Про події в Киргизстані розповідає в інтерв’ю українській службі Радіо Свобода директор киргизької редакції Тинчтек Чоротигін.

Киргизстан, антиурядова демонстрація у Бішкеку, 6 листопада 2006 р.
- Передусім – питання, яке турбує чи не найбільше: чи існує небезпека громадянської війни у Киргизстані?

- Про це якраз кажуть представники обох сторін, і з боку уряду і з боку опозиції щоб не допустити кровопролиття. Сьогодні, кілька годин тому, в Бішкеку було невелике зіткнення між двома групами демонстрантів – 500 прихильників Бакієва і біля 15 тисяч опозиційного руху "За реформи" – кілька десятків людей зійшлися у рукопашній сутичці. Поліція застосувала газ і припинила бійку. Я не думаю щоб це все вилилося у громадянську війну, тому що цього не потрібно жодній із сторін. В першу чергу народу, а народ це розуміє.

- Хто може стати головним ініціатором компромісу у виробленні нового проекту Конституції?

- Кожна сторона вважає себе ініціатором компромісу. Кожного разу , коли президент Бакієв висуває свої пропозиції – він каже - ось я йду на це. Але опозиція проти його пропозицій сьогодні, бо президент намагається зберегти стару систему влади, зберегти напів-авторитарний режим, який встановив з роками Аскар Акаєв. І після революції 24 березня 2005 року президент Бакієв не зміг перебудувати систему державного управління, реформувати її упродовж року і семи місяців.

- Чи існує вплив іззовні на події в Киргизстані? Чи не пов‘язаний нинішній президент з Росією?

- Як не дивно але засоби інформації з Росії до останнього часу займали нейтральну позицію. І я не думаю що Росія буде підтримувати якусь одну сторону. У Росії є питання і до Бакієва. Якщо згадати останні повідомлення про таємний візит Березовського, що його Бакієв спростовував. В принципі Росія не може сильно вплинути на події. Але обидві сторони намагаються грати у політичну гру з Росією, щоб мати її, якщо не в ролі союзника, то хоча як нейтрального спостерігача.

- А чи можлива конституційна більшість у парламенті щоб він сам ухвалив нову Конституцію Киргизстану?

- Акаєв, щоб ускладнити зміну Конституції, зробив так, щоб мінімум дві третини депутатів складали конституційну більшість. Але минулої ночі, рано вранці, голова Конституційного суду Чолпон Баєкова прийшла в парламент і пояснила, що у нинішній Конституції не прописано процедуру зміни Основного закону, і депутати можуть внести зміни до діючої Конституції, але це може забрати від шести місяців до кількох років. Якраз цього хоче Бакієв. Його проект - це міна уповільненої дії. І доведеться кілька років чекати демократичних змін. А опозиція хоче щоб революційні обіцянки Бакієва були здійснені і щоб діяла нова Конституція. Для цього опозиція пішла на створення Установчих зборів. Опозиція хоче, щоб була парламентська республіка, багатопартійна система.
XS
SM
MD
LG