Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: МЕРіада.


Київ, 6 листопада 2006 року. Цієї неділі черкащани обирали свого мера, а за три тижні вибори міського голови очікують мешканці Кіровограда, Полтави та Чернігова. Характерна особливість усіх цих виборів - нечувана кількість кандидатів на посаду. У Черкасах -двадцять три, а у Чернігові - шістдесят вісім осіб. Чому таке привабливе крісло міського голови? Які вони - українські мери - за освітою, досвідом, фахом та інтересами? Чи задоволені своїми мерами мешканці Львова, Сімферополя та Нью-Йорка? Яким він є добрий градоначальник? Про все це сьогодні впродовж дня у Звуках життя - МЕРІАДА.

Вперше міського голову Черкас обирали у березні. Тоді результати цих виборів скасував суд через те, що в день голосування зняли з реєстрації одного з кандидатів. Повторно вибори відбувалися вже у червні, але тоді територіальна виборча комісія з сумнівних, на думку представників Комітету виборців, причин вирішила не проводити голосування в останній момент. Чим же черкаська меріада відрізняється від решти виборів? Пояснює голова Комітету виборців України Ігор Попов.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Вже півроку сімферопольці точно не знають - чи законно виконувач обов’язків мера міста Генадій Бабенко посідає це крісло. Протеже Партії Регіонів Геннадій Бабенко переміг із значним відривом, але в цьому йому допоміг тервиборчком - в останній день знявши з реєстрації Олександра Гресса - головного суперника. Останній виграв у суді і домігся визнання виборів мера недійсними. Однак тервиборчком оприлюднив результати і оголосив мером Генадія Бабенка. Суд і досі розбирається - чи були вибори дійсними, а поки що обов’язки глави міста виконує Геннадій Бабенко - людина яка має чотири вищі освіти - розповідає кримський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Людина, яка створила сама себе - такою є формула успіху і поваги для політика в Америці. Напевно, за цим критерієм, нинішній мер Києва Леонід Черновецький теж міг би поборотися за місце мера в американському місті. Оскільки життєвий шлях від слюсаря до мільйонера - вражає. Якого мера отримав Київ - в огляді Лесі Штогрин...

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Українські мери представляють своє місто у стосунках з іншими владними гілками і мають вплив на формування місцевих бюджетів. Однак говорити про незалежність міських голів не доводиться - їх контролює обласна рада, і в разі як в неї з’являться серйозні претензії до міського голови - депутати двома третинами голосів можуть винести питання про недовіру меру на людський розсуд - на референдум. Чому крісло мера в Україні останнім часом стало популярним - розтлумачує юрист Віктор Мусіяка.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:

Ті, хто з тріском провалився на парламентських виборах тепер намагаються зачепитися за тепле місце градоначальника. Чим і пояснюється велика кількість кандидатів на цю владну і жирну посаду, вважає політолог Володимир Бондаренко. На його думку, існують дві великі групи претендентів.
XS
SM
MD
LG