Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджан зацікавлений у нафтогоні Одеса-Броди-Плоцьк і хоче брати участь у цьому проекті


Про це заявив у Брюсселі президент Азербайджану Ільгам Алієв.

Про це заявив у Брюсселі президент Азербайджану Ільгам Алієв.

За його словами, нині Азербайджан і Україна вже співпрацюють над оцінкою комерційної сторони цього трубопроводу, його економічних переваг і механізму дії.

«Нафту в Каспійському регіоні в майбутньому видобуватимуть у великих кількостях, так що, думаю, нафти вистачить для постачання різними маршрутами. І для нас також дуже важливо мати альтернативні шляхи постачання. На сьогодні ми маємо три трубопроводи з Азербайджану до європейського й світового ринків, і якщо ми матимемо ще один, нам це піде на користь», – заявив Ільгам Алієв.

Президент Азербайджану вважає, що участь його країни в проекті Одеса-Броди-Плоцьк не мала б обмежуватися постачанням нафти до трубопроводу – це мала б бути також і участь у переробці і продажах нафти та нафтопродуктів.

Це питання, повідомив Ільгам Алієв, уже обговорили з українськими партнерами.

У вівторок у Брюсселі він підписав угоду з Європейською Комісією про енергетичне партнерство.

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Дурау Баррозу вважає, що втілення підписаного меморандуму про взаєморозуміння з енергетичних питань дозволить досягти більшої інтеграції Азербайджану в енергетичні ринки ЄС і зміцнити енергетичну безпеку Євросоюзу.

Меморандум має на меті привести азербайджанське законодавство в галузі енергетики до норм ЄС, зміцнити безпеку транзитних шляхів і поліпшити технічну співпрацю.
XS
SM
MD
LG