Доступність посилання

ТОП новини

Жертв Голодомору вшановують у Франції.


Тарас Марусик Київ, 7 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Нещодавно у Франції створений організаційний комітет з відзначення 75-ої річниці Голодомору в Україні, яка випадає на 2007 рік. На цей громадський орган, який працюватиме спільно з посольством України в Парижі, покладене завдання координувати всі заходи, окрім офіційних, які відбуватимуться у найбільших французьких містах через рік.

У Києві побувала голова цього оргкомітету, мешканка другого за величиною французького міста Ліона Ґеня Кузен.

Пані Кузен – французька громадянка українського походження. Народилася і мешкає в Ліоні. Вона – засновниця Комітету “Україна-33”, який існує в цьому місті 20 років.

В організаційний комітет з відзначення 75-ої річниці Голодомору в Україні входить десятеро осіб, які мешкають у різних містах Франції. Це ускладнює координацію, а рік – це не так багато для великої підготовчої роботи. Тому оргкомітет, каже Ґеня Кузен, почав працювати практично відразу:

“Бо ми мусимо передбачити багато чого за рік наперед. Ми б хотіли, наприклад, спровадити до Франції чудову виставку про Голодомор, і для цього вже зараз треба забронювати якнайпрестижніші приміщення для її показу. Треба завчасно забронювати і зали для конгресів. У Франції ми маємо, безумовно, прихильних істориків, але будемо також запрошувати істориків та журналістів з України”.

Головні події відбуватимуться в жовтні і листопаді 2007 року у найбільших містах Франції. Крім столиці це Ліон, Марсель, Лілль, Тулуза, Бордо, Страсбурґ, Мец і місто-країна Монако. Оргкомітет планує також провести пам’ятні заходи і в інших місцевостях, зокрема в центрі релігійного паломництва Франції Люрді:

“Люрд – це чудотворне місце і дуже зручне для наших заходів. Там завжди багато паломників, а амфітеатр уміщує 10 тисяч осіб. І цю нагоду для донесення інформації про Голодомор максимальній кількості людей треба використати. Крім того, на півночі Франції в Нормандії, поблизу міста Канн, є меморіал, де поховано багато американців, які допомагали французам у роки 2 Світової війни. Ми хочемо провести заходи з ушанування жертв Голодомору і там”.

Ґеня Кузен повідомила також, що в планах оргкомітету не лише влаштування наукових конференцій і тематичних виставок, але й випуск брошур і проведення широкої інформаційної кампанії. З цією метою в квітні 2007 року організаційний комітет з відзначення 75-ої річниці Голодомору хоче своїми силами створити невелику тимчасову інформаційну агенцію.

Звичайно, по різних церквах будуть організовані богослужіння:

“Я хочу особливо наголосити один момент. Значна частина України постраждала від Голодомору, а деякі села вимерли повністю. У цих селах були не лише українці, православні, але й євреї по кооперативах, мусульмани, кримські татари. Тому як голова оргкомітету вважаю, що треба провести екуменічні молитви, і ми постараємося це зробити у Франції. 75-ліття повинне мати дуже великий вплив на громадську думку. Ми будемо прагнути визнання Голодомору актом геноциду проти українського народу не лише у Франції, але й по цілій Європі”.
XS
SM
MD
LG