Доступність посилання

ТОП новини

Газета “Київ пост” провела ярмарок вакансій.


Віктор Міняйло Київ, 8 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Двічі на рік газета “Київ пост” проводить ярмарок вакансій. Серед учасників – найбільш відомі українські та представництва іноземних компаній, що пропонують роботу. Одразу оцінити результати таких заходів складно, адже тут тільки залишають свої резюме і знайомляться. Кореспондент Радіо Свобода з’ясовував перспективи працевлаштування.


На семінарі “Як вигідно продати себе” під час ярмарку вакансій відвідувачів потішили анекдотом, мовляв, на Божому суді чоловік питає Святого Петра: "Куди ж іти?". Спочатку його скеровують до пекла, де перед очима померлого - щасливі люди, краса і гармонія. А, потрапивши до раю, чоловік відчув нестачу чогось важливого, хоча і тут чудово. Звісно, він обирає пекло, але цього разу перед ним постає абсолютно інша картина: із чортівнею та вогнем. “Що ж це таке?” – запитує чоловік Петра.

Рекрутери відповідають замість Святого: “Спочатку ми показали Вам все в рожевих тонах, коли хотіли взяти Вас на роботу. Тепер Ви у нашій компанії і на Вас чекає справжнє пекло.”

Євгенії Гай пощастило: її нова робота у пекло не перетворилась. Так, минулої весни випускниця філологічного факультету прийшла на ярмарок у пошуку вакансій і знайшла те, чого прагнула - посада журналіста на рекрутинговому сайті. Сьогодні Євгенія вже сама на ярмарку охоче розповідає про перспективи для молодих спеціалістів:"Зараз серед компаній існує тенденція, що вони хочуть брати на роботу “перспективних нулів”, студентів старших факультетів, які володіють знаннями в спеціалізованих галузях і мають відповідні знання іноземних мов".

У Миколи Івановича за плечима 2 університетські освіти, він – фахівець-інженер. Його досвід роботи у США – 10 років. Та єдине, що заважає Миколі Івановичу працевлаштуватись за фахом в Україні, це – вік (55 років). На ярмарку вакансій він уже вдруге, та враження знову негативне. Тут стикнувся із дискримінацією за віком, коли усі рекрутери відмовляють у роботі лише з однієї причини. Микола Іванович обурений з цього приводу:"Ніхто не має права відбирати в людини право на чесний заробіток, на працевлаштування. Це одна з перших потреб, загальнолюдських цінностей у цивілізованому світі".

На думку директорки сайту headhunter.com.ua Марини Маковій, іноземні компанії потребують українських фахівців (особливо спеціалістів галузей ІТ, економіки та страхування) незалежно від віку. Проте за умови доброго знання іноземної мови та досвіду роботи закордоном. Однак є свої особливості:"Власне освіта – не є панацеєю. Адже роботодавця цікавлять знання і навики, що мають кандидати. І це – наріжний камінь. Тобто ти можеш мати три дипломи МВА, але це не відчиняє дверей усіх компаній".

Ярмарок вакансій – це нагода для ініціативних людей оцінити свої перспективи щодо фаху. Рекрутери кажуть, що треба не тільки усвідомлювати свою ціль, а й впевнено до неї іти.
XS
SM
MD
LG