Доступність посилання

ТОП новини

“Чорноморнафтогаз” хоче добувати український газ спільно з російськими компаніями.


Володимир Притула Сімферополь, 07 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Державне акціонерне об’єднання “Чорноморнафтогаз” хоче видобувати природний газ на українському шельфі Чорного та Азовського морів спільно з російськими партнерами. Керівник цього одного з найбільших в Україні газовидобувних підприємств наполягає також на перегляді умов співпраці із західними компаніями в освоєнні нових українських родовищ у чорноморсько-азовському регіоні. Детальніше про це Радіо Свобода розповів голова правління “Чорноморнафтогазу” Анатолій Присяжнюк.

Для чого Україні росіяни в освоєнні покладів Чорного моря?

Колишній міліціонер Анатолій Присяжнюк визнає, що не достатньо компетентний у багатьох питаннях нафто- і газовидобутку, але каже, що, за міжнародними нормами, у прикордонних районах до освоєння природних копалин слід залучати сусідні держави. Ось і до розвідки та видобутку вуглеводнів на українському шельфі, що межує з Росією, він пропонує залучати росіян: “Це не тільки декларація, це нам треба зробити обов’язково. Ми повинні розробляти прикордонний шельф Чорного моря лише спільно з російськими партнерами. І ми вже зробили відповідний запит “Чорноморнафтогазу””. За словами Анатолія Присяжнюка, це поки що пропозиція, відповідь на яку він ще чекає.

Крім російських інвестицій, керівник “Чорноморнафтогазу” очікує отримати від росіян і сучасне обладнання для глибоководного буріння. Втім, Анатолій Присяжнюк каже, що нові технології – не проблема, аби були гроші: “Сьогодні можна брати такі установки в оренду, вони є в Росії. За рахунок інвестування ми самі можемо їх придбати. Сучасні технології – не проблема, були б лише кошти”.

Втім, на думку незалежних спостерігачів, Україні варто подбати про зменшення енергетичної залежності від Росії, а залучення “Газпрому” до чорноморських проектів цьому не допоможе.

Анатолій Присяжнюк каже Радіо Свобода, що розширення співпраці з російським “Газпромом” не означає скасування угод з американською компанією “Венко Інтернешнл Лтд”, яка у квітні нинішнього року перемогла у тендері на видобуток нафти і газу на Прикерченській ділянці українського шельфі Чорного моря площею 12 тисяч квадратних кілометрів. Але мова йде про серйозний перегляд умов такої співпраці, Анатолій Присяжнюк : “Крим – це другий Кувейт, тут великі запаси нафти і газу. Своїми внутрішніми зусиллями нам все це не освоїти. Ми працюватимемо з тими компаніями, які запропонують найкращі умови. А віддавати “Венко” 80% видобутку – забагато. Ми підтримуємо рішення Кабміну переглянути ці умови і зараз готуємо свої пропозиції”.

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер нещодавно висловив сумнів у тому, що нинішній український уряд насправді зацікавлений у співпраці із Заходом у розробці чорноморських покладів. Як сказав Пайфер газеті західних ділових кіл “Файненшал Таймс”, для нинішнього міністра палива та енергетики Юрія Бойка, “важливо не те, що робиться, а які це роблять люди і те, чи він їх контролює. “ Український уряд має визначитися щодо співпраці з компанією “Венко” до 1 грудня.

Україна хоче мати доступ до російського шельфу Чорного моря, але чи пустить її туди Росія?

Анатолій Присяжнюк заявив, що українські газовидобувники готові працювати і на російському шельфі: “Ми навіть зазіхаємо на те, щоб взяти участь у видобутку газу і на російській стороні, там теж є великі запаси газу.” При цьому керівник “Чорноморнафтогазу” не очікує якихось перешкод для цього у зв’язку з тим, що у понеділок президент Росії Володимир Путін підписав закон, який, на думку експертів, суттєво обмежує участь іноземних компаній в освоєнні континентального шельфу Росії у Чорному морі.
XS
SM
MD
LG