Доступність посилання

ТОП новини

Польські громадяни українського походження висувають своїх кандидатів і братимуть активну участь у виборах до місцевих рад.


Єва Поштар Варшава, 8 листопад 2006 (RadioSvoboda.Ua) – 12 листопада у Польщі проходитимуть вибори до місцевих рад усіх рівнів. Громадяни Польщі обиратимуть майже 50 тисяч депутатів до близько трьох тисяч рад. Серед претендентів на депутатське крісло є також кандидати українського походження. Чому польські українці вступають у виборчі змагання тa чого хочуть домогтися в місцевих радах?

Польські українці вважають, що вони повинні самі вирішувати свої справи, а для цього потрібно мати представників у місцевих радах. Це має пріоритетне значення, бо органи місцевих влад у Польщі вирішують питання шкільництва, культури, збереження архітектурних пам''яток, закордонної партнерської співпраці. До того ж, найближчим часом Євросоюз має виділити близько 70 мільярдів євро на інвестиції в інфраструктуру, і це також потребуватиме контролю за тим, як використовуватимуть ці кошти.

Проблемою українців є їхня розпорошеність. Найбільші українські острівці в Польщі – це місто Перемишль, Підляшшя, Лемківщина. Більші yкраїнcькі громади існують також у північних та західних регіонах Польщі. Через це найчастіше польські українці домовляються з різними виборчими комітетами, які приймають українського кандидата до свого списку. Там, де є більші громади, українські організації утворили cамостійні виборчі комітети, як, скажімо, в Перемишлі, на сході, та в місті Кентжині, що на півночі Польщі.

На запитання РС про роль українських депутатів у міській раді відповідає вчителька української школи в Перемишлі, голова місцевої ланки Об’єднання українців у Польщі Марія Туцька.

“Вони нам необхідні, тому що довгі роки в Перемишлі ніхто не спромігся бути депутатом міської ради”.

За словами пані Марії Туцької, нова перемишльська рада повинна вирішити справу більшого дофінансування української школи з міського бюджету. Наболілою справою є рішення влади міста щодо передання українцям будинку Народного Дому. Марія Туцька для Радіо Свобода говорить про шанси українських кандидатів до місцевої ради в Перемишлі.

“Надіємось, що деякі мають великі шанси, тому що це люди відомі не лише в українському середовищі, але також у польському. На своїх виборчих дільницях вони заявили себе як добрі організатори, добрі суспільники”.

Подібні завдання ставлять перед своїми кандидатами до місцевих рад українці, які проживають на півночі Польщі. Український Виборчий комітет утворено в місті Кентжині. Чого хочуть досягти місцеві українці на виборах? Говорить голова місцевої ланки Об''єднання українців у Польщі Роман Ключковський:

“Мати якийсь вплив на це, що діється в місті і районі. По-друге, на те, щоб упливати на рішення влад, більше користати із фінансових можливостей бюджету на добро української меншини. Окремою точкою є побільшення програми багатокультурності, чи посилити контакти з партнерськими містами, особливо з Україною”.

Hародна приказкa “Ніщо про нас без нас” добре відома в Польщі. Польські українці пам''ятають про неї, особливо до і після виборів до місцевих рад.
XS
SM
MD
LG