Доступність посилання

ТОП новини

Президент Білорусі їде до Москви врегульовувати енергетичні проблеми.


Валерій Каліновський Мінськ, 9 листопада 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – 9-10 листопада президент Білорусі Олександр Лукашенко має відвідати Москву для переговорів зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Головна проблема – постачання до Білорусі у 2007 році російського газу та нафти.

За словами російського посла в Мінську Олександра Сурікова, переговори президентів Росії та Білорусі будуть непростими. Росія вимагає від Білорусі у наступному році учетверо більше за газ, ніж тепер, і хоче взяти під свій контроль білоруські магістральні газопроводи, а також експорт з Білорусі світлих нафтопродуктів, виготовлених з російської сировини. До вирішення цих питань Москва навіть зупинила розгляд російсько-білоруського енергобалансу. Якщо Москва доможеться свого, втрати білоруської економіки складатимуть мільярди доларів.

Білоруський лідер Олександр Лукашенко погрожує розірвати будь-які взаємини з Росією, коли вона підніме ціну на газ і пропонує розгдядати енергетичні проблеми у комплексі всіх двосторонніх відносин: економічних, військових, політичних, перспектив подальшої інтеграції тощо.

Як вважає доцент Московського інституту міжнародних відносин Кирило Коктиш, цього разу Мінську не варто розраховувати на вирішення економічних проблем політичними методами:

Кремль зараз в позиції, коли він може дозволити собі чекати. Поки білоруський лідер спробував налагодити окремі мости з іншими країнами СНД, Венесуелою, Іраном, Росія просто чекала, чи вийде щось. Здається, що небагато що отрималося”.

На думку пана Коктиша, Мінську не варто розраховувати на легкий компроміс, в тому числі за допомоги інтеграційної риторики.

Це все минуле. Ідея союзу була дуже популярна в Росії. І могла мобілізувати близько 80 відсотків росіян у 90-ті роки. Тепер – не більше 30. Коли Путін отримав підсумки соціологічних опитувань, то відчув, що в нього нарешті розв’язані руки”.

Мінський політолог Андрей Федоров вважає, що все ж буде знайдений якийсь компроміс, обидві сторони підуть на поступки, тобто і газ подорожчає не в чотири рази, і Росії будуть запропоновані більш вигідні умови акціонування білоруських газопроводів.

Все ж до розірвання відносин та розпаду так званої Союзної держави Білорусі та Росії справа не дійде. Це невигідно жодній із сторін. Цей марудний процес інтеграції буде продовжуватися”.

Тим часом російський посол у Мінську Олександр Суріков минулого тижня прямо заявив, що енергетичні проблеми двосторонніх відносин будуть зняті, коли Білорусь піде на реальне об’єднання з Росією.
XS
SM
MD
LG