Доступність посилання

ТОП новини

Американська політика щодо України залишиться незмінною – Стівен Пайфер.


Сергій Куделя Вашингтон, 8 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер не очікує змін в американській політиці щодо України після перемоги демократів на виборах до Конгресу. На його думку, у Вашингтоні існує політичний консенсус у ставленні до України:


“Якщо демократи отримають контроль на однією чи обома палатами Конгресу США, я не очікую на суттєві зміни у політиці США щодо України. В останні 15 років американська політика щодо України мала підтримку обох партій. Демократи та республіканці погоджуються, що вони хочуть бачити Україну сучасною європейською державою, із сильною демократичною системою, розвинутою, продуктивною ринковою економікою та добрими відносинами із Заходом”.

Посол Пайфер також відзначив, що обсяги допомоги Україні, які щорічно визначає Конгрес США, залежать перш за все від позиції українських урядовців:

“Фінансова допомога залежить від сприйняття Конгресом поступу в Україні, від того, наскільки українці готові здійснювати політичні та економічні реформи. І, безперечно, вона залежить від загального розміру бюджету. Отже, зміни в обсягах фінансової підтримки, що надається Конгресом, залежать не від того, яка партія має у ньому більшість, а від розчарування чи задоволення конгресменів подіями в Україні”.

Пайфер також вважає, що представники обох партій у Конгресі США однаково підтримують процес розширення НАТО та залучення до нього України. Тому, на його думку, рівень українсько-американської співпраці у сфері безпеки залежатиме від побажань Києва. Посол Стівен Пайфер не думає, що поразка на виборах співголови українського конгресового кокусу Курта Велдона послабить вплив української громади у Вашингтоні. За його словами, до кокусу належать декілька десятків американських конгресменів, які й надалі зацікавлені у співпраці з Україною.Стівен Пайфер підсумував свою позицію так:

“Якби я був українцем десь у Києві, Львові чи Донецьку, я б не переживав, що результат цих виборів призведе до якихось змін у політиці США щодо України”.
XS
SM
MD
LG