Доступність посилання

ТОП новини

До Польщі прибули перші чотиpи американськi винищувачі F- 16. Вони в польській армії замінять російські літаки Су-22 та Міг-29.


Єва Поштар Варшава, 9 листопадa 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Четвер, 9 листопада – історичний день для польської армії. За участю президента Польщі Леха Качинського відбулося символічне хрещення перших чотирьох із майже 50 замовлених у США винищувачів F-16. Винищувачі започатковують прискорений процес переходу польської армії від радянської до натівської військової техніки.

Винищувач F-16 у повітрі.
Від часу входження Польщі до НАТО польські збройні сили постійно реформуються. Важливим елементом реформи є заміна військової техніки, значною мірою успадкованої польським військом ще від часів Варшавського договору. Польща проводить інвестиції в свою військову промисловість, купує НАТОвські транспортні літаки, бронетранспортери. Представники польської влади наголошують, що це для Польщі також справа престижу. Нічого дивного, що у четвер до міста Познані на інавгурацію військового "договору століття" прибув президент Польщі Лех Качинський. Хресною матірю польських F-16, тобто "яструбів", стала дружина польського президента, Марія Качинська.

“Прославляй польську авіацію. Даю тобі ім''я – яструб”.

Польське міністерство оборони заплатить за всі замовлені літаки 4, 5 мільярди доларів корпорації “Локхід Мартен”. До кінця 2008 року із дванадцяти літаків F-16 буде сформована перша бойова польська ескадрилья. Говорить представник польського міністерства оборони, полковник Ришард Гжелінський:

“НАТО в Європі, напевне, хотітиме скористатися із нашої допомоги якнайшвидше. Особливо під час конфліктів чи в місіях”.

Переліт через Атлантичний океан до Польщі відбувся не без технічних перешкод. Говорить військовий експерт Томаш Гипкі:

“Для Польщі було важливо, щоб літаки прибули перед 11 листопада, тобто перед святом Незалежності. Літаки прилетіли майже прямо з виробництва. Тому вони не пройшли достатньої технічної перевірки”.

Mіністр оборони Польщі Радослав Сікорський сказав під час привітання перших польських "яструбів" F-16, що ці літаки найбільш надійні для захисту Польщі. Вони виконaли досі сто тисяч бойових місій, не зазнавши втрат, а збили майже сімдесят ворожих машин.
XS
SM
MD
LG