Доступність посилання

ТОП новини

Країни-кандидати на вступ до ЄС стають ласим шматочком для інвесторів.


Наталія Вікуліна Брюссель, 9 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Західна преса звертає більше уваги на перспективи економічного розвитку Румунії і Болгарії після їхнього вступу до Євросоюзу наступного року. Нещодавно британська газета «Файненшл Таймс» опублікувала статтю, присвячену іноземним інвестиціям у Румунії. Про нові капітовкладення в цю країну оголосила французька «Рено», американські компанії «Х”юлетт-Пакард» і «Амазон». А Румунська агенція з іноземних інвестицій повідомляє, що капітовкладення в румунську економіку з-за кордону зросли за перші вісім місяців.

Наша кореспондентка у Брюсселі Наталя Вікуліна поцікавилася в експерта Центру досліджень європейської політики Селен Гюрін, наскільки сприяла інвестиціям у Румунії, а також у Болгарії, перспектива вступу цих країн до ЄС наступного року. Селен Гюрін:

- Як тільки членство в Євросоюзі стає реальністю – тобто, ще перед вступом, коли починаються переговори про членство в ЄС і коли інвестори розуміють, що цей шлях незворотній, – саме тоді збільшуються інвестиції. У Румунії й Болгарії цей процес іде вже останні пару років. Звичайно, в цих країнах у 90-х роках відбувалася велика приватизація, але все одно прямі іноземні інвестиції мають бути достатньо вагомими й надалі, вони не припиняться тоді, коли приватизацію буде завершено. Це тенденція для цих країн, включаючи навіть і Туреччину.

- А сам інвестиційний клімат у Румунії і Болгарії є достатньо сприятливим для залучення коштів?

- Загалом так, країни є в цьому достатньо успішними, але якщо порівняти їх з тими країнами, які увійшли до ЄС раніше, то бачимо, що Польща та Чеська Республіка користуються більшими симпатіями іноземних інвесторів. А Румунія та Болгарія від них відстають, але не так уже і набагато. Загалом вони мають успіхи.

- Але чи виникають в інвесторів будь-які проблеми з бізнесом у Румунії й Болгарії?

- Щодо бізнесу цих країн, то він розвивається у середньому майже однаково по регіонах. Ідеться про те, як легко можна відкрити бізнес, які податки слід платити в цих країнах, як на місцевому рівні сприймається корупція – все це приблизно однаково в обох країнах. Тож я думаю, що вони мають хороші перспективи після вступу до Євросоюзу, тому що цей процес триватиме. Я не можу сказати, чи збільшаться інвестиції в Румунії і Болгарії, тому що це залежить від глобальних змін у прямих іноземних інвестиціях всюди, від того, як ринки, що з”являються, залучатимуть капіталовкладення.

- Виробництво автомобілів дедалі частіше пересувається з Заходу на Схід Європи. Як на це реагують західні європейці, які можуть таким чином втратити роботу?

- Було проведено багато досліджень, щоб подивитися, яким буде ефект того, що бізнес пересувається в інші країни. Але насправді всі дослідження показують, що для загального добробуту наслідки є позитивними, а не негативними. Так, люди можуть втратити роботу, але дуже важливо, що в західних країнах ринок праці є набагато гнучкішим. Тож людям може бути легше знайти іншу роботу, країни Заходу у будь-якому разі дедалі більше орієнтуються на робочі місця, пов”язані з наданням послуг. Звичайно, побоювання є, але дослідження показують, що загалом виграш переважає.

- Коли Румунія і Болгарія вступлять до Євросоюзу наступного року, чи матимуть вони ще більше інвестицій?

- Я думаю, що ні. Тому що небагато чого зміниться. Те, що мало змінитися, вже змінилося в цих країнах, на мою думку. Ринки вже відкриті, іноземці на ньому зайняли місця, як тільки ці ринки відкрилися. Тож коли ці країни вже вступлять до Євросоюзу, це не матиме такої великої різниці.
XS
SM
MD
LG