Доступність посилання

ТОП новини

Про проблеми з опаленням у Криму.


Володимир Притула Сімферополь, 10 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Рада міністрів Криму звернулася до місцевих органів влади із закликом розпочати опалювальний сезон в усіх населених пунктах і на всіх соціальних об’єктах автономії. Досі значна частина помешкань кримчан та об’єктів соціальної сфери не опалюються.

Батареї у квартирах кримчан холодні...
Мешканці кримського містечка Щолкіного із тривогою очікують морозів, які на вихідні прогнозує місцевий Гідрометеоцентр. Тут добре пам’ятають минулорічні біди, коли 25 січня сильний вітер порвав лінії електропередач і після цього припинилася подача питної води та опалення. А сильні морози призвели до руйнування усієї системи тепло- і водо-постачання, а також каналізації Щолкіного. Майже 20 тисяч мешканців міста, яке журналісти називали “кримським Алчевськом” на кілька місяців залишилися без тепла, води і каналізації.

Щоб не допустити подібного, тепер тут готуються до зими заздалегідь і ґрунтовно: з державного і республіканського бюджетів надійшли понад 7 мільйонів гривень на ліквідацію аварій та підготовку до зими. Каже представник Міністерства житлово-комунального господарства Криму Анатолій Павлов, який пильнує проблемне Щолкіно, він зараз там днює і ночує:

“У міжопалювальний період була проведена дуже велика робота. Зокрема, ми відремонтували міський водогін, зруйнований морозами, і котельню та замінили внутрішньодомові опалювальні системи у 68 багатоповерхових житлових будинках. Тож ми гадаємо, що місто Щолкіне має провести цей опалювальний сезон нормально і стабільно”.

Самі щолкінці радіють, що нарешті тепло повернулося в їхні будинки, Надія Петрівна торік намерзлася, тепер до її будинку увімкнули теплопостачання одним із перших: “Зараз, звичайно, дуже добре, зараз тепло, ходимо розслаблені. Все чудово: гаряча вода йде постійно ”.

Проте в інших будинках, що подалі від котельні, не все так добре, розповідає інший пенсіонер Петро Васильович: “Опалюють, але батареї ледь теплі. Палять, напевно, щоб у мороз не замерзли”.

Загалом щолкінці задоволені, що влада їх не забула, але переживають, що через дорогий газ і низький тиск у газоводі у сильні морози знову опиняться без тепла. Домогосподарка Ірина: “Взагалі ми дуже боїмося зими, бо зараз нам дали опалення, але морозу практично немає, водночас, батареї ледь теплі. А що ж буде, якщо вдарять морози? Боїмося дуже, що може повторитися те ж саме, що і минулого року”.

Втім, щолкінцям поки щастить – у сусідніх містечках опалення досі немає. За даними кримського уряду, у 10 районах півострова з 24 не опалюються школи. У Криму немає жодного населеного пункту, де б тепло подавалося в усі житлові будинки та об’єкти соціальної сфери. Сьогодні віце-прем’єр кримського уряду Азіз Абдулаєв розпорядився до 15 листопада розпочати опалювальний сезон в усіх населених пунктах і на всіх соціальних об’єктах автономії.

Сьогодні ж відновлене опалення у Севастополі, де вчора зранку було припинене водопостачання. Нагадаю, що в міський водозабір потрапила невідома небезпечна речовина і понад 70% населення Севастополя, а це близько 200 тисяч осіб, залишилися без водопостачання. Сьогодні зранку подачу води на кілька годин відновили, однак місцева влада знову попередила, що вона технічна і до споживання не придатна. Тим часом за фактом забруднення води прокуратура Севастополя порушила кримінальну справу. Як повідомляє створений учора міський оперативний штаб, фахівці виявили, що джерелом забруднення є ставок-відстійник від притоки ріки Байдарки. Зараз ставок ізольований від інших водоймищ і там ведуться роботи з його осушення.
XS
SM
MD
LG