Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: По праву.


Київ, 9 листопада 2006 року. Сьогодні відзначають тридцятиріччя заснування Української гельсінської групи. Її учасників нагороджує президент, вітають інші посадовці, а прем’єр розпорядився навіть випустити поштові марки із символікою Гельсінської групи. Що змінилося після 9-го листопада 1976-го року? Як створювалася Українська гельсінська група? Про це – “Звуки життя” – "По праву".

Декларацію про створення Української гельсінської групи підписали у 76-му році письменник та філософ Микола Руденко, генерал Петро Григоренко, письменник Олесь Бердник, юрист Іван Кандиба, громадська діячка Оксана Мешко, історик Микола Матусевич, інженер Мирослав Маринович, учитель Олекса Тихий, мікробіолог Ніна Строката-Караванська. Одним із фундаторів групи був і багаторічний політв’язень Левко Лук''яненко, нині депутат Верховної Ради.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Про те, як на практиці намагаються допомогти людям сучасні правозахисники, розповідає на прикладі Харкова кореспондентка Радіо Свобода Вікторія Маренич.

60 мільйонів гривень заборгували своїм робітникам дніпропетровські підприємства. Однак відстоювати право на оплачувану працю наважуються одиниці. За даними правозахисників - люди навіть не знають, як оформити позов до суду. Лякають і витрати на судовий процес - одноразова консультація юриста коштує від п’ятдесяти гривень, констатує кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У Британії правами людей опікуються кілька організацій – як британських, так і міжнародних. А найзнаменитішою поміж них є “Amnesty International”, заснована саме у Лондоні. “Amnesty International” - найбільша незалежна правозахисна організація, що об''єднує понад 1,8 млн. активістів і прихильників у понад 140 державах світу. На які гроші працює і як допомагає “Міжнародна амністія”, а також інші правозахисники у Британії - розповідає лондонський кореспондент Радіо Свобода Олекса Семенченко.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Тема прав людини в Україні ще довго буде актуальною, переконаний історик Сергій Кот. Задекларовані у Конституції права часто не виконують і домогтися від держави дотримання інтересів простої людини - довгий та далеко не завжди результативний процес.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG