Доступність посилання

ТОП новини

"Заморожені конфлікти" не такі вже й "заморожені".


Василь Зілгалов Прага, 10 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Термін "заморожені конфлікти" став звичним при описуванні конфліктів на околицях колишнього СРСР – Південна Осетія, Абхазія, Нагірний Карабах, Придністров’я. Всі ці регіони прагнуть незалежності і тісно пов’язані з Росією. Режими в цих районах відгородилися від своїх держав у намаганні відокремитися від них. Міжнародна спільнота не схильна до визнання цих утворень. А може, й термін "заморожені конфлікти" не зовсім пасує для їхньої правдивої характеристики?


Наприклад, казати солдатам, які з карабахського та азербайджанського боків патрулюють межу, що вони у "замороженому" конфлікті, якось недоречно. Бо коли у цих "гарячих утвореннях" і сьогодні гинуть міжнародні спостерігачі, гинуть люди, мирні і військові, то які ж це "заморожені конфлікти"? Експерт з проблем Південного Кавказу Лоренс Броєрс вважає:

"Називати ці конфлікти "замороженими" неправильно. Це лінощі думання, і прикра стенографія для конфліктів, конфліктів тривалих, які, я вважаю, швидкозмінні і завжди у русі".

А експерт з проблем Кавказу з Центру запобігання конфліктам ОБСЄ у Відні Гарі Камарайнен вважає, що ці конфлікти скоріше "нерозв’язані", аніж "заморожені":

"Це не зовсім точний термін взагалі, бо ми бачимо що відбувається, особливо, в конфліктах Південного Кавказу. Тут відбувається багато речей..."

Експерти ще пояснюють цей термін "заморожені" тимчасовістю описів подій на теренах колишнього СРСР на початку 90-х років ХХ століття. Нині експерти вже бачать низку складних причин цих конфліктів. Наприклад, для Південного Кавказу це тіснота географічного простору для більше ніж сорока темпераментних гірських етносів. А тут ще й націоналізм нових незалежних держав – Грузії, Вірменії, Азербайджану...

Експерти вважають, що для Росії ці конфлікти вигідні, щоб впливати на колишні радянські республіки. Сама ж Росія сьогодні не зацікавлена у вирішенні цих проблем шляхом, скажімо, надання державності цим територіям. Неназваний представник Кремля заявив журналісту російського видання “Профіль”:

"Наше завдання - не допустити комфортного вступу Грузії і Молдови до НАТО. Ми ж не можемо сидіти, склавши руки, і дивитися, як нас оточують з усіх боків... Затягування процесу повністю виправдане: якщо ви не можете повернути процес на свою користь, потрібно його затягнути... Ми діяли і сьогодні багатьом очевидно, що й втрата України – далеко не доконаний факт, є ще реальні варіанти..." Так що Росія має позицію щодо "нерозв’язаних конфліктів.. ". Тому реалісти на Заході вважають поспішним прийняття Росії до цивілізованої спільноти, до Групи восьми... Відомий західний експерт Владімір Сокор переконаний, що ці конфлікти "висушують економічні ресурси і політичну енергію із слабких країн і бідних суспільств. Вони породжують загрозливу корупцію і організовану злочинність, заважають зміцненню національних держав і створюють нестабільність, невпевненість у дуже великих масштабах".

Такі експерти вважають "заморожені чи нерозв’язані конфлікти" загрозою стратегічним і демократичним інтересам світу і радять змусити Росію вирішувати ці проблеми спільно із Заходом, бо лише так, вважають вони, можна подолати цю велику загрозу стабільності у світі.
XS
SM
MD
LG