Доступність посилання

ТОП новини

Урядові перспективи помаранчевих.


Тетяна Ярмощук Київ, 13 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — Інтригою нинішнього парламентсько-політичного тижня знову стане питання відставки чи не відставки помаранчевих міністрів. Верховна Рада має визначити долю міністрів у справах сім’ї та молоді і охорони здоров’я. Окрім цього, парламентарі заслухають звіт міністрів закордонних справ та оборони, які, до речі, є конституційною квотою Президента.

На черговому з’їзді Народного Союзу “Наша Україна”, нашоукраїнці таки підтвердили рішення про перехід у опозицію. Тож доля п’ятьох помаранчевих урядовців, які залишаються в Кабінеті Януковича – під питанням.

Два тижні тому Верховна Рада звільнила міністрів юстиції Романа Зварича та культури Ігоря Ліхового. Натомість відставку міністра у справах сім’ї та молоді Юрія Павленка та міністра охорони здоров’я Юрія Поляченка, відклали. Мовляв, не знайшлося кандидатур. Тепер же, за словами регіонала Євгена Кушнарьова, кандидатури на посади цих міністрів з’явилися, і внесе їх Віктор Янукович до парламенту ймовірно вже сьогодні.

Своє ж перебування у міністерському кріслі за нинішніх умов Юрій Павленко вважає нелогічним. Разом з тим, він зазначає, якщо Верховна Рада не внесе цього тижня до порядку денного питання його відставки – він продовжуватиме працювати: “Це, до речі, одна з білих плям змін до Конституції, коли поняття такого, як політична відставка просто не існує. Тому, з одного боку, так, я заявив свою позицію, я подав у відставку, але при цьому я в повній мірі несу відповідальність за свою роботу. За умови, якщо виникнуть якісь проблеми, я несу і адміністративну, і кримінальну – весь набір відповідальності, передбаченої законодавством”, – зазначив Юрій Павленко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Наразі ж хитаються крісла навіть під міністрами закордонних справ та оборони, які є конституційною квотою Президента. Верховна Рада зобов’язала їх прозвітувати про свою роботу. А Віктор Янукович заявив, що «однозначно» порушить питання відставки керівника закордонного відомства Бориса Тарасюка перед президентом і парламентом. Причина – заяви Тарасюка про опозиційність. Що ж до міністра оборони Анатолія Гриценка, то Віктор Янукович хоче дочекатися висновків правоохоронних органів, «а можливо, (цитую) й суду», оскільки, у роботі міністерства виявили низку «дуже грубих порушень», зазначив Віктор Янукович.

Річ у тім, вважає політолог Артем Біденко, що команда Віктора Януковича розглядає політреформу, як передачу повноважень від президента до прем’єр-міністра. Саме тому прем’єр Янукович робить такі заяви щодо міністрів, посада яких є конституційною квотою Президента. А Верховна Рада таки спробує звільнити цих міністрів, сказав пан Біденко в інтерв"ю Радіо Свобода: “Однозначно буде потужна позиція у Гриценка. Думаю, з Тарасюком складніше, оскільки він представляє РУХ, який конфліктує з деякими політичними силами у “Нашій Україні”. Тому може бути позиція всередині “Нашої України” така, що давайте ми поступимося однією людиною, а взамін щось отримаємо. Тому справді Тарасюка можуть втратити. А Гриценко, думаю, як людина тільки Президента, а не людина з “Нашої України”, буде принциповою фігурою, яку не відпустить Президент за так”.

Під знаком питання і доля ще одного помаранчевого урядовця – міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, який пройшов до парламенту за домовленостями між Ющенком та Януковичем. Наразі роботу МВС перевіряє тимчасова слідча комісія.
XS
SM
MD
LG