Доступність посилання

ТОП новини

Психологічний клімат в родині.


Інна Набока Київ, 13 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Богослови підрахували, що слово „сім’я” зустрічається у Святому Письмі 221 раз і вважають, що це вказує на її виняткове місце в житті людини. Від психологічного клімату в родині залежить і наш настрій, і здоров’я, і працездатність. Про те, як зберегти добру „погоду вдома” розмірковує психолог Інна Набока.

На роботі ми завжди чемні, стримані та коректні. Ввічливі й уважні з начальством і підкреслено доброзичливі з підлеглими. Ми стримуємо емоції та добре знаємо, що можна дозволити собі в стосунках з колегами. Та чи завжди ми дотримуємося подібної поведінки в родинному колі?

Днями я спосерігала таку сценку. Молода жінка голосно кричала на двох симпатичних малюків: „У мене й так на роботі повно неприємностей, а тут ще ви!..” Цілком очевидно, що причиною її роздратування були саме проблеми на роботі, а зовсім не дитячі провини. Можливо, в іншому настрої вона навіть не звернула б на них увагу.

Мабуть, подібні випадки з власного досвіду може пригадати кожен. Бож нерідко саме в родині ми не вважаємо за потрібне стримувати негативні емоції, сердимося з незначних, не вартих того приводів або й зовсім без них, ображаємо своїх рідних, буваємо нетерпимі... І зовсім не тому, що не любимо їх. Просто протягом дня трапляються неприємності, накопичується втома. І цю нервову напругу, роздратування і розчарування дня ми несемо додому і „розряджаємо” саме на найдорожчих людях – дітях, батьках, подружжі. При цьому ми цілком усвідомлюємо хибність своєї поведінки, але виправдовуємо себе тою ж таки втомою, неприємностями, поганим самопочуттям. Чомусь ми впевнені, що близькі люди вибачать нам і грубість, і гнів, і несправедливість. Так воно зазвичай і буває. Але в глибині душі все ж надовго лишається болючий слід. Особливо в душі дитини.

Як цьому зарадити? Метод, гадаю, один: вчитися володіти собою. Повертаючись увечері додому, постарайтеся відкинути на порозі всі денні прикрощі, проблеми, турботи, - радять психологи. Зупиніться на хвилинку і подумайте про щось приємне, згадайте те позитивне, добре, що приніс цей день, чим би вам хотілося поділитися з близькими. Розпружтеся і посміхніться. Адже вдома на вас чекають найрідніші люди. Ну, а якщо з поганим настроєм впоратися все ж таки не вдалося, постарайтеся обмежити спілкування до того часу, коли ваш стан поліпшиться. І в жодному разі не починайте з’ясовувати стосунки в момент роздратування, це лише посилить конфлікт.

Варто глянути на ситуацію і зі зворотного боку - якщо нервова напруга близьких „розряджається” на вас. Протиставити цьому можна лише терпіння, витримку і намагання зрозуміти. На жаль, універсальних рецептів родинної гармонії не існує. В кожній сім’ї є, мабуть, власні способи поліпшення „погоди в домі”. Простір для творчих пошуків тут безмежний.
XS
SM
MD
LG