Доступність посилання

ТОП новини

У Дрогобичі розпочався міжнародний фестиваль Бруно Шульца


Він народився у Дрогобичі у 1892 році. 19 листопада 1942 року його застрелив гестапівець на одній із вулиць міста. Дух поєднання польської, єврейської та української культур присутній в оповіданнях і малюнках Бруно Шульца.

Він триватиме до 19 листопада.

Організатори свята — науково-полоністичний центр Дрогобицького педагогічного університету імені Франка та польські науковці з Любліна.

У рамках фестивалю українські, польські та сербські науковці говоритимуть про феномен прикордонної культури. Дух поєднання польської, єврейської та української культур присутній в оповіданнях і малюнках Бруно Шульца.

Він народився у Дрогобичі у 1892 році. 19 листопада 1942 року його застрелив гестапівець на одній із вулиць міста.

Про Бруно Шульца голосно заговорили у 2001 році під час скандалу щодо незаконного вивезення з України в Ізраїль його настінних розписів. Їх експонують сьогодні у музеї Яд-Вашем у Єрусалимі. Утім, частину малюнків, яка залишилася в Україні, можна оглянути в музеї «Дрогобиччина».

Польські актори представлять під час фестивалю вистави за мотивами творів Бруно Шульца. А 19 листопада учасники фестивалю вмонтують у тротуар меморіальну таблицю: «На цьому місці 19.11.1942 р. був застрелений гестапівцем великий мистець дрогобиччанин Бруно Шульц».

Ймовірно, що Бруно Шульц похований на міському єврейському цвинтарі у спільній могилі з євреями, яких розстріляли німці 19 листопада 1942 року.
XS
SM
MD
LG