Доступність посилання

ТОП новини

Легенди Ніжина (віртуальна мандрівка у часі).


Богдана Костюк Київ, 9 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Шановні слухачі, чи любите ви таємничі історії, розповіді про загадкове і неймовірне? Якщо ТАК – то мерщій до Ніжина! По дорозі наша кореспондентка розкаже вам про легенди і містичні куточки цього міста:

Церква Святого Миколая. Ніжин.
Дорогою до міста, ми побачимо Ніжин – озеро: у давні часи на його берегах стояв посад: науковці стверджують, що то був літописний Нежатин, від якого і почалась історія Ніжина. Під час монголо-татарської навали води озера заховали місто і усіх його мешканців – і відтоді, лише раз на рік, у ніч на Великдень, на одну мить Нежатин підіймається на поверхню води.

Наближаємося до центру сучасного Ніжина, зупиняємося біля храму Святого Миколая Чудотворця: це самобутній і неперевершений витвір міських будівничих 1640-х років. Саме при його зведенні викристалізувались оригінальні архітектурні риси українського козацького бароко. А легенди розповідають, що собор споруджений на честь чудодійного спасіння міста від турків іконою Святого Миколая.

Ну, і яке пристойне старовинне місто може існувати без будинку з привидами?! Звичайно, що Ніжин його має – це кам‘яниця, житловий будинок вісімнадцятого сторіччя, в якому від нещасного кохання до сина тодішнього міського голови наклала на себе руки перша ніжинська красуня. Як згадує ніжинський історик Ольга Пономар, за часів “войовничого атеїзму” привиди ледве не полишили будинок через образу, оскільки у них не вірили. Але тепер їхні кроки і тихий плач чути ночами, особливо взимку.

Історик Лілія Руденко – авторка туристичного маршруту “Ніжин містичний” – каже, що чимало легенд і таємниць міста збереглися донині завдяки творчості Миколи Гоголя. За це вдячні ніжинці подарували йому пам‘ятник, і назву вулиці дали. Лілія Руденко далі:

“Душа міста – це вулиця Гоголя. Там побував Гоголь, він тою вулицею ходив, і з 1888 року вулиця носить ім‘я Миколи Гоголя. Вулиця пішоходна, вона зберігається у тому стані. В якому вона була колись – коли її бачив і Гоголь. Старі будинки на ній ті самі збереглись, які бачив Гоголь, ті ж храми стоять на вулиці”.

Отже – приїздіть до Ніжина, прогуляйтеся вулицею Гоголя, відвідайте храми, поблукайте берегом легендарного озера – і ви відчуєте живе дихання та містичну ауру міста, над яким не владний час.
XS
SM
MD
LG