Доступність посилання

ТОП новини

БЮТ хоче пакету.


Тетяна Ярмощук Київ, 13 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Закон «Про опозицію» в обмін на Закон «Про Кабінет Міністрів». Блок Юлії Тимошенко вимагає пакетного голосування проектів цих законів. Представники антикризової коаліції та спікер Мороз обіцяють, що пакету не буде.


Якщо законопроект «Про Кабмін» голосуватиметься одночасно з проектом закону «Про опозицію», Блок Юлії Тимошенко підтримає його. Таку ініціативу опозиційного БЮТу виголосив один з чільників цієї політичної сили Олександр Турчинов:

«Робоча група дійшла висновку підтримати саме наш законопроект. Він, безумовно, доопрацьований з урахуванням 2-місячної роботи цієї спеціальної робочої групи. Ми вважаємо, що цей закон треба ухвалювати разом із законом про Кабінет Міністрів. Завтра на своє остаточне засідання збирається ця робоча група і я сподіваюся, що наш варіант підтримають».

Позиція ж іншої опозиційної сили - «Нашої України» така: пакету може й не бути, однак законопроекти про Кабмін та опозицію потрібно ухвалювати одночасно. Петро Порошенко:

«Я негативно ставлюся до пакетного голосування, але я впевнений, що законопроекти про систему виконавчої влади мають ухвалюватися одночасно з законопроектами про опозицію. В даному випадку фракція «Нашої України» підтримує і наполягає на прискоренні ухвалення закону про опозицію».

Розгляд законопроекту «Про Кабінет Міністрів» цього тижня пан Порошенко розцінює як «штучне прискорення», яке загострить протистояння між урядом та Секретаріатом Президента. Якщо так триватиме, то, на його думку, Президент може накласти вето на цей закон.

Представники ж Партії регіонів, згадуючи досвід ухвалення змін до Конституції та зміни до закону «Про вибори» кажуть: пакету не буде. Ярослав Сухий далі:

«Ніяких пакетів не буде. Ми вже в пакеті проголосували політреформу. Тепер виявляється, що ми проголосували неправильно. Ми дали можливість ухвалити Верховному Суду політичне рішення про третій тур, який не передбачений. І у тому третьому турі став один чоловік президентом, а тепер цей чоловік каже, що це було неправильно. Все, що стосується блокувань законів разом, то, якщо не знаєш, як чинити, чини за законом. У законі такого не передбачено. Думаю, ми до цього не допустимо».

Голова Верховної Ради Олександр Мороз переконаний, що розглянути ці законопроекти у пакеті неможливо:

«Закон Про Кабінет Міністрів треба розглядати. Сьогодні в роботі є варіант, який надійшов від Кабінету Міністрів. Згодом надійшов варіант від Президента. А також сьогодні зареєстрований проект, підготований тимчасовою спеціальною комісією, створеною парламентом минулого скликання. Пакетного голосування за закон Про Кабінет Міністрів і опозицію не буде. Закон про опозицію я вже пропонував для розгляджу декілька разів. Але робоча група звернулася з листом, аби його віднести десь до першого грудня. І в такі терміни він буде розглянутий».

Цього тижня Верховна Рада має розглянути у першому читанні законопроект «Про Кабінет Міністрів». Експерти ж прогнозують, що ухвалення цього проекту закону призведе до нового етапу напруження між урядом та Президентом. У Законі «Про Кабінет Міністрів» мають бути конкретизованими деякі суперечливі положення нової Конституції. Зрозуміло, що і уряд, і Президент намагатимуться відтяти собі більший шмат повноважень.

Що ж до закону «Про опозицію», то наразі у Верховній Раді є два законопроекти «Про опозицію» – у редакціях Юлії Тимошенко та Раїси Богатирьової.
XS
SM
MD
LG