Доступність посилання

ТОП новини

Чи замінить у Луганську пунктуальний німець п’яного слюсаря?


Ярослав Гребенюк Луганськ, 14 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — Уже три місяці за житлово-комунальне господарство двох районів Луганська відповідає німецька фірма Петера Дуссманна. Він пообіцяв вкласти в «комуналку» міста шість мільйонів гривень, і луганчани мали надію, що, нарешті, з них братимуть гроші за дійсно якісні послуги, бо ж Дуссманн — це фірма з 40-річним досвідом. Але сталося не так.

За «ювелірною» роботою.
На те, що в Луганськ зайдуть європейці і дадуть раду зруйнованому «житлокомунгоспові» міста, очікувала ще колишня міська влада. «Дуссманн поміняє „п’яного слюсаря“ на європейський рівень комунальних послуг», — казали тоді.

Та для початку «Дуссманн-Україна», так само, як і ЖЕКи, ввімкнув опалення на два-три тижні пізніше від обіцяного терміну.

Мешканцям це не сподобалося. Вони кажуть, що зібрали підписи, написали колективну скаргу на Дуссманна — і тільки після цього 1-2 листопада увімкнули опалення.

Залишаються й інші проблеми: забита каналізація, неприємні запахи в квартирах. У підвалах, які Дуссманн обіцяв відремонтувати, далі стоїть вода. Зламані ліфти та сміття, розкидане поряд із перевантаженими баками, доповнюють картину.

Луганчанка Ольга розчарувалася в інвесторі, коли вранці на сходах біля ліфта її зустрів щур. Привід для зустрічі — забитий сміттєпровід, яким щури бігали й раніше, але принаймні непомітно.

За словами мешканки, Дуссманн ніби почав якісь роботи, але вони не доведені до кінця.

Луганчани протестують

Луганчанам також не сподобалось, що Дуссманн підняв тарифи, не вдосконаливши послуги. І люди відгукнулася акцією «Комунальна самооборона». Городян закликають платити за старими тарифами і не підписувати договір із компанією.

Ініціатор акції Сергій Морозов звертає увагу на перший пункт дуссманнівського договору, де, за його словами, є цікава «обмовка за Фрейдом»: «Дуссманн пропонує платити за „прибирання прибуткової території“. Я бачив договір — його підписувати не можна, він односторонній: жодної відповідальності на Дуссманні і повне навантаження на споживача комунальних послуг».

Мабуть, Дуссманн мав на увазі «прибудинкову», а не «прибуткову» територію.

У договорі прописаний і такий суто німецький штрих, зазначають мешканці Луганська, як двовідсоткова пеня за щоденне прострочення платежів.

Швидких змін не буде

Директор Луганської філії німецької компанії Валерій Гедзерук каже Радіо Свобода, що мешканцям не варто розраховувати на швидкі зміни. Причина: «комуналку» міста не лагодили з 1980-х років.

«У спадщину ми отримали шістсот будинків, у яких ситуація практично однакова: скрізь аварійні конструкції, всюди аварійні каналізації. Якби ми були чародіями, ми б зробили все», — каже Гедзерук.

Представники міської влади дуже обережно коментують стосунки з Дуссманном, називаючи їх «недосконалими».

Заступник мера Ельвіра Михайленко каже: «Питання в тому, наскільки цей договір не досконалий. Ми з цим навіть згодні — він справді недосконалий, і його потрібно виправляти».

А луганський голова Сергій Кравченко «манни небесної» не обіцяє доти, поки у луганчан не відбудеться «перебудови мозків».

«Що таке Дуссманн? Це такий самий ЖЕК. Але змінити психологію людей складно», — наголошує мер.
XS
SM
MD
LG