Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Тоні Блер обговорює Ірак із впливовою групою американських конґресменів.


Олекса Семенченко Лондон, 14 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — Британський прем’єр Тоні Блер та двопартійна група американських конґресменів у прямому відеозв’язку обговорюють нові варіанти розв’язання іракської проблеми. Напередодні американські законодавці поінформували щодо нових ініціатив президента США Джорджа Буша.


Ірак іде першим пунктом на порядку денному політичного життя Сполучених Штатів після поразки Республіканської партії президента Буша на виборах до Конґресу минулого тижня. Головним питанням у цьому є те, яким чином можна виробити спільну стратегію до зміни іракської політики, виходячи з нинішнього курсу Буша та закликів Демократичної партії, що перейняла контроль над обома палатами Конґресу.

Як уважають, найкращу надію на те, щоб знайти якийсь «середній шлях», дає республікансько-демократична Група дослідження Іраку на чолі з близьким до Буша колишнім державним секретарем США Джеймзом Бейкером та колишнім конґресменом демократом Лі Гамілтоном.

Згідно з повідомленнями у пресі, група з 10 осіб рекомендуватиме поступове виведення американських військ з Іраку й відкриття діалогу з урядами Ірану й Сирії про їхнє сприяння мирному врегулюванню.

Долучити до врегулювання весь реґіон

Пропозиції щодо залучення Ірану й Сирії містилися й у виголошеній напередодні у Лондоні промові з питань міжнародних взаємин прем’єр-міністра Великої Британії Тоні Блера. Блер уважає, що це необхідно, бо ісламські екстремісти з ширшого реґіону перетворили Ірак на місце виклику Заходові.

«Значна частка відповіді на іракську проблему лежить не в самому Іраку, а за його межами – в усьому реґіоні, де діють ті самі сили, де знаходиться коріння тероризму, де квітне екстремізм, звідки йде пропаганда — можливо, абсолютно хибна, але приваблива для багатьох арабів. Тому я називаю це стратегією для всього Близького Сходу», — каже Тоні Блер.

Умова є й для Ірану

Після зустрічі із представниками Групи досліджень Іраку американський президент Джордж Буш заявив, що розмови з Іраном можливі лише за виконання ним однієї умови: «Якщо іранці хочуть мати з нами діалог, то ми вже вказали їм шлях — це довести, що вони припинили програму збагачення урану».

У кожному разі, з посиленням дебатів щодо можливих змін американської політики щодо Іраку очевидним є те, що іракську кризу важко буде розв’язати ізольовано від вирішення інших гострих проблем на Близькому Сході, як-от ізраїльсько-палестинська, ливанська чи та ж таки іранська, кажуть спостерігачі.
XS
SM
MD
LG