Доступність посилання

ТОП новини

Заїкання як всесвітню проблему розглядали на конференції в Чехії.


Оксана Пеленська Прага, 14 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — У чеському місті Брно закінчилася міжнародна конференція з проблем заїкання. Її організувало громадське об’єднання «Лоґо». Це єдина організація в Чеській Республіці, яка займається однією з найпоширеніших вад мовлення — заїканням. За статистикою, у світі потерпає від заїкання 100 мільйонів людей — у середньому це півтора відсотка від кількості населення.

Про те, як лікують вади мовлення в Чехії, хто фінансує роботу логопедів та інших чеських фахівців і що найбільше забезпечує успіх у лікуванні заїкання, Радіо Свобода розповіла директор чеського об’єднання «Лоґо» Ева Нойбаєрова.

Р. С.: Хто фінансує роботу «Лоґо» — організації, якій вдалось зібрати на конференції в Брно провідних фахівців світу з проблем заїкання?

Е. Н.: Громадське об’єднання «Лоґо» було засноване наприкінці 2002 року як єдина неприбуткова організація в Чехії, яка цілеспрямовано займається допомогою людям, що мають вади мовлення. Кошти для нашої роботи ми отримуємо частково від нашого міста, частково від Південно-Моравського краю Чехії, також і з державного кошторису Чеської Республіки. Маємо і низку спонсорів.

Р. С.: Кого найбільше торкається проблема заїкання — дорослих чи дітей, жінок чи чоловіків, це проблема медична чи соціальна?

Е. Н.: Заїкання стосується людей кожного віку, хоча між нашими клієнтами понад половина дітей. Заїкання найчастіше з’являється у дітей між 3-м і 4-м роком, тобто у дошкільнят. Але заїкатись можуть почати і дорослі, наприклад, внаслідок якоїсь драматичної події чи удару по голові. І сьогодні фахівці не можуть точно визначити причину заїкання. Цих факторів є кілька, серед них спадковість, неврологічні проблеми. І ще таке: проблема заїкання в 4-5 разів частіше трапляється у чоловіків.

Р. С.: Чи погані соціальні умови, напружені родинні стосунки, екологія, праця, яку виконує людина, можуть викликати заїкання?

Е. Н.: Так, напевно, це має вплив. Стрес, усі перераховані вами проблеми можуть збудити заїкання. Особливо в дитячому віці напруження, тиск на дитину розвивають умови для порушень у комунікації. Або ж тривалий стрес може погіршити заїкання, він його, як кажуть, зафіксує.

Єва Нойбаєрова, директор чеського громадського об’єднання «Лоґо», зазначила, що соціальний стан родини, рівень освіти, екологія чи складність мови не впливають на поширення заїкання. За статистикою людей із вадою заїкання чи то в Азії, чи в Америці, чи в Європі в середньому до півтора відсотка від кількості населення в країні.

У Чехії від заїкання потерпає 150 тисяч осіб. Їх лікують індивідуально, але особливий успіх в останні роки відзначений у колективних засіданнях.

Е. Н.: Від заїкання людина потерпає ціле життя, але заїканням можна навчитись керувати. Зараз лікування спрямовується до вивчення індивідуальних потреб людини, і дуже добрі результати лікування дає й робота в групі.

Конференція з проблем заїкання у Брно привернула увагу фахівців із багатьох країн Європи та Америки. Представників України на ній не було.
XS
SM
MD
LG