Доступність посилання

ТОП новини

Хочеш берегти довкілля — шукай собі пару.


Наталка Кудрик Рим, 15 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — У Європі дедалі більшає людей, які живуть одинаками, і цей факт всерйоз турбує науковців та захисників природи. Бо ж виявляється, що такі люди небезпечні для довкілля — принаймні так стверджує останнє дослідження британських вчених. Чому сім’я, яка складається лише з однієї особи, може спричинити екологічну кризу? Погляньмо на це через призму італійських реалій, де за останні 35 років кількість одинаків збільшилася втричі.

Вони переважно молодого віку, з освітою і пристойною роботою, захоплюються спортом, ласі до харчів, люблять закупи і новинки сучасних технологій — ось портрет сучасних одинаків. На перший погляд вони не здаються такими небезпечними, та для любителів природи це ніби бомба вповільненої дії.

Самому жити дорожче

За висновками вчених із Лондонського університету, людина, яка живе одна, споживає удвічі більше природних ресурсів і відповідно більше виснажує та забруднює довкілля. Пральна машинка, холодильник, телевізор, котрий функціонує виключно для одного… і в підсумку одна особа витрачає тільки енергії на 55% більше, ніж той, хто в парі. У родині з чотирьох осіб на кожного припадає 1000 кілограмів відходів (сміття), тоді як одинак продукує 1600.

В Італії таких людей понад 5,5 мільйонів, причому багато хто з них вирішив не змінювати сімейний стан. Молодий службовець банку Нікола розповів Радіо Свобода про свій досвід: «Спочатку жив один, тепер разом із дівчиною, тому розділяємо трохи наші витрати, витрачаємо удвох, ніби одна родина, — і витрати зменшилися. Але, на мою думку, це залежить від кожної людини окремо».

За місяць на різні покупки одна персона в середньому тратить 1 тисячу 500 євро — а сім’я з чотирьох осіб 3 тисячі. Такі дані Національного інституту статистики говорять, що жити в компанії й економічно вигідніше.

Хоча це очевидно не всім. Синьйора Антонелла вже 20 років має родину, двох дітей, і каже, що витрати постійно збільшуються: «Неправда, що одинаки виснажують довкілля. Бо чим більше членів родини, тим більше споживається енергії, води, газу, треба купувати більше харчів — це природньо».

Чи створять одинаки кризу?

Фахівці побоюються, що численна армія одинаків у майбутньому може спричинити енергетичну та екологічну кризи. Тому, окрім освітніх кампаній про заощадження природних ресурсів і розумне використання коштів, радять, наприклад, будувати більше помешкань зі спільною кухнею чи пральнею, щось на зразок радянських комуналок.

«Якщо хочете берегти природу, мийтеся у душі вдвох», — пожартував в інтерв’ю газеті « La Repubblica » один із членів Організації захисту навколишнього середовища. Він каже, що в нинішній Італії багато людей викидають купу грошей на різні забаганки, внаслідок чого і гори сміття та надмірне споживання ресурсів природи.

Але інші звертають увагу, що людині жити наодинці ніхто не заборонить, і не слід засуджувати одинаків. Треба просто менше викидати грошей на вітер і пам’ятати золоте правило: хто більше споживає — більше платить.
XS
SM
MD
LG