Доступність посилання

ТОП новини

Подальша доля міністрів-нашоукраїнців та міністрів за президентською квотою: юридичний та політичний аспекти.


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на ваш комп''ютер для подальшого прослуховування слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження, відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Гості Свободи: народні депутати України Василь Кисельов (Партія регіонів) та Сергій Бичков (“Наша Україна”).

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Кирило Булкін: Сьогодні Верховна Рада відклала рішення по звіту міністра закордонних справ Бориса
Ведучий: Кирило Булкін
Тарасюка та міністра оборони Анатолія Гриценка на наступний пленарний тиждень.

Але оскільки призначення цих міністрів є прерогативою Президента, то подальша доля цих міністрів поки незрозуміла. Утім, так само, як і подальша доля міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, якого Генпрокуратура звинувачує у корупції.

Міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко висловив готовність залишатися в уряді, а міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко підтвердив свою заяву про відставку. Якими є подальші перспективи згаданих міністрів з юридичної і політичної точки зору? Про це наша сьогоднішня бесіда.

Пане Кисельов, я хочу почати з міністрів оборони та закордонних справ. І я хотів би почути Вашу позицію, позицію Вашої фракції спочатку з юридичного боку проблеми.

Якщо за Конституцією вказано, що призначення цих міністрів є прерогативою Президента, а про звільнення нічого не сказано, яким Ви бачите механізм у вирішенні їхньої долі, хто має право це робити? Яка роль Верховної Ради тут? Василь Кисельов:Та хіба в тому справа, хто призначає чи хто висуває?

- Ну, звісно. Це ж буде результат від того залежати.

Василь Кисельов:Справа в тому, як ці міністри працюють. З цього треба починати. Я хотів би все-таки сказати про долю міністрів нашоукраїнців взагалі. Ніхто жодного міністра, які прийшли до парламенту і прийшли в уряд Януковича за квотою “Нашої України”, ніхто їх з уряду не гонить. Навпаки, ми всіляко намагаємося створити умови, щоб вони працювали і надалі.

Заяви вони написали самі, заяви написали на підставі рішення своїх вищих партійних органів, а ви знаєте, в минулу суботу “Наша Україна” оголосила офіційно, що вона переходить в офіційну опозицію проти діючого уряду.

- Те, що Ви сказали, ми пам’ятаємо, ще вчора Прем’єр-міністр підтвердив зверненням до Юрія Павленка та Юрія Поляченка про те, що вони мають визначитися зі своєю позицією. Але ми про них обов’язково ще поговоримо. Все-таки хотілося б поговорити про міністрів, які за квотою саме Президента, а не “Нашої України”, про Бориса Тарасюка і Анатолія Грищенка.

Василь Кисельов:Там не має ніяких складнощів. По-перше, Ви знаєте про те, що Прем’єр-міністр вносить на голосування кандидатури, які подає Президент України – це міністр оборони і міністр закордонних справ. Але ж звільняються вони Верховною Радою за наслідками їхньої роботи.

І тут ніхто не може сказати про те, що ми десь перебрали якісь повноваження чи їм висунули якісь безпідставні вимоги.

- Але в Конституції теж цього нема, там взагалі механізму немає, хто звільняє?

Василь Кисельов:Верховна Рада України є – звільняє Верховна Рада. В регламенті є норма щодо цих двох міністрів, чітка норма, стаття 202 регламенту Верховної Ради України, пункт 4 (там 6 пунктів). Сьогодні він каже про те, що може коаліція звернутися до Прем’єр-міністра України за наслідками розгляду питання у Верховній Раді щодо вираження недовіри і звільнення цих міністрів, ще раз наголошую, за наслідками розгляду у Верховній Раді.

- Так, звернутися до Прем’єр-міністра, а він тоді просто ставить підпис і звільнює?

Василь Кисельов:І все.

- Чи подає до Президента?

Василь Кисельов:Ні, абсолютно ні. Це чітка норма. Тому що в Конституції України виписано тільки, як вони подаються, призначаються, а на звільнення, я назвав по Конституції, нема ніяких умов щодо регламенту, там чітка норма, я Вам назвав пункт 4 згідно з яким коаліція може висунути умови про звільнення цих двох міністрів.

Яким чином Ви бачите вирішення проблем, якщо Президент буде наполягати на тому, що це міністри за його квотою? Я знаю, що в МЗС вважають, що є правова норма: якщо в Конституції написано, що Президент призначає, то апріорі він відповідає за звільнення чи незвільнення цих міністрів.

Якщо Президент наполягатиме на своїй позиції, буде пошук компромісу чи буде наполягання з боку уряду і антикризової коаліції на звільнення міністрів все одно?

Василь Кисельов:Ніхто не може дорікнути нам у тому, що ми не шукаємо компромісів. Уже ми працюємо три місяці і дванадцять днів, і ми весь час шукаємо компроміси. І до цього часу не облишили шукати ці компроміси. Тому ми будемо шукати їх надалі.

Що стосується того, що Президент буде наполягати, це його справа. Але все в руках міністрів. Якщо вони змінять своє ставлення до роботи, якщо в їхніх діях не буде знайдено того, в чому їх сьогодні звинувачували з трибуни і якщо буде порозуміння їх з Прем’єр-міністром, то нічого не буде перешкоджати їхній роботі в подальшому. Тому їм дали термін значний і будемо зараз дивитися.

- Пан Євген з Києва на зв’язку. Добрий вечір, Ви в ефірі.

Слухач:Добрий вечір!

Спостерігаю сьогоднішню ситуацію стосовно до міністрів за квотою Президента – це нагадує подібну ситуацію, коли Партія регіонів багатьма голосами обурюється, що відбуваються репресії стосовно представників Партії регіонів.

Чи зараз це не є дзеркальним відтворенням тієї ситуації, тільки репресії направлені в інший бік, і авторами є представники Партії регіонів?

Тому що всі аргументи, які щойно ми почули від представника Партії регіонів, вони ж або припущені, або не відповідають дійсності.

- Зрозуміло, дякую за запитання.

Сергій Бичков:Добрий вечір моєму колезі, добрий вечір нашим радіослухачам. Я хочу сказати, що сьогодні Партія регіонів і антикризова коаліція, вона не займалася “наїздами”. Всі депутати мають право вислухати доповідь і звіт будь-якого міністра, будь-якого члена уряду.

І те, що потім було голосування, яке спільно проголосували за те, щоб віддати результати розгляду звітів міністрів на розгляд профільних Комітетів відповідно національної безпеки та оборони, та Комітету в закордонних справах, це, цілком імовірно, для того, щоб надати ґрунтовну та об’єктивну відповідь на звіти міністрів.

І вкупі із вчорашнім звітом міністра Юрія Павленка, я б не використовував таку сьогодні лексику, щоб бути об’єктивним, що відбувався “наїзд”. Звіти міністрів – це цілком нормальна парламентська справа – вислуховувати. І те, що сьогодні були питання і об’єктивні, і необ’єктивні – ну, як завжди це буває в парламенті, це цілком нормальний процес.

Міністри відповідали, і це буде просувати нас до спільного розуміння позицій кожного, і тих, хто виступає за розумний компроміс інтересів українського народу.

- Пане Кисельов, чи нема тут якогось мотиву дійсно помсти чи прагнення саме політично затвердити тільки свою силу при керівництві. Ну, це так, як наш слухач говорив.

Василь Кисельов:Добрий вечір Сергію, я радий, що Ви долучилися до передачі і дякую Вам за розуміння, тому що Ви підтвердили мої слова про те, що проекту постанови про звільнення міністрів навіть не було заготовлено, по-перше.

По-друге, я хотів би розчарувати того радіослухача, який поставив питання про припущення. Не припущення! І, по-перше, абсолютно ніякої підготовки і передбачення, “наїзду” не було. Тому що, я цитую: “Перевірка Міністерства оборони була проведена і проводиться зараз за дорученням Прем’єр-міністра України Єханурова від 24 липня 2006 року на виконання доручення Президента від 13 липня 2006 року”.

- А чого ж так довго проводиться перевірка? Що за цей час не вдалося перевірити?

Василь Кисельов:Ви розумієте, про що я сказав? Так от, Ви не зрозуміли головного. Не Партія регіонів, не Янукович були ініціатором перевірки і заслуховування міністра. Була команда Президента України Ющенка Прем’єр-міністру Єханурову, який дав доручення перевіряти.

- Я думаю, що перевірка – це нормальна практика.

Василь Кисельов:Абсолютно. Тому я радий, що мій колега це розуміє теж. Ми в залі вийшли на нормальне рішення і два тижні ми будемо вивчати ситуацію по цим міністрам, а потім будемо шукати спільне рішення, як нам бути. Ми живемо в одній державі і маємо працювати всі на державу. Чого ми й добивалися скільки часу, коли ми з вами з”ясовували питання, чи ми будемо шукати компроміси. Будемо шукати компроміси!

- Пане Бичков, як бути з тим, що опоненти закидають Борису Тарасюку, що він одночасно є міністром і керівником партії, що опозиційна до уряду?

Сергій Бичков:Недивлячись на те, що Борис Тарасюк є лідером, все ж таки він є міністром по квоті Президента України. Президент України закликає зараз до співпраці всі політичній сили для того, щоб виконати алгоритм, якого чекають від нас, вимагають українські виборці.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG