Доступність посилання

ТОП новини

В Криму проросійські активісти стверджують, що спецслужби України готують широкомасштабний конфлікт між росіянами і кримськими татарами.


Володимир Притула Сімферополь, 15 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – В Криму проросійські активісти стверджують, що спецслужби України готують широкомасштабний конфлікт між росіянами і кримськими татарами. Сьогодні у Сімферополі лідери Народного Фронту “Севастополь-Крим-Росія” оприлюднили “Аналітичну записку”, яку, начебто, отримали від СБУ. Проте сенсації не сталося. Чому?

Лідер "Російського Фронту Криму" Сергій Шувайников від "Аналітичної записки" не відмовляється.
За словами одного з лідерів Народного Фронту “Севастополь-Крим-Росія” Олександра Ткаченка, “Аналітичну записку” під назвою “Про використання російського національного фактора у протидії і нейтралізації екстремізму та радикалізму кримських татар” він отримав від невідомого молодика “з палаючим поглядом” і “зовнішністю спецслужбіста”. У документі мова йде про необхідність сприяння своренню Російських установчих зборів і Російської Думи Криму як противаги Меджлісу кримськотатарського народу. Олександр Ткаченко припустив, що авторство “Аналітичної записки” належить колишньому депутату кримського парламенту, лідеру “Російського Фронту Криму” Сергію Шувайникову, який передав цей документ до СБУ.

За словами Олександра Ткаченка, українські спецслужби і підконтрольні їм організації – “Російський Фронт”, “Російська Громада Криму” та інші, а також “псевдоросійські” політики Сергій Шувайников, Сергій Цеков, Олег Родивілов зацікавлені у протистоянні росіян і кримських татар: “І кажуть: росіяни! Ось бачите: кримські татари, вони негідники, вашу землю відбирають! Це справді типові провокатори. Вони – на службі у СБУ, яка робить усе можливе, щоб відвернути російське населення від тих реальнимх проблем, які перед ним існують”, - заявив один із лідерів Народного Фронту “Севастополь-Крим-Росія” Олександр Ткаченко.

Водночас сам лідер “Російського Фронту Криму” Сергій Шувайников визнав, що має відношення до оприлюдненої “Аналітичної записки”: “Політична провокація стала способом боротьби зі справжніми російськими національними організаціями. Те, що використали наш службовий документ, звичайну аналітичну записку,
Один з лідерів Народного фронту "Севастополь-Крим-Росія" Олександр Ткаченко побачив руку СБУ.
підготовлену кримськими політологами і передану до Фонду “Москва-Крим”, це лише свідчить про те, що нечесні люди крутилися, крутяться і крутитимуться довкола російських організацій, використовуватимуть російську ідею, і на цьому все не завершиться”
, - вважає Сергій Шувайников.

У прес-групі кримського главку Служби Безпеки України від коментарів відмовилися, але представники СБУ неофіційно порадили не сприймати всерйоз суперечки у проросійських організаціях. Місцеві спостерігачі теж списують цей скандал на війни, що точаться між проросійськими групами, особливо з огляду на те, що офіційна Москва збільшує обсяги фінансування так званих “програм підтримки співвітчизників за кордоном” і частина цих коштів іде до Криму.
XS
SM
MD
LG