Доступність посилання

ТОП новини

Толерантність по-українськи


Тетяна Ярмощук Київ, 16 листопада 2006 (RadiSvoboda.Ua) - Толерантність українською - всього-на-всього терпимість. Але без цієї терпимості наш крихкий, перевантажений проблемами світ стає абсолютно незахищеним. 10 років тому Генеральна Асамблея ООН запропонувала щорічно відзначати 16 листопада як Міжнародний день толерантності.

Соціологи б’ють на сполох. Рівень толерантності в українському суспільстві знижується, нетерпимість до інших зростає. Побиття чорношкірих студентів, вандалізм на кладовищах, расистські вихватки... Ще донедавна в Україні про це знали лише з повідомлень про події в Росії. Тепер на шпальтах і в етері замиготіли назви українських міст. Директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто вже довгий час вивчає стан толерантності в Україні. В інтерв’ю Радіо Свобода він визнає:

“На жаль, українське суспільство не дуже толерантне. Один з факторів – це погіршення матеріального стану, добробуту населення. А далі, це міжнародні події, власне, події 11 вересня, війна в Іраку, тобто, загальне напруження, яке пов’язане з міжетнічними конфліктами”.

Президент України Віктор Ющенко вважає, що толерантність і повага до іншого є складовою державної політики. Відповідаючи на запитання Радіо Свобода про реакцію на спалахи нетерпимості в країні, Президент сказав:

“Ми є країна, у якій знаходять вільний розвиток представники будь-якої національної меншини. Ніхто не може звинуватити Україну у тому, що вона закриває можливості розвитку будь-якої національної меншини, її присутності в Україні, як на політичному, так і на гуманітарному чи соціальному просторі. У відповідь на докори, які лунали з ряду громад, я дав відповідне доручення СБУ, Міністерству освіти України, провести вивчення цих фактів і запропонувати дії, які б могли знати ці проблеми”

Толерантність протистоїть ксенофобії – нав’язливому страху перед незнайомим, інакшим, чужим. Ксенофобія у різній мірі притаманна кожній країні, зазначив в етері Радіо Свобода відомий дослідник міжнаціональних відносин Олександр Майборода:

“Вона ніколи не зникне. Тому що завжди знайдуться люди, які ставляться з ворожістю до когось іншого, не до такого, як він. На ґрунті чого вона може з’являтися? Ну, на ґрунті страху перед незнайомою расою. Ксенофобія – це страх перед чужинцем. Це може бути упередженість на ґрунті гіпертрофованої історичної пам’яті, гіпертрофованої образи за минуле”.

На початку листопада Комітет ООН з прав людини закликав українську владу поліпшити становище із правами людини. Автори звіту ООН, зокрема, звертають увагу на прояви антисемітизму в Україні, про що, на їхню думку, засвідчили напади на студентів єврейської національності, а також побиття рабина і його сина у Києві. Правозахисники раніше також не раз критикували діяльність Міжрегіональної академії управління персоналом.
XS
SM
MD
LG