Доступність посилання

ТОП новини

Рівень толерантності в українському суспільстві знижується, нетерпимість до інших зростає, вважають соціологи


10 років тому Генеральна Асамблея ООН запропонувала щорічно відзначати 16 листопада як Міжнародний день толерантності. На початку листопада Комітет ООН з прав людини закликав українську владу поліпшити становище із правами людини. Президент України Віктор Ющенко вважає, що толерантність і повага до іншого є складовою державної політики.

Директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто вже довгий час вивчає стан толерантності в Україні. В інтерв’ю Радіо Свобода він визнає:

“На жаль, українське суспільство не дуже толерантне. Один з факторів – це погіршення матеріального стану, добробуту населення. А далі, це міжнародні події, власне, події 11 вересня, війна в Іраку, тобто, загальне напруження, яке пов’язане з міжетнічними конфліктами”.

Президент України Віктор Ющенко вважає, що толерантність і повага до іншого є складовою державної політики. Відповідаючи на запитання Радіо Свобода про реакцію на спалахи нетерпимості в країні, Президент сказав:

“Ми є країна, у якій знаходять вільний розвиток представники будь-якої національної меншини. Ніхто не може звинуватити Україну у тому, що вона закриває можливості розвитку будь-якої національної меншини, її присутності в Україні, як на політичному, так і на гуманітарному чи соціальному просторі. У відповідь на докори, які лунали з ряду громад, я дав відповідне доручення СБУ, Міністерству освіти України, провести вивчення цих фактів і запропонувати дії, які б могли знати ці проблеми”.

На початку листопада Комітет ООН з прав людини закликав українську владу поліпшити становище із правами людини. Автори звіту ООН, зокрема, звертають увагу на прояви антисемітизму в Україні.

10 років тому Генеральна Асамблея ООН запропонувала щорічно відзначати 16 листопада як Міжнародний день толерантності. Ще донедавна в Україні про нетерпимість до інших знали зокрема з повідомлень про події в Росії. Тепер на шпальтах і в етері замиготіли назви українських міст.
XS
SM
MD
LG