Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий законопроект «Про Кабінет Міністрів»


Депутатам пропонували три варіанти законопроекту: президентський, урядовий та розроблений депутатом Миколою Оніщуком. Законопроект, поданий Кабінетом Міністрів, підтримали 247 депутатів. Не голосували майже повним складом фракції БЮТ та «Нашої України». Із 1991 року Верховна Рада ухвалювала законопроект про Кабінет Міністрів кілька разів, однак президент його щоразу ветував.


Депутатам пропонували три варіанти законопроекту: президентський, урядовий та розроблений депутатом Миколою Оніщуком.

Законопроект, поданий Кабінетом Міністрів, підтримали 247 депутатів. Не голосували майже повним складом фракції БЮТ та «Нашої України».

Міністр юстиції Олександр Лавринович зазначає, що урядовий та президентський законопроекти концептуально відрізняються.

«Якщо перший законопроект визначає Кабінет Міністрів як вищий орган у системі виконавчої влади і робить деталізацію за всіма напрямками, то другий передбачає, що Кабінет Міністрів має забезпечувати виконання повноважень Президента і забезпечувати функціонування його консультативних, дорадчих, допоміжних і інших служб», — зазначив Лавринович.

Президентська ж сторона критикує законопроект, розроблений урядом.

«Президент вважає, що мають бути розділені політичні та управлінські функції у кожному відомстві. Цей закон має дати відповідь, яким чином це розмежування відбудеться. В кабмінівському варіанті є дві позиції. Перша — Кабмін є колегіальний орган і несе солідарну відповідальність за свою діяльність та рішення, а міністри є політичні особи. Якщо міністри є політичні особи, то скажіть, де в кабмінівському варіанті вирішується питання тяглості управління кожного відомства? У президентському законопроекті ця норма виписана», — зазначив представник Президента у Верховній Раді Роман Зварич.

Законопроект «Про Кабмін» мають доопрацювати і подати до другого читання протягом 20 днів.

Із 1991 року Верховна Рада ухвалювала законопроект про Кабінет Міністрів кілька разів, однак президент його щоразу ветував.
XS
SM
MD
LG