Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада взялась за Кабмін.


Тетяна Ярмощук Київ, 16 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект «Про Кабінет Міністрів», розроблений урядом. Документ підтримали 247 народних обранців. Не голосували майже повним складом фракції БЮТ та «Нашої України».


На вибір народним обранцям запропонували три проекти закону «Про Кабінет Міністрів»: президентський, урядовий та розроблений депутатом Миколою Оніщуком. За основу ухвалили кабмінівський.

Цей законопроект передбачає законодавчо закріпити за членами уряду політичний статус. Це означатиме, що на урядовців не поширюватиметься законодавство, яке регулює діяльність державних службовців. У проекті є також норма, за якою прем’єр-міністр та профільний міністр мають візувати президентські акти до того, як вони набудуть чинності. Окрім цього, передбачається солідарна відповідальність членів уряду за результати своєї діяльності.

Новий закон: на краще чи на гірше?

Міністр юстиції Олександр Лавринович зазначає, що урядовий та президентський законопроекти концептуально різняться: «Якщо перший законопроект визначає Кабінет Міністрів як вищий орган у системі виконавчої влади і робить деталізацію за всіма напрямками, то другий передбачає, що Кабінет Міністрів має забезпечувати виконання повноважень президента і забезпечувати функціонування його консультативних, дорадчих, допоміжних і інших служб».

Президентська ж сторона, в свою чергу, критикує законопроект, розроблений урядом. Представник президента у Верховній Раді, екс-міністр юстиції Роман Зварич наголосив: «Президент вважає, що мають бути розділені політичні та управлінські функції у кожному відомстві. Цей закон має дати відповідь, яким чином це розмежування відбудеться. В кабмінівському варіанті є дві позиції. Перша — Кабмін є колегіальний орган і несе солідарну відповідальність за свою діяльність та рішення, а міністри є політичні особи. Якщо міністри є політичні особи, то скажіть, де в кабмінівському варіанті вирішується питання тяглості управління кожного відомства? У президентському законопроекті ця норма виписана».

Допрацювати і подати до другого читання законопроект «Про Кабмін» мають протягом двох тижнів, зазначає голова комітету з питань державного будівництва, «регіонал» Віктор Тихонов: «Закон нормальний на 80 відсотків. Над ним потрібно ще попрацювати, вичистити. Є там невідповідності, є описки, обмовки, але це природній процес. Компроміс може бути у тому, щоб відійти від спроби підкорити Кабмін секретаріатові президента».

Можливі нові конфлікти

Представники антикризової коаліції не виключають, що після ухвалення законопроекту в цілому президент може накласти на нього вето.

Експерти ж прогнозують, що ухвалення цього проекту закону призведе до нового етапу напруження між урядом та президентом, оскільки в Законі «Про Кабінет Міністрів» мають бути конкретизовані деякі суперечливі положення нової Конституції. Тож, і уряд, і президент намагатимуться перетягти собі якомога більше повноважень, кажуть оглядачі.

Верховна Рада різних скликань розглядала законопроект про Кабінет Міністрів кілька разів, однак президент його щоразу ветував.
XS
SM
MD
LG