Доступність посилання

ТОП новини

У рамках міжнародного проекту «Україна на інформаційній карті світу» іноземні журналісти знайомляться з українськими регіонами.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 16 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У рамках проекту Міжнародного медіа-форуму «Україна на інформаційній карті світу» в Україну прибули європейські журналісти. Сьогодні вони поїхали до чотирьох регіонів — до Львова, Донецька. Одеси та Дніпропетровська, аби побувати на найвпливовіших підприємствах та закладах, а також ознайомитись з особливостями українського регіонального медіа-простору. До Дніпропетровська приїхав шеф-редактор Словацького національного радіо Володимир Евчек.

Володимир Евчек
Володимира Евчека на Дніпропетровщині найбільше цікавили ті теми і галузі, які є «візитівкою» регіону. У четвер він запланував ознайомитись з роботою «Нижньодніпровського трубопрокатного заводу», відвідати Національний гірничий університет, побувати в Центрі аерокосмічної освіти молоді України. Однак пана Евчек як журналіста з 20-тирічним досвідом роботи на телебаченні і радіо не оминув своєю увагою своїх українських колег — дав бліц-прес-конференцію.

Словацького мас-медійника, як він сам каже, вразила кількість ЗМІ, які діють в українському та, зокрема, регіональному медіа-просторі. На відміну від України, де налічуються сотні телеканалів, радіостанцій, газет, інформагентств, відзначив він, у Словаччині мас-медіа набагато менше, приміром, загальнонаціональних телеканалів тільки три. Водночас гостя дуже здивувала система фінансування ЗМІ в Україні — 90% словацьких ЗМІ, на відміну від українських, інвестують іноземці.

Що ж до самої професії журналіста, то вона, сказав пан Евчек, у Словаччині, мабуть, як і в Україні, — одна із найпрестижніших і найбільш високооплачуваних і не зрозумів скептичних посмішок дніпропетровських колег.

«Якщо середньомісячна зарплата у нас в країні складає близько 17-20 тис. крон (це 700-800. доларів США), то у журналістів вона набагато вища».

А втім, каже пан Володимир, зовні українські та словенські журналісти нічим не відрізняються — ті ж самі джинси, футболки і светри. Не помітив він і відмінностей між словацькими й українськими мас-медіа в плані свободи слова.

«У вас вільна преса, вільні ЗМІ, немає цензури ні з боку керівництва країни, ні уряду, ні парламенту немає. Є можливість вільно висловлювати свою думку, а якщо вас не влаштовує ваше місце роботи, можна його змінити, піти працювати в іншу компанію».

В Україні шеф-редактор Словацького національного радіо Володимир Евчек разом ще з десятком іноземних журналістів планує пробути ще кілька днів — вони стануть учасниками міжнародного медіа-форум «Україна на інформаційній карті світу», що проходитиме у Києві до Дня Свободи.
XS
SM
MD
LG