Доступність посилання

ТОП новини

Що хвилює регіони.


Віктор Міняйло Київ, 16 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Частка місцевих бюджетів у загальнонаціональному має збільшуватися з року в рік, повідомив на прес-конференції віце-прем’єр-міністр України, міністр будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Володимир Рибак. Під час звіту за 100 днів своєї роботи у уряді він зупинився і на регіональній політиці.

Найболючішим питанням, яке є в регіонах, Володимир Рибак назвав фінансування місцевих бюджетів: «Я все робитиму, щоб доля місцевих бюджетів збільшувалася з року в рік. 2006 році доля місцевих бюджетів була 40%. При цих відсотках вони не зможуть вирішувати проблеми, які є. Тому на 2007 рік ми збільшили долю місцевих бюджетів. Верховна Рада розглядає зараз бюджет. Збільшили на 1,3%. Це мало. Але треба кожен рік цю долю збільшувати. Добре було б, якби доля місцевих бюджетів була десь 60%. Тоді вирішуватимуться питання і соціальні, і економічні, і комунальні».

Володимир Рибак пояснив, чому зросли ціни на житлово-комунальні послуги. Зокрема, за його словами, це невчасний перегляд тарифів, зростання цін на енергоносії, необхідність проведення ремонтних робіт: «Ми зробили методику формування тарифів. Ми роздали її в усі регіони. Ми будемо контролювати. Ми працюємо над удосконаленням цієї системи. Щоб у тарифи закладалася тільки ціна енергетичних ресурсів, заробітна плата».

Досвід Дніпропетровщини

Щоб з’ясувати, чи дотримуються в регіонах кабмінівcької методики формування тарифів, ми зателефонували на Дніпропетровщину. Начальник житлово-комунального управління області Олександр Таслицький розповів: «Практично вся робота вже закінчена. Тарифи підвищені, затверджені. Ми провели моніторинг. Як завжди, коли тарифи підвищені, перший місяць, другий місяць люди сплачують не так добре, а потім сплачують, як завжди. Ця робота у нас вже виконана по області».

Наскільки ж підвищили тарифи? «Підвищили, як пропонував Кабмін: за собівартістю послуги», — запевнив представник Дніпропетровщини.

Тарифи на житлово-комунальні послуги підвищуються в усіх регіонах Україна, але в кожній області по-різному.

Місцева влада пояснює, що ціни підніматимуться доти, доки виплати не дорівнюватимуть витратам.
XS
SM
MD
LG