Доступність посилання

ТОП новини

В Ізраїлі мало знають про Голодомор в Україні.


Вольф Москович Єрусалим, 16 листопада 2006 року - В Ізраїлі проводять цими днями меморіальні імпрези присвячені Голодомору в Україні. Проте, поза середовищем репатріантів з колишнього Радянського Союзу, мало хто знає про цю трагедію українського народу. А на шляху до визнання голодомору як геноциду офіційним Ізраїлем залишається ще чимало перешкод.

Українці можуть навчитися в Ізраїлі як увіковічнювати пам’ять Офіційний Ізраїль наголошує на унікальності Голокосту євреїв порівняно з геноцидом інших народів. Водночас ізраїльські аналітики вважають, що досвід увіковічення пам’яті про Голокост євреїв Меморіальною установою Яд Вашем в Єрусалимі, може стати у пригоді у справі увіковічення пам’яті українського народу. Цими днями у меморіальній установі Яд Вашем в Єрусалимі перебуває група українських істориків на спеціальному семінарі, де обговорюють питання викладання історії Голокосту. Про цю трагедію розповідається у сотнях кінофільмів, телематеріалів, книжках та статтях.

Два місяці тому, Президент України Віктор Ющенко зустрівшись у Києві на форумі пам’яті Бабиного Яру з президентом Ізраїлю Моше Кацавом, розповів йому про Голодомор. Кацав сказав, що він вперше чує про цю трагедію українського народу. І це правда, що пересічному ізраїльтянину ця катастрофа залишається мало відомою.

Євреї разом з українцями страждали від Голодомору, згадують вихідці з України в Ізраїлі

Пам’ять бережуть вихідці з України. Про те, як сьогодні ізраїльське Товариство єврейсько-українських зв’язків відзначає пам’ять Голодомору Радіо Свобода розповідає Яків Сусленський, президент цього товариства:

«Від деяких вихідців з України, які жили у той час в Україні, ми довідалися, що євреї, які жили тоді в сільській місцевості страждали разом з українцями, вмирали від голоду і хвороб.

Цього року товариство наше влаштовує доповіді в кількох містах Ізраїлю. Ми підтримуємо звернення української державної влади про щорічне відзначення в останню суботу листопада трагічної дати для українського населення, а також ідею створення українського інституту пам’яті. Такий меморіал пам’яті жертв голодоморів обов’язково треба побудувати в Києві».


Чи визнає Кнесет Голодомор геноцидом?

Ізраїльський парламент Кнесет наразі не виступив з заявою про визнання голодомору, хоча й деякі охочі до сенсацій журналісти вже повідомили минулого року про те, що це технічне, а не політичне питання. Вони зробили такий висновок зі слів Михайла Нудельмана, який тоді був віце-спікером Кнесету. Він сказав, що готовий особисто підтримати таку резолюцію, якщо вона буде максимально політкоректною. Водночас політик сказав, що Україні слід провести масштабну роз’яснювальну кампанію в Ізраїлі. Втім, після того деякі народні депутати України розкритикували слова Нудельмана про політкоректність, Нудельман більше на цю тему не висловлюється.
XS
SM
MD
LG