Доступність посилання

ТОП новини

Чи загрожує «УкрГаз-Енерго» національній безпеці держави?


Сергій Собуцький Київ, 17 листопада 2006 року RadioSvoboda.ua) - Відмова «УкрГаз-Енерго» постачати блакитне паливо 16 великим підприємствам України загрожує національній безпеці держави, заявив сьогодні Президент Віктор Ющенко. Прем´єр Віктор Янукович з цим не погоджується. А західні експерти попереджають, що це Росія у такий спосіб намагається перебрати контроль над ключовими українськими компаніями.


Хто ж винуватий?

Підприємства, яким «УкрГаз-Енерго» перекрило газовий кран, входять до групи «Приват» і переважно займаються металургією. Прем´єр Віктор Янукович вважає, що винні тут самі підприємства, які вчасно не розраховувалися. Відповідаючи у середу на запитання кореспондента Радіо Свобода, Янукович, зокрема сказав:

«Звички, які є в деяких підприємств, галузях окремих – жити за рахунок боргів – з ними, як кажуть, треба прощатись. За все треба платити і платити своєчасно».

Тим часом «УкрГаз-Енерго» пояснює свою позицію тим, що підприємства просто вчасно не продовжили дію договору на постачання газу. Як сказав Радіо Свобда речник компанії Віталій Кисіль, можливо, підприємства пішли на такий крок свідомо, оскільки мають власні значні запаси блакитного палива.

«Цю інформацію легко перепровірити. Вона є в Мінпаливенерго, в «Укртрансгазі». 14 підприємств, що входять в групу «Приват» і два трейдери, пов´язанні з ними корпоративно, мають запаси 1,6 мільярда палива. Їм вистачить більш, ніж на півтора роки».

Натомість оглядачі вашингтонського фонду “Джеймстаун” за перипетіями довкола постачання газу вбачають слід Росії, яка, на їхню думку, таким чином намагається перебрати контроль над ключовими українськими компаніями. Про цю проблему також говорить Радіо Свобода екс-керівник “Нафтогазу” Олексій Івченко:

«Це робиться з боку Росії, але, на жаль, не лише з її боку, а й зі сторони українських чиновників, відповідальних за газові переговори і ведуть переговори від імені української сторони. Вони на сьогоднішній день у газовій сфері роблять усе абсолютно під диктовку Росії».

Експерт: «Окремі підприємства можуть бути доведені до банкуртства»

Енергетичний експерт Центру Разумкова Володимир Саприкін каже Радіо Свобода, що газовий конфлікт може мати серйозні наслідки:

«Коли компанію «РосУкрЕнерго» допустили до ринку газу України у вигляді «УкрГаз-Енерго», аналітики прогнозували диференційоване відношення до різних підприємств України. І ми це побачили. Окремі підприємства навіть можуть бути доведені до банкрутства і можуть змінити власників».

Компанія “УкрГаз-Енерго” – спільне підприємство “Нафтогазу України” та “РосУкрЕнерго”, яке з початку цього року є єдиним постачальником “блакитного палива” на внутрішній ринок України.

З огляду на останні події Антимонопольний комітет має провести розслідування конфлікту, щоб з’ясувати, чи порушує «УкрГаз-Енерго» антимонопольне законодавство України.
XS
SM
MD
LG