Доступність посилання

ТОП новини

На Закарпатті визнали ветеранів ОУН-УПА, Карпатської Січі та жертв репресій.


Надія Петрів Ужгород, 17 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Поки на державному рівні законодавчо врегулюють питання про поняття та зміст статусу ветеранів ОУН-УПА, гарантій їхнього соціального захисту, Закарпатська обласна рада вирішила визнати УПА воюючою стороною у Другій світовій війні. Це питання прийняли більшістю голосів на вчорашньому засіданні Закарпатської облради.

Відновлення історичної справедливості

59 депутатів Закарпатської обласної ради проголосували за визнання воїнів Української Повстанської Армії воюючою стороною у Другій світовій війні. Її ветеранів, членів Організації Українських націоналістів, учасників визвольних змагань та ветеранів Організації національної оборони "Карпатська Січ", визнали борцями за волю та незалежність України. Це питання практично не викликало дискусії, бо є нічим іншим, як відновленням історичної справедливості. Говорить депутат-народник Омелян Мателешка: «Однозначно, це питання потрібно було вирішити позитивно. Я вважаю, що є люди, які воювали за свободу і незалежність України, їх також необхідно було урівняти в правах. І наша фракція підтримала це рішення, і я в тому числі».

З ветеранами угорської армії вирішили почекати

Також на сесії прийняли рішення визнати жертвами політичних репресій закарпатців, яких без вироків суду репресували восени 1944 року. Переважно це були чоловіки угорської, німецької та інших національностей. Однак пропозицію визнати учасниками Другої світової війни закарпатців, яких змусили воювати в угорській армії, поки що відклали на довивчення.

За рішенням депутатів, управлінню соціального захисту ОДА доручено скласти реєстр цих ветеранів і спільно з фінансовим управлінням внести пропозиції щодо їхнього соціального захисту за кошти обласного бюджету. Водночас голові Закарпатської облради Михайлові Кічковському доручили звернутися до керівництва держави прискорити процес законодавчого визнання цих ветеранів.
XS
SM
MD
LG