Доступність посилання

ТОП новини

Утікачам, що мають роботу, дозволятимуть залишатися в Німеччині.


Надія Кандиба Берлін, 17 листопада 2006 р. (RadioSvoboda.Ua) - У Німеччині перебуває майже 200 тисяч зареєстрованих іноземців без правового статусу, яких, однак, поки що не депортують. Йдеться, наприклад, про втікачів з кризових регіонів або про тих, хто попросив політичний притулок, не отримав його, але з гуманних причин цю людину, все ж таки, тимчасово не висилають з країни. В ніч з четверга на п''ятницю земельні міністри внутрішніх справ домовилися за певних умов дозволяти цим людям залишатися в Німеччині.

Прожив у країні 8 років і маєш роботу - залишайся в Німеччині

Особливо велику хвилю мігрантів Німеччина зазнала під час останніх війн на території колишньої Югославії. Тоді до країни прибули тисячі втікачів та депортованих з кризових регіонів на Балканах. Багато з них довший час не могли повернутися на батьківщину, оскільки там точилися бойові дії, або вже просто не було куди повертатися. За цей час втікачі встигали налагодити побут у Німеччині, у них народжувалися та виростали діти. Втім, їх висилали з країни, і вони змушені були знову все розпочинати заново. Весь цей час у Німеччині точилася суперечка навколо питання про права таких мігрантів, оскільки досі не було закону, який би регулював їхнє перебування на території країни.

Після тривалих дискусій міністри внутрішніх справ федеральних земель Німеччини нарешті дійшли компромісу. У майбутньому дозволятимуть лишатися тим мігрантам без статусу, які прожили в країні щонайменше вісім років. Для родин з дітьми цей термін становитиме шість років. Головною передумовою, однак, в обох випадках є наявність роботи. Говорить міністр внутрішніх справ Баварії Ґюнтер Бекштайн: «Право на перебування в Німеччині отримуватиме лише той, хто має роботу і може сам піклуватися про себе. На того, хто залежить від соціальної допомоги, таке правило не поширюватиметься. Ухвалене міністрами нововведення набирає чинності вже сьогодні. Це означає, що в понеділок люди зможуть отримати свої візи», - сказав Бекштайн.

До кожного – індивідуальний підхід

Як повідомив його нижньосаксонський колега Уве Шюнеманн, таким нововведенням зможуть скористатися близько 20 тисяч з майже 200 тисяч іноземців без статусу. Але й ті мігранти, які не мають роботи, але добре інтегрувалися в німецьке суспільство, не мають судимості, знають мову, їхні діти відвідують школу, теж не повинні боятися, що їх негайно вишлють з країни. Для пошуку роботи вони мають тепер десять місяців. Якщо за цей час їм вдасться десь влаштуватися, то вони спочатку отримають дворічну візу. Паралельно на федеральному рівні планується випрацювати спеціальний закон, який би регулював перебування в Німеччині втікачів.
XS
SM
MD
LG