Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Під наглядом.


Віола Бурда Київ, 17 листопада 2006 року. За останні п’ятнадцять років мільйон українців опинялися у місцях позбавлення волі, ще два мільйони - були засуджені. Державі важко утримувати таку кількість злочинців, тому науковці, правозахисники, судді та правоохоронці пропонують парламентові змінити закони і запровадити альтернативу в’язниці - те, що у всьому світі називають "системою пробації". Альтернативні види покарання, звичайно, не стосуватимуться вбивць та ґвалтівників. Із сотень тисяч нинішніх мешканців українських колоній до категорії “відносно безпечних” в’язнів відноситься кожен четвертий. Навіщо їх тримати за гратами, якщо можна, наприклад, посадити під домашній арешт або примусити займатися громадськими роботами? Аргументи “за” і “проти” альтернативного покарання у “Звуках життя” – “Під наглядом”.

Зараз в Україні у місцях позбавлення волі сидять триста двадцять сім тисяч людей. Це найвищий показник засуджених у світі - стверджують фахівці. Українські в’язниці та колонії переповнені, і хто там тільки не сидить, констатує заступник голови Державного департаменту з виконання покарань Наталія Калашник. Серед мешканців зони – і підлітки, і вагітні жінки, і інваліди.

Для порівняння, у Швеції (з її населенням у дев’ять мільйонів людей) відбувають покарання у в’язницях лише чотири з половиню тисячі злочинців. А от ще дванадцять тисяч мешкають на волі - але під суворим наглядом поліції та соціальних служб. Як подібна система може діяти в Україні, розповідає Олександр Беца - директор правових програм фонду “Відродження”.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Відомий психіатр і правозахисник Семен Глузман ратує за альтернативне покарання як колишній в’язень. (У радянські часи він відсидів чимало років у політичних таборах). На думку Семена Глузмана, коли людина опинилася у тюрмі, вона вже за кілька місяців перестає її боятися. Інша справа – Дамоклів меч можливого покарання, що висітиме над потенційним злочинцем.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У Британії за грати саджають лише сім відсотків визнаних судом злочинців. Як з’ясували тутешні експерти, утримання одного засудженого обходилося державі: у тюрмі – дві тисячі фунтів стерлінгів щомісяця, а при альтернативному покаранні – у двадцять разів дешевше. Докладніше про це – лондонський кореспондент Радіо Свобода Олекса Семенченко.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

В Україні ще зарано вводити систему пробації, більше того, небезпечно, запевняє правник Олексій Толкачов. Поки в державі можна підкупити прокурора або суддю - альтернативне покарання буде для вершителя долі підсудного лише способом скосити грошей.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG