Доступність посилання

ТОП новини

Французькі вузи в Україні.


Тарас Марусик Київ, 17 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні - День Студента. З цієї нагоди в Україні відбувається виставка “Освіта та кар’єра” за участю вищих навчальних закладів Франції. Після Києва, де ця виставка триває з 16 по 18 листопада, вона переїде до Харкова 20 листопада, а 21 її прийматиме Донецьк.

На виставці в Палаці мистецтв “Український дім” побував кореспондент радіо “Свобода” Тарас Марусик. Послухайте його розповідь.

Упродовж шести днів українські студенти зможуть ознайомитися з найпрестижнішими вищими школами та університетами Франції. Аташе з університетського та наукового співробітництва Ґійом Касперський каже, що французька сторона вважала важливим завданням запросити до участи у виставці “Освіта та кар’єра” максимальну кількість вищих навчальних закладів Франції. І це вдалося, оскільки в Україну приїхали представники сімнадцяти вузів не лише з Парижа, але й з провінції. Це, наприклад, Вища школа комерції з Парижу, Вища національна школа шляхів та мостів і Вища національна школа Мистецтв та Ремесел, що входять в Об’єднання вищих інженерних шкіл ПаріТех, яке нараховує 10 провідних французьких шкіл у цій ділянці. Це також Університет Париж 10 - Нантер, Версальський університет - Сен-Кантен-ан-Івлін, Університет Лілль-1, Лілльський аграрний інститут, Університет Ліон-2, та інші вищі навчальні заклади.

Говорить Ґійом Касперський:

“Наша мета – приймати українських студентів для навчання або випускників українських вузів і збільшити їхній рух у бік Франції, тому що сьогодні, на жаль, надто мало українських студентів обирають Францію. Це, мабуть, наша помилка. Ми, можливо, не доклали до цього достатньо зусиль в Україні. Два роки тому у Франції навчалися 250 українських студентів, сьогодні – чотириста, а завтра, на що ми сподіваємося, буде вдвічі-втричі більше”.

Віце-президент Версальського університету, історик за фахом Діана Купер-Ріше сказала, відповідаючи на запитання РС, що її привело в Україну:

“Передовсім вже десь 5 років ми приймаємо в нашому університеті українських студентів. Ми почали з двох, а цього року їх майже десять. З іншого боку, оскільки я опікуюсь міжнародними зв’язками, я хочу розвинути напрям обмінів студентами, викладачами, а також вченими з Центральною та Східною Європою. Ми вже співпрацюємо з Угорщиною і Польщею, і мені хочеться, щоб ми рухалися в бік України”.

Діана Купер-Ріше повідомила, що в структурі Версальського університету – 5 докторських шкіл і 28 дослідницьких інститутів. Усього ж у цьому університеті навчається 17 тисяч студентів, з яких дві тисячі – іноземці.

Говорить аташе з університетського та наукового співробітництва Ґійом Касперський:

“Характеристикою вищої освіти у Франції є те, що вона безплатна. Тобто, якщо український студент, який записався у французький університет чи іншу вищу школу, платить таку ж суму за право вчитися, як і французький студент - від 150 до 300 євро на рік. І це все”.

Щороку, каже Ґійом Касперський, 150 українців звертаються до Посольства Франції з проханням про стипендії, і 50 з них їх одержують.
XS
SM
MD
LG