Доступність посилання

ТОП новини

Що думає про річницю Майдану один з його польових командирів? Чи варто святкувати?


Сергій Рахманін

Сергій Рахманін
Сергій Рахманін: Сьогодні у нас гість – людина дії, людина, яка під визначення “дійова особа” підходить напевне краще, ніж багато хто з моїх численних політичних знайомих.

Думаю, ви пересвідчитесь в цьому із невеличкої довідки про те, хто ж він такий.


Філенко Володимир Пилипович. Народився 11 жовтня 1955 року на Харківщині.

Закінчив у 1977 Харківський університет за фахом історик. Кілька років працював вчителем історії у сільській школі.

З 1979-го – інструктор та другий секретар Зміївського райкому ЛКСМ. Два роки відслужив у армії. Після повернення продовжує політичну кар’єру.

Відомий своїми демократичними ідеями. Один з лідерів “Демократичної платформи у КПУ”. Пізніше – один з керівників легендарного парламентського об’єднання “Народна Рада”.

Був співзасновником кількох відомих політичних проектів. Зокрема, Партії демократичного відродження України, народно-демократичної партії та партії “Реформи і порядок”.

Народний депутат трьох скликань. Член форуму національного порятунку. Один з організаторів акції “Повстань, Україно!”.

Відповідальний за вуличні акції під час президентських виборів 2004 року. На останні парламентські вибори йшов у списках “Пори-ПРП”, був керівником центрального штабу цього виборчого блоку.

Володіє французькою мовою, захоплюється музикою та спором. Одружений, має сина та дочку.

Нагороджений орденом “За заслуги” третього ступеня та орденом князя Ярослава Мудрого.

Сергій Рахманін

До довідки я міг би додати багато що. Але зараз скажу, що це людина, яка забила перший кілок наметового містечка на Майдані, і цей кілок напевне став останнім цвяхом у домовину кучмізму. Чи не останнім? Сьогодні ми спробуємо це з’ясувати.

Володимире Пилиповичу, зараз точаться розмови про те, чи варто взагалі святкувати річницю Майдану, чи можна це вважати святом. І взагалі, чи були моральні підстави у влади призначати цей день офіційним святом, так званим Днем свободи? Ваше ставлення?

Володимир Філенко


Я повторюся, бо вже говорив, що для мене цей день буде, як у відомій пісні “День перемоги”, “это праздник со слезами на глазах”.

В мене подвійне ставлення до цього дня. З одного боку, я вважаю Помаранчеву революцію, власне, сам Майдан видатною подією в історії як України, так і Європи, світу в цілому.

Бо це був зразок не насильницької, а мирної, я б сказав, пісенної і дуже красивої революції, в результаті якої нам здавалося, що кучмізм чи тоталітарний олігархічний режим відійшов у минуле назавжди.

Але те, що сталося після самої революції, що сталося за два останні роки, викликають другу частину почуттів, яку я асоціюю зі словом “сльози”. Мені дуже сумно за все те, що відбулося після Майдану.

Сергій Рахманін

Поділяю багато з того, про що Ви говорили. В принципі, схожі думки і в моїй голові. Але зараз давайте до формальної, бюрократичної сторони цього питання.

Зараз точаться розмови, як насправді святкувати цей день. Чи мають бути офіційні урочистості, чи має бути присутній там Президент, урядовці.

Все-таки, було створено щось на кшталт оргкомітету. Як мені відомо, Ви входили до складу цього оргкомітету, принаймні, були присутні.

Володимир Філенко


Був, скажемо так, запрошений. Я був на одному засіданні, але до оргкомітету я не входжу.

Сергій Рахманін

Чи відомо, договорилися до чогось члени цього комітету? Як виглядатиме все це святкування?

Володимир Філенко


Давайте подивимося на цю річ з такої точки зору. Я був впевнений і впевнений по сьогодні, що ключовою дійовою особою Помаранчевої революції були прості люди, його величність солдат, скажемо так. А не генерали, офіцери чи навіть польові командири, яких я представляю.

Тому що це була подія, яка створилася так, що люди без примусу, без додаткових закликів самі вийшли протестувати і відстоювати своє право на чесні вибори.

Тут трохи не співпадає моя точка зору з точкою зору Президента Ющенка. Він колись казав і повторював кілька разів, що на Майдані обирали президента. Це є велика помилка, вона навіть світоглядного характеру.

Не президента обирали на Майдані, на Майдані люди відстояли своє право на вибори. Дійсно, тоді кандидував Ющенко, я не хочу принижувати його роль у цих подіях, але Майдан не обирав президента, ми шапки вгору не кидали, як раніше на народних віче.

Ми захистили право на чесні вибори, добилися проведення третього туру, внаслідок якого на виборчих дільницях люди обрали Ющенка президентом.

Я думаю, що святкувати, по великому рахунку, нічого. Раніше була така традиція – готувати подарунки до свята, трудові звершення, політичні ще якісь. То політики і влада державна великих подарунків до цього свята не зробили. Приводів для гарного настрою, для хихоньок-гегоньок і так далі, для повторення тих пісень, які були, не так і багато.

Тому моя точка зору - цього разу політикам (і тим, хто був на Майдані, і тим, хто не був) бажано на Майдан не йти.

Люди прості мають право, мають право прийти, умовно кажучи, зустрітися, поспілкуватися, поділитися спогадами...

Сергій Рахманін

Ви будете на Майдані?

Володимир Філенко


Моє рішення є таке: я буду на Майдані обов’язково, але я буду там як приватна особа. Я так само вийду до людей. Не вийти я не маю права, тому що це може бути розцінене як слабохарактерність, боязнь того, що я не можу людям в очі подивитися.

Я можу подивитися людям в очі і дати оцінку тому, що відбувається. Якщо хто захоче до мене підійти, він матиме таку можливість.

Я б із задоволенням побачив багатьох із тих, хто мав пряме відношення до організації, підготовки Майдану, до його забезпечення. І ще раз пережити ті хвилини в спогадах, тому що попри всю критику, я абсолютно високо оцінюю ті події, які відбулися в Україні два роки тому.

Сергій Рахманін

Це була точка зору польового командира Майдану стосовно святкування так званого Дня свободи або Дня Майдану.

А тепер пропоную послухати думки киян з цього приводу. Отже, мешканцям столиці ставили питання: чи важають вони День свободи святом? Чи мають вони намір святкувати цього дня?

Респондент


Ні, не будемо. Тому що вона нічого не дала. Багато було обіцянок, але нічого не дали взагалі, тільки мінуси.

Респондентка

Святкувати – ні, згадувати – так. Взагалі це пам’ять, це історія пам’яті, патріотичні почуття.

Респондент

Святкувати в якому плані? Можна пивка попити трохи, але не більше. Святом його вважати не можна, жодних змін не відбулося.

Респондентка

Взагалі свято – так. Тому що дуже велика кількість людей зібралися, тому що вони повірили в те, що пообіцяв їм наш пан Президент Ющенко. Таке буває раз на сто років, я гадаю.

Респондент

Буду. Не знаю, буду.

Респондентка

Я, напевне, не буду.

Респондент

Напевне, так. Насправді для мене це було трохи маленьким переворотом, тому що дійсно людям вже сиділи конкретно на голові. А зараз люди встали і сказали, що ні, ми не хочемо.

Респондентка

Ні, для чого? Що вона нам принесла хорошого? Ми з Харкова, ми - за Януковича. А він щось робить вже? А б поїхала і за Ющенка, хто більше грошей дасть. Як і всі їздили.

Респондент

Обов’язково подивлюся, що скажуть, як люди себе ведуть.

Сергій Рахманін

Бачте, різні точки зору. Трохи суму і багато спогадів. Дуже гарно висловилася панянка, якій першій ставили питання наші кореспонденти.

Вона сказала, що це пам’ять. Це справді пам’ять, це шматок історії. Це дуже співвідноситься з тим, що особисто відчуваю я.

Володимир Філенко


Мені також було приємно почути цю оцінку.

Сергій Рахманін

Вона небайдужа і все-таки причетна до цієї події також, як і багато сотень тисяч киян і взагалі мешканців України. Це пам’ять, яку, наприклад, в мене не забере ні Ющенко, ні Янукович.

Але все-таки дехто сьогодні намагається в нас бодай частину цієї пам’яті забрати. Зокрема, Ви пам’ятаєте заяву віце-прем’єра Андрія Клюєва, який сказав, що це ганьба – написи на фасаді Головпоштамту у Києві.

Володимир Філенко


Не тільки заява, після того вночі вичистили ці написи.

Сергій Рахманін

Я чув, що в день святкування Майдану є намір відновити ці написи. Як Ви ставитеся до цього?

Володимир Філенко


Це право людей, які тоді наносили ці написи. Це дійсно історія.

Я говорив і ще раз повторю, що Клюєв – не перший, хто пробує переписати історію так, як йому б хотілося. Але вона була саме такою, якою вона була.

Аналоги можна проводити зі спаленням книг за нацистської Німеччини, з руйнуванням пам’ятників і так далі, і так далі.

Але головна пам’ять – в людських головах, вона є сьогодні в сотнях газет, в Інтернет-виданнях, на платівках, на дисках. Пам’ять про революцію жива.

Сергій Рахманін

Після того, як революційні написи зникли зі стін київського Головпоштамту, багато хто почав говорити, що кияни змінилися. Не було всенародного обурення, не було страйків, не було масових акцій, не було негайних спроб відновити ці написи...

Володимир Філенко


Це абсолютно нормально. Революційні ситуації не можуть існувати постійно. Вони виникають у відповідні моменти.

З іншого боку, була певна моральна втома, дуже серйозне є в людей розчарування у політиках, які не виконали обіцянки, які давали на Майдані.

Тому в даній ситуації не було великого бажання. Може і в мене бажання не було йти комусь морди бити, вибачте, ще щось. Просто сум і все.

Сергій Рахманін

Все ж таки Ви - мудра людина, досвідчений політик і історик за фахом. Тому Ви знаєте, що революційні ситуації не можливо створити штучно.

Натомість наші політики час від часу намагаються створювати штучно ці революційні ситуації. Зокрема, зараз ціла низка політичних сил, абсолютно різних за ідеологічною спрямованістю, намагаються спровокувати дострокові парламентські вибори.

Ваше відчуття, Ваша інтуїція підказує Вам, що це можливо чи ні?

Володимир Філенко


Дострокові парламентські вибори бажані. Тому що після минулих виборів відбулося викривлення точки зору виборців і їхнього волевиявлення. Адже коаліція, яка сформувалася, не мала б більшості, якби не позиція соціалістів. Бо прогнозовано Соцпартію розглядали як частину помаранчевого табору.

Не дивлячись на критику та помилки, помаранчеві отримали на цих виборах більшість. Об’єднано БЮТ, “Наша Україна” та Соцпартія мали 243 голоси. Це великий запас, щоб сформувати саме помаранчеву більшість.

Але вона за рахунок зміни позиції Соцпартії була сформована в інший спосіб. Тому моральні політичні підстави для того, щоб проводити дострокові парламентські вибори, є.

Ці вибори бажані, але наскільки вони реальні, то я б не хотів би бажане видавати за дійсне. Шансів на проведення дострокових виборів не так і багато.

З одного боку, Ющенко не скористався своїм правом розпуску Верховної Ради, а він мав всі підстави, щоб відбулися. Тепер це буде зробити складніше.

Формальним наслідком, який може привести до дострокових парламентських виборів, є два. Або надзвичайно неефективна діяльність антикризової коаліції і сформованого нею уряду. А ще ближчий, умовно кажучи, прямий юридичний наслідок може бути тільки після рішення Конституційного Суду, якщо він визнає ухвалення політичної реформи неконституційним.

Сергій Рахманін

Ви свого часу багатьох експертів здивували, коли говорили про те, що Ви не є прихильником скасування політичної реформи.

На відміну від переважної більшості представників помаранчевих, а таких чимало і в БЮТі, і в “Нашій Україні”, і в партії “Реформи і порядок”, яку Ви репрезентуєте.

Ви і зараз стоїте на цій позиції? Ви і зараз проти скасування політичної реформи? Якщо так, то чому?

Володимир Філенко


Я проти того, щоб в одної людини, яке б у неї прізвище не було, Кравчук, Кучма чи Ющенко, була сконцентрована вся повнота влади в державі. Це ні до чого доброго не приводило і ні до чого доброго привести не могло б.

В будь-якому випадку колегіальний орган, яким є парламент, ніколи ні за яких умов не буде 100-відсотково складатися з одної політичної сили, він матиме внутрішній захист у вигляді наявності тої чи іншої позиції.

Наявність таких балансів, стримуючих факторів завжди краща, ніж монополізація. Тому в цій частині я проти скасування політреформи.

Але я переконаний, що так, як вона була проведена, так, як її ухвалили, ті зміни, які внесені до Конституції, вони не досконалі. Я прихильник вдосконалення політичної реформи.

Сергій Рахманін

Я так само, як і Ви, вважаю, що проведення дострокових виборів дуже малоймовірне. Хоча в цій країні, у сфері, яка називається політикою, неможливо робити будь-яких припущень, тут не можна ніколи казати ніколи.

В разі проведення дострокових парламентських виборів, чи можливий єдиний об’єднавчий список БЮТу та “Нашої України”? Чи взагалі обговорюється таке питання?

Володимир Філенко


Таке питання обговорюється постійно. Дуже бажано, щоб такий список був. Першим кроком до цього мало б бути зараз формування об’єднаної опозиції.

Об’єднана опозиція в складі двох потужних парламентських фракцій була б більш ефективною та більш потрібною для держави. З цього треба було б починати.

Але на шляху до об’єднаного списку стоїть стільки суб’єктивних факторів і певної особистої неприязні, включаючи на найвищому рівні, що такий список буде формувати дуже складно.

Але я сподіваюся , що все-таки вистачить мудрості переступити через амбіції і піти як на формування об’єднаної опозиції, так і на формування об’єднаного списку на перспективу.

Сергій Рахманін

Ми говоримо про силу-силенну факторів, що стоять на заваді об’єднання БЮТу та “Нашої України”. Одним з цих факторів, при чому цей фактор вже не суб’єктивний, а об’єктивний, є дуже великий ступінь розчарування населення діями політиків.

Зокрема, тих політиків, які є при владі, членами уряду чи членами президентської гілки влади. Політиків, які є помаранчевими за своєю ідеологією.

Наскільки суттєво змінилося ставлення населення до своїх колишніх кумирів? Ми це намагалися з’ясувати у киян і поставили їм два доволі непростих питання.

Чи змінилося їхнє ставлення взагалі до подій дворічної давнини? І чи змінили вони своє ставлення до дійових осіб тих подій?

Респондентка


Зараз може є якесь розчарування. Але це життя, в житті завжди так відбувається. Може розпач є, але за Помаранчеву революцію мені не соромно.

Респондент

Взагалі я не розчарований в тому, що відбулося. Я думав, що воно так і буде, хоча надіявся на краще.

Респондент

Потрібно це було країні. Не влаштовувала влада тодішня.

Респондентка

Знаєте, по-перше, сподіваюся все одно на краще. Прийдуть інші герої. Люди сподіваються на краще, в душі кожного все залишилося.

Респондентка

Все обіцяли, а так ніхто майже нічого і не зробив.

Респондент

Тоді відчували, що політики дійсно були з народом. Те, що відбувається зараз, абсолютно не так.

Політики і далі бавляться в ті ігри, вони людям вішають локшину на голову, щоб лише продертися до влади.

Респондентка

Я лише не розумію Ющенка. Тимошенко була з ним, а потім він її вигнав.

Респондент

Як це так? Скільки надій було у мене, у людей! Потрібно бути трохи жорсткіше в цьому плані.

Респондент

В принципі, “Наша Україна” – це все, там повний розкол. Боротьба почалася за портфелі, хто куди переметнеться.

Сергій Рахманін

Думаю, вам чути було ці коментарі так само цікаво, як і мені. Ці коментарі записували сьогодні на вулицях Києва. Я їх так само, як і Ви, чую вперше.

Цікаво, що наш народ, наш виборець, він доросліший за наших політиків. Він значно їх випереджає за рівнем мислення. Тут точки зору різні, і слава Богу. Це ознака демократії, бо певна одностайність буває лише на цвинтарі.

Але переважна більшість людей говорить про те, наскільки важливим був Майдан. Високий ступінь довіри, надії лишається на те, що все ще в нас складеться. І критики на адресу політиків не так багато, як можна було очікувати.

От зараз кажуть, що якби не було того, чи якби сталося інакше, напевне ми б жили інакше. Якби не було виступу Зінченка, якби інакше був сформований уряд, якби Тимошенко не пересварилася з Ющенком, якби, якби, якби...

Але багато хто з тверезих політиків, експертів сьогодні стверджують, що все було приречене з самого початку. Тому що політики за своєю свідомістю не доросли до рівня людей, які стояли на Майдані. Ви поділяєте таку тезу чи ні?

Володимир Філенко


Я її поділяю повністю, Майдан це показав дуже яскраво. Те, що відбулося на Майдані, той рівень свідомості, організації, дисципліни, політичної культури людей, який був продемонстрований на Майдані, перевершив наші всі найоптимістичніші сподівання.

Жодної сварки, жодної бійки, руку подадуть, на ногу стане – вибачте будь ласка, поділяться куском того, що принесуть. Повна організація.

Це в той час, як я дивився поблизу сцени, коли політики з’являються, та ще коли Ющенко або Тимошенко прийдуть, то ледь трибуна не валиться.

Було таке, що залазили по конструкціях депутати, аби попасти під камеру, попасти під прожектори. Наскільки разюче це відрізнялося від того, яку дисципліну та організованість показували люди.

Але в розвиток того, що я почув від людей, мені також приємно було почути ці оцінки, що люди все одно сподіваються на краще, вони готові вибачити.

Вони вже один раз вибачили помаранчевим, коли віддали їм ще раз більшість голосів на виборах до парламенту 2006 року. І з того, що вони говорили, у них все одно є надія, сподівання, що буде краще.

І якщо помаранчеві, перш за все політики першого ешелону, почнуть робити висновки, продемонструють прагнення до об’єднання, то вони можуть розраховувати на підтримку людей ще раз.

Але для цього потрібні конкретні дії. На сьогодні, на жаль, сварка в помаранчевому таборі продовжується, висновки не робляться.

Ми знаємо, що рейтинг лише Тимошенко залишається на високому рівні. Це в той час, як рейтинг Президента і його партії “Наша Україна” стрімко котиться до низу.

Не дивлячись на те, що наша партія стала членом блоку Юлії Тимошенко, я боляче це сприймаю. Мене не радує те, що відбувається в “Нашій Україні”. Я все ж таки сподіваються, що вони зроблять якісь висновки, і вона зможе відновити довіру громадян.

Сергій Рахманін

Ви все-таки трохи романтик, але у Вас дуже прагматична професія. Поясніть, який сенс в об’єднанні передвиборних зусиль БЮТу та “Нашої України”, з огляду на те, що рейтинг останньої стрімко падає, так само, як рейтинг президента? Що б не говорили, цю партію все одно асоціюють з Віктором Ющенком.

Володимир Філенко


А ми ж говоримо не тільки про це. Ми однієї сторони тільки торкнулися, а не забуваймо, що є антикризова коаліція та уряд.

Щоб стримувати реваншистські настрої, щоб стримати спроби відновити “кучмізм”, а такі загрози і тенденції є, починається знову перерозподіл власності, починається тиск податкової, непрямий, а прикритий.

Підприємці вже кажуть, що ми критикували помаранчевих. Але півтора роки у нас була благодать, нас ніхто не чіпав, ми собі працювали, нормально розвивалися.

А зараз знову відновлюються старі методи, відновилася стрілянина. За два останні місяці скільки вбили бізнесменів різного рівня! Це дуже загрозливі тенденції.

І саме тому, щоб протистояти антикризовій коаліції, щоб протистояти Партії регіонів, потрібна об’єднана опозиція. Я абсолютно з прагматичної точки зору про це говорю.

Сергій Рахманін

Погоджуюся з Вами, але за однієї умови, якщо справді є прагнення протистояти антикризовій коаліції. У мене величезний сумнів щодо щирості намірів “Нашої України” протистояти антикризовій коаліції.

Бо інакше представників “Нашої України” не було б в уряді. Інакше не було б реальної співпраці депутатів від “Нашої України” з представниками антикризової коаліції, не часто, але тим не менше.

Є все-таки у певної частини цієї політичної сили конкретні бізнесові інтереси. Заради них вони все таки готові пожертвувати навіть залишками своєї популярності в населення.

Володимир Філенко


Тут я з вами погоджуюся, що “Наша Україна” в цій частині вела себе не вірно. Але мені б хотілося вірити, що вони висновки щодо своїх помилок зробили. Все-таки “Наша Україна” оголосила про свою опозиційність.

Але сказавши А вони не говорять Б. Так, ми будемо в опозиції, але ми будемо в опозиції самі по собі.

Сергій Рахманін

Не припиняються розмови про можливу появу якоїсь таємничої, нової політичної сили, яка (було таке гасло) збере туди незаплямованих політиків.

І туди записували (інша справа, хто їх вважає заплямованими, а хто – ні) Юрія Луценка, Арсена Яценюка, В’ячеслава Кириленка, Тараса Стецьківа, Володимира Філенка, Руслана Князевича, Миколу Катеринчука, цей список можна продовжувати.

У Вас є відчуття, що подібна партія з’явиться? Бо у мене враження, що далі балаканини діло не піде. Може вона з’явитися чи ні?

Володимир Філенко


Може з’явитися. Інша справа, що я в цій партії не буду. Я поясню, чому. Мій вибір зрозумілий, я є і залишаюся членом ПРП, віднедавна ми члени БЮТу.

Поява нового проекту на помаранчевому полі на сьогодні може бути цікавою, перш за все, Партії регіонів.

Можливо, навіть Партія регіонів стимулюватиме формування таких проектів. З тієї простої причини, що наступні вибори в державі, якщо вони відбудуться в конституційні терміни, це вибори президентські.

І розмивання помаранчевого табору, поява цілої низки кандидатів і різних нових політичних сил об’єктивно гратиме на користь кандидатові від Партії регіонів. Тому я особисто в такий проект не піду.

Сергій Рахманін

Ходили чутки про прагнення деяких бізнесменів з Донбасу фінансувати подібний альтернативний проект. На разі не отримали офіційного чи достатнього підтвердження ці новини. Хоча, в принципі, це цілком може бути реальним.

Володимир Філенко


Ви знаєте, такі слухи ніколи не підтверджуються.

Сергій Рахманін

Коли третій тур президентських виборів вже був, тобто його підсумки були фактично відомі, чи не було у Вас відчуття, що Ви були співорганізатором не тільки великої перемоги, але й великої халепи?

Володимир Філенко


Ні. Я розумів, що будуть певні розчарування, але я не думав тоді, що вони будуть такі глибокі. Я все-таки сподівався, що буде по-іншому. Хотілося вірити.

Вже пізніше, коли пішов розбрат у помаранчевому таборі, коли відбулася відставка уряду Тимошенко, коли були висвітлені корупційні скандали, тоді вже відбулося усвідомлення того, про що Ви запитуєте.

Сергій Рахманін

Ніхто не думав, що все буде так погано і, головне, так швидко.

Володимире Пилиповичу, зараз ходять чутки, що низка політичних сил має намір змінити Конституцію у напрямку послідовного переходу до парламентської республіки. Це передбачає, зокрема, обрання президента парламентом.

І начебто тут збігаються погляди Юлії Тимошенко і цілої групи представників фракції Регіонів.

Наскільки відповідає дійсності ця інформація? І Ваше ставлення до становлення в Україні саме парламентської республіки? Не змішаної форми, як є на сьогодні, а чистого парламентаризму?

Володимир Філенко


Мені відомо, що антиурядова коаліції, Партія регіонів зокрема, мають мрію перенести президентські вибори до парламенту.

Я не знаю офіційну позицію БЮТу з цього питання. З того, що я знаю з розмов під час нашого входження до блоку, спілкування з самою Тимошенко, мені швидше відомо, що БЮТ проти такого.

Персонально я так само проти. Якби в мене запитали, коли можуть з’явитися умови для ще одного майдану, більші чи менші, але для серйозного протесту, то вони можуть з’явитися якраз тоді, коли будуть такі спроби.

Сергій Рахманін

Поясніть, чому Ви є противником парламентської системи? Те, що відбувається сьогодні – це недоконане, будемо відвертими.

Недоконана, недопрацьована політична реформа, де повноваження різних гілок влади, різних представників влади настільки в заплутаному вигляді, що просто не існує фізичної, якщо хочете, потреби, розставити всі крапки

І ці крапки потрібно розставити саме доопрацювавши реформу. Парламентаризм – все зрозуміло. Переважна більшість європейських країн, окрім Франції та Польщі, існують саме за таким принципом, і живуть непогано. І в політичному, і в економічному, і в будь-якому іншому сенсі? Чим Вам не подобається парламентаризм?

Володимир Філенко


Я думаю, це стратегічний шлях і для України. Можливо, якщо не за мого політичного життя, то в не дуже далекій перспективі, Україна об’єктивно прагнутиме і рухатиметься по шляху парламентаризму. Рано чи пізно вона буде парламентською республікою. Це мій прогноз.

Але на сьогодні Україна має свою специфіку, пов’язану з певними не об’єднуючими сепаративними фактами. Це регіональні відмінності дуже серйозні і дуже високі, це конфесійні відмінності, мовні відмінності, неоднорідний соціально-економічний розвиток різних регіонів.

Можна сказати, що це розбалансовує різні гілки, але інститут президентства за будь-яких умов є певним таким стримуючим фактором. На сьогодні таке певне протистояння, несхожість, не ходіння одним строєм різних гілок влади до певної міри носить об’єктивно позитивний стримуючий момент.

Сергій Рахманін

Дискутивна теза, але, принаймні, зрозуміла.

Повертаючись до Майдану, з Вашої точки зору, що було найбільшою помилкою тих часів? Що було помилкою Майдану?

Все було блискуче, красиво. Сьогодні можемо згадувати з теплом на серці всі ті події, тих людей, які тоді голосували за свій вибір, які були причетними до тих подій, у нас залишився легкий сум, якась ностальгія.

Але напевне були все таки помилки, яких не помітили люди, що стояли на Майдані, про які, можливо, знаєте Ви. Що не доробили?

Володимир Філенко


Сергію, я б радив і тобі, і тим, хто стояв на Майдані, не картати себе. На Майдані помилок не було, крапка.

Помилки почалися після Майдану. Можливо якість там речі, але на фоні видатної події все це пусте. Сам Майдан був високоорганізований, правильний, вчасною та потрібною подією.

Інша справа, що політики не виконали обіцянок, даних на Майдані. Я на прикладі. Бізнес буде відділений від влади. Ющенко відразу починає формувати команду, своє оточення, Секретаріат, уряд.

Сергій Рахманін

І всі все побачили, хто кого і звідки віддаляє.

Володимир Філенко


Бандити будуть сидіти в тюрмах. Кого посадили? Ну вже справа честі президента, який перемагає в третьому турі через скасування другого туру, бо були встановлені факти фальсифікації. Верховний суд визнає факт фальсифікації. Значить фальсифікація була, а фальсифікаторів нема. Ну так же не буває.

Або тоді нелегітимний президент. Навіщо скасовували другий тур і встановлювали третій, якщо ніхто не покараний?

І так за що не візьмися, нічого з того, що обіцяли, виконано не було. Більше того, потім пішов меморандум, яким, фактично, видали як індульгенцію Партії регіонів, витягнули її з небуття. А тепер ця партія – номер один в Україні.

Сергій Рахманін

А потім був універсал, яким, фактично, прикрили зраду. Прикриваючи соборністю України, прикрили необхідність вмонтувати своїх міністрів в уряд. Це моя точка зору, з якою можуть не погодитися інші, але чим більше спілкуюся з політиками, тим більше в цьому переконуюся.

Формально, “Наша Україна” по сьогодні ще не є членом коаліції. Де-факто вона вже є, бо її представники є в уряді, “Наша Україна” час від часу голосує солідарно із фракцією Регіонів, але де-юре вона не є членом антикризової коаліції.

Зараз тривають перемови щодо обрання нового голови політради партії НСНУ. Дехто стверджує, якщо головою оберуть Юрія Єханурова, то незабаром “Наша Україна” в той чи інший спосіб де-юре приєднається до так званої антикризової коаліції.

Ви вірите в такий перебіг подій? В такому разі, що будуть робити залишки опозиції? Перш за все, БЮТ і партії, які до нього входять?

Володимир Філенко


Я смію прогнозувати, що “Наша Україна” в повному складі ніколи не буде членом антикризової коаліції.

По-перше, туди увійдуть не всі партії, представлені в блоці “Наша Україна”. І депутати від партії “Наша Україна”, якщо буде рішення йти в антикризову коаліцію, то не всі депутати підуть в цю коаліцію.

Фактично, тоді “Нашу Україну” чекає розкол, тоді вона зникне з політичної арени.

Сергій Рахманін

В принципі, Ви припускаєте подібний перебіг подій?

Володимир Філенко


Я його не виключаю, така загроза, на жаль, існує. Тоді частина піде до Партії регіонів, частина піде на диван, а частина піде в БЮТ. От і вся арифметика.

Сергій Рахманін

Тобто тоді вже можна буде говорити про ліквідацію такої політичної сили, як “Наша Україна”?

Володимир Філенко


Так.

Сергій Рахманін

І тоді можна буде говорити про відсутність будь-яких політичних перспектив у політика Віктора Ющенка? Чи ні?

Володимир Філенко


Він не матиме своєї політичної сили. Політичні перспективи – тоді у нього опорою може бути тільки Партія регіонів.

Сергій Рахманін

Я знаю, що партія “Реформи і Порядок” не дуже легко ухвалила рішення щодо приєднання до блоку Юлії Тимошенко. Люди, які є вашими опонентами, пояснюють це двома причинами.

Перша причина полягає в тому, що після того, як керманич партії Віктор Пинзеник пішов з уряду, у нього не залишилося фінансових можливостей, аби утримувати доволі коштовну іграшку, яка є політичною партією.

Друга причина, що партія “Реформи і порядок” була б не проти в той чи інший спосіб приєднатися до “Нашої України”, але особливо ніхто не запрошував. Це так чи ні?

Володимир Філенко


Я принципово заперечую проти пов’язування фінансування партії з Міністерством фінансів. Пан Пинзеник, по-перше, не така людина.

Сергій Рахманін

Це був закид ваших ворогів, я просто його озвучую, це моя робота.

Володимир Філенко


Ну, нехай говорять. Ні, тут інше.

Рішення про входження в БЮТ нам далося дуже легко. Ми завжди відстоювали ідею єдності помаранчевої команди, ми завжди хотіли, щоб “Наша Україна” та БЮТ були разом.

І коли стало зрозуміло, що “Наша Україна” взяла інший курс, Ющенко вніс Януковича на прем’єра, потім універсал, потім вони однією ногою ледь не увійшли в коаліцію і так далі... Переломним моментом для нас стало внесення Ющенком Януковича.

Після 3 серпня ми зібрали головну раду і майже одноголосно ухвалили рішення про входження в БЮТ.

Остаточне рішення ухвалить з’їзд 3 грудня. Думаю, що 100-відсоткового одобрямсу, що от у мене буде 300 делегатів і всі 300 проголосують, цього не буде, якась кількість делегатів висловиться проти.

Але я прогнозую, що переважна більшість проголосує за входження партії до БЮТ. Всередині партії великої дискусії з цього приводу не було.

Сергій Рахманін

Мене це трохи здивувало. Поясню чому. Це рішення ухвалили відразу після того, як за кілька днів перед цим виступив один з керманичів УНП, який завуальовано, але доволі жорстко пояснив, чому ця партія ніколи не буде у блоці з БЮТом.

Тому що вони сприймають Тимошенко як страшенного авторитарного керівника, для якого помаранчеві гасла – це лише можливість прийти до влади. І дехто навіть договорився до того, що Тимошенко – це трохи не більша загроза за Януковича, тому що вона більш хитра, підступна і розумна, на відміну від Віктора Федоровича.

У Вас не було подібних дискусій? Не було певного упередження, пересторог щодо Юлії Володимирівни?

Володимир Філенко


Найбільша пересторога, яка була, стосувалася того, що на етапі передвиборчих консультацій ми не домовилися про формування спільного виборчого блоку, єдиного списку.

Тому мої опоненти казали, що вас вже раз кинули, чи ви не боїтеся, що вас ще раз кинуть? З цього приводу можливо якісь розмови були.

Але те, що у нас був абсолютно нормальний досвід співпраці під час Помаранчевої революції. А я нагадаю, що багато представників нашої партії працювали в уряді Тимошенко, і працювали з нею спокійно, нормально. Це була низка аргументів на користь поглиблення співпраці.

Сергій Рахманін

Тобто на сьогодні Ви можете стверджувати, що було помилкою те, що ПРП не створила спільного передвиборного списку з БЮТом?

Володимир Філенко


Думаю, це визнається як нами, так і БЮТом.

Сергій Рахманін

Як Ви думаєте, якби такий список справді створили, чи це б додало тому ж самому БЮТу голосів? Чи вони б поглиналися в той чи інший спосіб?

Володимир Філенко


Я не можу при усьому моєму бажанні сказати, що це б аж надзвичайно додало голосів, але те, що ми б запропонували до списку цілу низку свідомих, послідовних, принципових політиків, це без сумніву.

Я стверджую, що наявність у списку групи депутатів від ПРП, а це було близько 20 осіб, серйозно збільшувала б потенцію як БЮТу, так і парламенту в цілому.

Я не виключаю, що можливо відсутність саме такої принципової, свідомої групи не дала можливість сформувати помаранчеву коаліцію.

Сергій Рахманін

Для тих, хто святкуватиме річницю Майдану, мої вітання. Для тих, хто не святкуватиме, мої співчуття. З Вами була програма “Дійова особа: звуки життя”.b>

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG