Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 20 листопада.


Віктор Недоступ Київ, 20 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 20 листопада наполеонівська Франція зазнала остаточної поразки, Українська Центральна рада видала Третій універсал, в Німеччині почався Нюрнберзький процес, а у Британії згорів Уіндзорський замок.

20-го листопада 1815го року Після битви під Ватерлоо і вигнання колишнього французького імператора Наполеона I Бонапарта Австрія, Велика Британія, Росія, Прусія та переможена Франція підписали у Парижі Другий мирний договір. Згідно з ним кордони Франції повернули до стану 1790 року, Франція зобов''язувалась виплатити величезну контрибуцію, а на її території на 3-5 років розміщувалось півмільйона окупаційних військ. Надалі Франція повинна повернути Італії і Німеччині всі вивезені Наполеоном художні цінності.

1899 – В Іспанії засновано футбольний клуб "Барселона".

1917 – Намагаючись перешкодити анархії та розгортанню громадянської війни, Центральна Рада видає III Універсал, яким проголошує Українську Народну Республіку у складі федеративної Росії і накреслює програму найближчих перетворень: це – скасування приватної власності на землю, скасування смертної кари, 8-годинний робочий день, свобода совісті, слова, друку, зборів та профспілок і організація національно-персональної автономії. Водночас Центральна Рада заявляє про український характер Холмщини, Підляшшя, Кубані, Криму та частини Бессарабії.

1927 Х-1 з’їзд КПБ(у) засуджує троцкізм а заразом і націоналістичний уклін – “шумскізм”. Це стає сигналом до нової хвилі репресій в Україні.

1945 – У Нюрнберзі за участю представників Великої Британії, США, СРСР та Франції починається судовий процес проти 24-х високопоставлених нацистських діячів. Їх звинувачують у злочинах проти людства та військових злочинах.

1992 – Палає Уінздорський замок, літня резиденція британських монархів. Вогонь, вдається погасити лише через 9 годин. Знищено частину залів, капелу Сент-Джордж, де королева приймала офіційні делегації, башту Брунсвік. Від пожежі, (котра виникла внаслідок загорання портьєри, що торкалась надто гарячої батареї) постраждали також щити з рицарськими гербами і унікальна колекція картин середньовічних художників.

А у 2003-му в Антарктиді вчені знайшли лід, вік якого – 900 тисяч років. Це ще не вічність, однак в порівнянні з цим вся людська історія, включаючи наші з вами життя, – маленька мить.
XS
SM
MD
LG